T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Darfur'da barış olmazsa isyan Afrika'ya yayılır!

Sudan'ın Darfur bölgesinde kabileler arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle tırmanan insani kriz, korkutuyor. Uzmanlar, barış olmaması halinde krizin bütün kıtaya yayılabileceği uyarısında bulundu

Mehmet
Koçak
Sudan'ın batısındaki Darfur'da kabileler arasında tarıma elverişli arazilerin paylaşımı ve arazilerin sulanması konusunda başlayan ve giderek yerini bölünmeye bırakan şiddet olayları, artık çözüm arıyor. Nijerya'da yapılan barış anlaşmasına rağmen küçük grupların, şiddet yanlısı eğilimi, sorunu derinleştiriyor. Darfur krizini yakından inceleyen Afrikalı uzmanlar barış sağlanıp bölge silahsızlandırılamazsa Darfur krizinin, bütün Afrika'ya yayılacağı uyarısında bulunuyor. Mail Guardian South Africa gazetesi, Darfur krizinin Çad ve Sudan arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini yazdı. Gazeteye açıklama yapan uzmanlar "Her iki ülke de kendi isyancılarının diğeri tarafından desteklendiğini iddia ediyor" değerlendirmesinde bulunarak, batıda Sudan, doğuda Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti arasında çıkacak bir çatışmanın bütün kıtaya yayılabileceği yorumunda bulundular.

SUDAN, İSYANDA ABD'Yİ SUÇLUYOR

Hakkında sürdürülen karalama kampanyaları ve aleyhteki iddialarla uluslar arası toplumda yalnız bırakılmak istenen Sudan yönetimi ise Darfur çıkmazından kurtulma çabası içinde. Sudan'ın batısındaki kabile çatışmalarının önüne geçmek için, asilere önemli haklar vermeyi kabul eden Hartum yönetimi, bütün tarafları barış masasına bir türlü oturtamadı. Sudanlı yetkililer bütün grupların barış masasını oturmamasından ABD ve batıyı sorumlu tutuyor. Sudan hükümeti barış maddelerini şu şekilde ilan etti; "Ülkenin bölünmez bütünlüğü içinde, Parlamento'da 70 sandalye, 3 Bakanlık, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarlığı, milis güçlerin orduya ve polis teşkilatına katılmaları, Bölgenin yapılandırılması için daha fazla pay ayrılması, mültecilerin evlerine dönmesi ve barışın uygulamaya sokulması için NATO destekli barış gücün bölgede konuşlandırılması".

İsyanın nedeni tarım arazileri

Darfur'da tarım alanlarının kullanımı ve büyük çoğunluğu devlerden oluşan büyük baş hayvanların sulak arazilerde otlatılması yıllar sonra yerini silahlı çatışmalara bıraktı. 1980 yılından sonra hepsi Müslüman olan Arap ve Afrika asıllı kabileler arasında gerilla oluşumları başladı. Ardından dönem dönem kanlı olaylar yaşandı. Afrika asıllı yerli halk, Cancavid olarak bilinen ve hükümetten destek aldıkları iddia edilen silahla güçlerin saldırılarına maruz kaldıklarını açıkladılar. Şubat 2003 tarihindeki olayların büyüyerek devam etmesinden sonra Ağustas 2003 'de toplu göçler başladı. Katliamlardan korkan yerli halk ise Çad sınırına yakın kasabalara akın etti.

İsyancı SLA barış anlaşmasını imzaladı

Nijerya'nın başkenti Abuja'da yapılan barış görüşmelerinin ardından Hartum hükümeti, isyancı grupların en büyüğü SLA (Sudan Kurtuluş Hareketi-Darfur kolu) lideri Mini Arcua ile barış anlaşmasını imzalarken, SLA içinde Abdulvahid Muhamed Nur önderliğindeki küçük bir grup ile Darfur Adalet ve Eşitlik Hareketi, barışa yanaşmadı. Küçük gruplar istekleri yerine getirilmezse yeniden silahlı mücadeleyi başlatma tehdidinde bulundular.Diğer yandan Cancavidler olarak bilinen milis güçler ve Sudan yönetimi, asilerin silahlarını komşu ülkelerden aldığını Sudan'ı bölmek isteyen batılı devletler ve ABD tarafından organize edildiğini iddia ediyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi