T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TMY tasarısı CHP'siz altkomisyona havale

Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı, Adalet Komisyonu'nun bazı AKP'li üyelerinin de CHP ile birlikte, "hükümet geri çeksin" görüşüne karşın "makul süre çalışacak" 5 kişilik altkomisyona sevkedildi. Altkomisyon 5 AKP milletvekilinden oluşturuldu. CHP ise tümü üzerindeki görüşmeleri 7 saat süren tasarıyı protesto amacıyla altkomisyon çalışmalarına katılmama kararı aldı.

Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik öngören ve CHP'nin Öcalan'a gizli af getirdiği kaygısıyla eleştirdiği yasa tasarısının Adalet Komisyonu'ndaki tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Bazı AKP milletvekillerinin de CHP'liler gibi "hükümet tasarıyı geri çeksin" demesine karşın, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Ben bunu çekmem" şeklinde konuşunca, tasarı 5 AKP milletvekilinden oluşan ve "makul süre içinde çalışacak" altkomisyona gönderildi.

Geçen haftayla birlikte ancak 7 saatlik bir görüşmeyle TMY değişiklik tasarısının geneli üzerindeki çalışma 7 saat sürdü.

İlk olarak konuşan CHP Milletvekili Feridun Baloğlu, kimsenin terörle mücadele zaafiyeti kabul etmeyeceğini belirtirken, "Kanun yaparken bunu deneyelim olmazsa bir daha yapalım anlaşını terk etmeliyiz. 6'ncı maddeyi isteyenler kimlerdir bunu bilmek zorundayız" dedi.

GAZİLER DE TEPKİLİ

1994 yılında iki elini kaybeden gazi astsubay, Türkiye Harp Malulleri, Şehit, Gazi, Dul ve Yetimleri Derneği Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Babur, "6'ncı maddenin Öcalan'ın çok kısa sürede serbest kalmasını içeren tuzaklar içerdiğini gördük" dedi.

Bu sırada Komisyon Başkanı Köksal Toptan, araya girerek, "Gazilerimizin de aklını karıştırmayalım" dedi.

CHP'liler Toptan'a tepki gösterirken, Muzaffer Külcü "Basın toplantısıyla dışarıda söylerler" diye konuşunca, "CHP'li Mehmet Nuri Saygun, "Niye çağırdınız o zaman?" diyerek tepki gösterdi.

Konuşmasını "Biz burada partiler üstüyüz" diyerek sürdüren gazi astsubay İbrahim Babur, "Gazilerin bunları yaşaması reva mı? 25 Nisan itibariyle toplam 5.496 şehit, 3.444 gazimiz var. 6'ncı maddeyi kabul etmeyin. Lütfen şehut ailelerinin yüreğine su serpin, terörle mücadele son hızıyla devam ediyor onların şevkini de kırmayın" dedi.

Bunun üzerine Başkan Köksal Toptan, komisyonun ve TBMM'nin attığı her adımda bu duyguları içinde hissettiğini söyledi.

ÇORBACIOĞLU: "TASARI DEVLETİN ACİZ VESİKASIDIR"

CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu da AKP milletvekillerinin de "Yüzde 99'una katılıyoruz" dediği bir konuşma yaptı. Çorbacıoğlu, "Ben özgürlüklerin korunması tarafındayım. Tasarıdaki bazı maddeler terörle mücadeleye destek, bazıları ise köstek olacaktır. Silah kullanmayla ilgili Ek 2'nci Madde tekrar geliyor. Ben bu maddeye adam vurma maddesi diyorum. İnsanın en temel hakkı olan yaşam hakkını terörle mücadele adından elinden alacağız. Devleti zan altında bırakmak istemiyorum ama Şemdinli olaylarında da olduğu gibi kafalarda soru işareti olduğunu reddedemeyiz. Tasarı metni şark kurnazlığıyla yazılmış. Namlunun önünrde durmak her babayiğin harcı değildir, ama terörle mücadele edeceğim diye böymesine infazlara yol açan olaylarda yargı görevini yapıyor derken, ülkenin uluslararası camiadaki konumunu ne hale getiriyoruz acaba? Fethullah Gülen zaten 2003 düzenlemesinden yararlandı ama görüyoruz ki bu tasarı onu tamamen rahatlatıyor. Bu tasarıyı Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaş, demokratik, laik, hukuk devleti yolunda artık acziyetini kabul ettiği bir aciz vesikasıdır" diye konuştu.

"DEĞİŞTİRİRSEK 6'NCI MADDENİN GÖLGESİNDEN KURTARIRIZ"

AKP'li Bekir Bozdağ ise 6'ncı maddeyi CHP'lilerin "adeta fal bakar gibi" yorumladığını belirtirken, "Olgunlaştırırsak eğer tasarıyı 6'ncı maddenin gölgesinden kurtarmış oluruz" dedi.

AKP'Lİ ÖZYOLCU: "BU YASAYA İHTİYAÇ YOK"

AKP Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu da "Benim şahsi kanaatim böyle bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığı yönünde" diyerek konuşmasına başlarken, belki de uygulamada eksiklik olabileceğini, yoksa yasalarda ciddi bir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

Parlamenter sistemlerde meclise gelen tasarıya 6'ncı maddeyi kimin soktuğununun önemli olmadığın savunan Özyolcu, bu soruyu garipsediğini söyledi. Özyolcu, "Bu tür yasalar çok olağan süreçler için değil. Ama ülkede olağanüstü bir süreç var mı ülkede? Bence yok. Olağanüstü süreçleri isteyenler mi var acaba?"

AKP'li Fehmi Hüsrev Kutlu da, Çorbacıoğlu'na "Konuşmanı dinlerken işte genel başkan olacak adam dedim" diyerek espri yaptı. Çorbacıoğlu ise "Şimdi yandım işte" dedi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi