T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kabaca: Bu başarı Türkiye'nin

Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, Bank Asya'nın halka arzına rekor talep gelmesini uluslararası fonların Türkiye'ye ve büyüme potansiyeli yüksek olan katılım bankalarına olan ilgisine bağladı

Yılmaz
Yıldız
Bank Asya Genel Müdürü Ünal Kabaca, halka arza gelen rekor talebin geniş anlamda global trendin bir uzantısı olduğunu söyledi. Kabaca, uluslararası fonların, Türkiye, Rusya, Hindistan, Brezilya gibi gelişmekte olan piyasalara karşı ilgisinin devam ettiğini ve buralarda ciddi yatırımlar yaptıklarını dile getirdi. Halka arza 50 kat talep gelmesinin, Türkiye ekonomisine duyulan güvenin sonucu olduğunu kaydeden Kabaca, "Yabancıların Türkiye'ye bakışı son derece pozitif. Bir ülkede ekonomi sağlam değilse, güven telkin etmiyorsa, orada siz istediğiniz kadar iyi bir kurum olun, böyle bir ilgiyi göremezsiniz. Bankaların satış fiyatlarını görüyorsunuz, çok iyi fiyatlar. Bundan 4-5 sene önce aynı bankaların fiyatlarının nerelerde olduğunu da çok iyi biliyoruz. Yine aynı yöneticiler, aynı patronlar başındaydı bankaların ama o tür ortamlarda sizin bankalarınız ne kadar iyi olursa olsun çok bir şey ifade etmiyor" diye konuştu. Bank Asya hisselerine yurtdışından da 4.8 milyar dolar, yurt içinde de 2.7 milyar dolar talep geldiğini belirten Kabaca, "Dışarıdan 100'ün üzerinde yabancı kurumsal yapı, içeriden de 37 binin üzerinde yeni ortağımız oldu. Yükümlülüğümüz son derece arttı. İnşallah bize olan bu güvene layık olmaya çalışacağız" dedi. Türkiye'de bankacılık sektörünün ayrı bir cazibe merkezi olduğunu ifade eden Kabaca, halka arzın böyle bir ortamda yapılmasının da ilgiyi artırdığını vurguladı.

Bank Asya'nın geçmiş dönemdeki performansının da çok ilgi çektiğini kaydeden Kabaca, büyüme potansiyeli yüksek bir alan olan katılım bankalarının yabancılar açısından ilginç bir alan olarak görülmesinin de önemli bir etken olduğunu ifade etti.

'BİZ DE BEKLEMİYORDUK'

Halka arz öncesinde yurt dışına iki haftalık bir tanıtım turuna çıktıklarını belirten Kabaca, "Oradaki tepkilerden 15 katın altında kalmayacağımızı tahmin ettim ama işin gerçeği böyle talebi biz de dahil kimse beklemiyordu" diye konuştu.

Bank Asya'nın başarılı halka arzının diğer katılım bankalarına da olumlu yansıyacağını belirten Kabaca, "Muhtemelen onların halka arzları da hızlanabilir. Çünkü iyi bir ilgi var. Bunu değerlen- dirmek lazım" dedi.

FT: İslami bankacılığa ilgi büyük

Halka açılan Asya Katılım Bankası'nın hisselerine olan büyük talep, "İslami bankacılığa ilgi büyük" biçimde yorumlandı. Financial Times (FT) gazetesi, bu rağbeti "Yatırımcıların, yükselen petrol fiyatlarından çok yararlanan İslami finansal sektörüne yönelik hevesinin son kanıtı" olarak nitelendirdi. FT, hisselere 50 kat talep geldiğine dikkat çekerek bunu yatırımcıların hızla büyüyen İslami finansmana olan talebini yansıttığını yazdı. Gazete, şu değerlendirmeyi yaptı: "İşlemin boyutu küçük olmakla birlikte, arza olan talebin gücü ve kalitesi, yatırımcıların, yükselen petrol fiyatlarından ve Ortadoğu'daki iş olanaklarındaki patlamasından çok yararlanan İslami finansal sektörüne artan hevesinin son kanıtıdır."

  • LONDRA(ANKA)

    Borsa yeni yatırımcı görecek

    Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, isim değişikliğiyle katılım bankalarının tanılırlığının artığını belirtti. Bank Asya'nın bu kadar ilgi görmesinin, katılım bankalarının önümüzdeki süreçte sermaye tabanlarını geliştirmesi açısından imkan oluşturacağını kaydeden Akyüz, diğer katılım bankalarının halka arzını da hızlandıracağını dile getirdi. Bank Asya'dan hisse alanlar içerisinde faizsiz kazanç ilkesine bağlı bankanın müşterilerinin de olabileceğine dikkat çeken Akyüz, "Borsaya yeni tasarrufçular geliyor diyebiliriz" dedi

    Rakamlarla Bank Asya

    24 Ekim 1996'da Asya Finans adıyla kurulan Bank Asya, en genç katılım bankası olmasına rağmen kısa sürede gerçekleştirdiği atılımlarla sektöründe söz sahibi konumuna geldi. Kuruluş sermayesi 2 milyon YTL olan Bank Asya, ödenmiş sermayesini 240 milyon YTL'ye çıkardı. Kurulduğu dönemde İstanbul Altunizade'deki merkez şubesi ile hizmete başlayan Bank Asya, bugün faaliyetlerini tabana yayılmış yerli sermayesi ve 72 şubesi, yurt içinde 3, yurt dışında da 700'ü aşkın muhabir banka ile sürdürüyor. Halka arz öncesinde 298.5 milyon YTL olan bankanın özkaynakları ise 210 milyon YTL ile yaklaşım 500 milyon dolara ulaştı. Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin 31 Aralık 2005 verilerine göre; özkaynaklar 299 milyon YTL, kârlılık 95 milyon YTL, gayrinakdi krediler 4.398 milyon YTL, teminat mektupları ve personel sayısı 1.797 oldu. Aktif toplam 2.612 milyon YTL, toplanan fonlar 2.129 milyon YTL, nakdi krediler 2.046 milyon YTL ve şube sayısı 72'ye ulaştı.


  • Bank Asya halka arzda Coca Cola'yı gölgede bıraktı
  • Coca-Cola'ya 3.1 milyar dolarlık talep
  • FT: İslami bankacılığa ilgi büyük

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi