T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Polise Örümcek Adam silahları

Toplumsal olaylarda kullanılmak üzere "yapışkan ağ, mikro dalga yayan, sersemleten el bombası, kötü koku yayan ve torba mermi fırlatan silahlar" gibi öldürmeyen, ancak etkisiz hale getiren silahlar kullanılacak. Yeni silah alımı için düğmeye basan emniyet, ABD'den bazı firmalarla elektronik ortamda temasa geçti.

Evin
Göktaş
Polis, yasa dışı gösterilere karşı korunma ve savunma amacıyla, toplumsal olaylarda kullanılmak üzere "yapışkan ağ, mikro dalga yayan, sersemleten el bombası, kötü koku yayan ve torba mermi fırlatan silahlar" gibi öldürmeyen, ancak etkisiz hale getiren silahlar kullanacak. Yeni silah alımı için düğmeye basan emniyet, silah alımı için ABD ile bazı Avrupa ülkelerindeki firmalarla elektronik ortamda temasa geçti. Özellikle izinsiz yapılan miting, korsan gösteri ve yürüyüşler sırasında zaman zaman öfkeli kalabalıklar ile Çevik Kuvvet ekipleri karşı karşıya geliyor. İstenmeyen olayların çıkmasına neden olan bu karşılaşma sırasında, polisin gerçek silahlarla ateş etmesi sonucu, göstericiler olay yerinde ölebiliyor. Bilindiği polis, daha çok yasa dışı yapılan miting ve yürüyüşlerde kalabalığı dağıtmak için, "cop, plastik mermi, biber gazı ve elektrikli şok aleti" gibi caydırıcı silahlar kullanıyor. Fakat düşük güçte olan bu tür silahlarla polis, toplumsal olayları önleyemiyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre, öldürmeyen silahlar ABD'den satın alınacak. SARA isimli bir şirket, Amerikan ordusu için yüksek yoğunlukta ses dalgaları yayan özel bir silah geliştirdi. Bu silahın alt seviyesi olan 120 ile 130 desibeldeki sürekli ses düzeyi görüntü kaybına yol açacak kadar acı veriyor. 140 desibelin üzerine çıkıldığında ise vücudun genelinde büyük rahatsızlığa neden oluyor. Düşük frekans iç organları etkiliyor. İç organların kasılması ile birlikte devamında kusma ve bayılma meydana geliyor. Yüksek frekans da aşırı basıncın etkisiyle yön bulmayı zorlaştırıyor.

KÖPÜKTEN KURTULUŞ YOK

Yine ABD'de başka bir şirket tarafından geliştirilmeye çalışılan silah da, yapışkan köpüklü silah. Henüz üzerinde çalışılan silah, belli bir ısıda eritilmiş reçine ve kauçuk karışımını metrelerce uzaklığa fışkırtıyor. Herhangi birinin ayaklarına sıkıldığında, köpükten bir kelepçeye dönüşerek kaçmasını engelliyor. Köpükten kurtulmaya çalışmak daha çok bulaştırmaya yol açıyor.

DERİ YAKAN IŞIN SİLAHI

Düşük ışınlı mikro dalga yayan silah, deride yanık meydana getiriyor. Bu silahın, çok acı vermesine rağmen kalıcı bir zararı yok. Mikrodalga ışınlar deriyi anında 45 dereceye kadar ısıtıyor. Mikrodalga ışınların geldiği noktadan uzaklaşılırsa, acı sona eriyor. Deride derin yanık oluşması için, mikrodalga yayan ışınların altında en az 4 dakika kalınması gerekiyor. İngiltere'de bir firma tarafından üretilen silah, şimdiye kadar bir çok terörist olayda kullanıldı ve olumlu sonuçlar el edildi. Yüksek yoğunlukta sıkıştırılmış kağıt çeperli sersemletici bir silah olan bu özel el bombası, patlayınca yakınındaki kişiyi şok dalgasıyla etkisiz hale getiriyor. Patlamanın etkisi kısa olduğu için, suçluları anında yakalamak da önemli oluyor. Patlama sırasında çok az duman oluşması için, kaliteli alüminyum toz preparatları kullanılıyor.

KOKUYU ALAN KAÇACAK

Emniyet yetkilileri, insanların bazı kokuları tehlikeli olarak algıladığını ve bunun da korkuyu artırdığını ifade ettiler. Bu türde etki yaratacak bir silahın toplumsal olaylarda çok etkili olabileceğini kaydeden yetkililer, bu tipteki kimyasalların mide bulantısı ile birlikte, kasılmalara neden olduğunu kaydettiler. Bu kokuyu alan göstericilerin, bulunduğu yerde kalkması mümkün değil. Yetkilileri göre, bulunduğu yeri terk etmeye yönelik yayılan bu koku, oldukça etkili bir silah. Polisin halen kullandığı plastik mermilere benzer bu mermiler, torba halinde fırlatılıyor. Kauçuk ya da plastik mermilerin kullanıldığı yeni silah torba mermili silahlara, "fasülye torbası" deniliyor. Plastik torba içine konan küçük kauçuk saçmalar, özel bir pompalı silahla kullanılıyor. Silahın kullanıldığı bu torbalar göstericileri öldürmüyor ve yaralamıyor, sadece bir süre sersemletiyor.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi