T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TMK'da değişiklik sinyali

STK temsilcileri Meclis'e çıkartma yaparak TMK Tasarısı'ndaki anti-demokratik maddelerin düzeltilmesini istediler. Başbakan Erdoğan, tasarının komisyonda değişeceği mesajını verdi.

Yeni Terörle Mücadele Kanunu'nun görüşmelerine Meclis Adalet Komisyonu'nda bugün devam edilecek. TMK görüşmeleri öncesinde Gönüllü Kültür Teşekkülleri Vakfı (TGTV) bünyesindeki sivil toplum örgütü temsilcileri Meclis'e gelerek, kaygılarını ilettiler. Başbakan Erdoğan'la biraraya gelen temsilciler, görüşme sırasında TGTV tarafından hazırlanan ve TMK tasarısındaki maddeleri tek tek irdeleyen raporu, Başbakan Erdoğan'a sundu. Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşme sırasında sivil toplum örgütü temsilcileri TMK Tasarısıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Görüşmeye, Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de katıldı. Tasarıda temel hak ve özgürlükleri daraltan birçok düzenleme olduğuna dikkat çekilirken, "TMK Tasarısı, insan haklarına aykırıdır. Hükümetin terörle mücadelesini destekliyoruz. Ancak terörle mücadelenin demokrasi ve özgürlüklerden geri adım atılmadan yapılması gerekir"görüşü dile getirildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından gündeme getirilen tasarının 6. maddesinde sıkıntı olmadığına dikkat çekilirken, "6. maddenin gündeme getirilmesiyle tasarının özgürlükleri daraltan hükümleri gözardı ediliyor" denildi.

DEĞİŞİKLİKLER YAPILIR

Başbakan Erdoğan'ın, TMK Tasarısı konusunda sivil toplum örgütü temsilcilerinin görüşlerini dinledikten sonra "Tasarı Adalet Komisyonu'nun ardından Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tasarının komisyon ve Genel Kurul sırasında değiştirilmesi mümkündür. Biz demokrasi ve özgürlüklerden geri adım atmayı düşünmüyoruz. Bu konuda hassasiyetimizi herkes bilir. Tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında gereken değişiklikler yapılacaktır" dediği öğrenildi. Erdoğan'ın, CHP Lideri Deniz Baykal'ın 6. maddeyi gündeme getirmesine tepki göstererek, "6. madde konusunda bir sıkıntı yok. Ancak, Baykal'ın tasarı komisyonda görüşülmeden bu konuyu gündeme getirmesini anlamsız buluyorum" diye konuştuğu ifade edildi. Erdoğan, temsilcilerden Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan ile toplantı yaparak tasarının teknik ayrıntılarını görüşmelerini istedi.

SİLAHSIZ ÖRGÜT

TGTV temsilcileri Başbakan Erdoğan'a TMK tasarısında yer alan maddelerle ilgili alternatif değişiklik önerilerini sundu. Tasarının 6. maddesiyle değiştirilen TMK'nın 7. maddesinin terör örgütü kuranlar ve yönetenlerin TCK'nın 314. maddesine göre cezalandırılacağının düzenlendiği hatırlatılırken, "Halen yürürlükte bulunan TMK'na göre terör örgütünü kuranlar ve yönetenlere verilmesi öngörülen cezalar 5-10 yıl iken, tasarının bu hükmü ile müeyyide 10-15 yıl olarak belirlenmektedir. TMK'da öngörülen cezalar farklıdır. Çünkü TCK'da bahsedilen terör örgütü, silahsız terör örgütüdür. Bu bakımdan müeyyideler daha azdır. Ancak bu hüküm ile 'silahsız terör örgütü' mensuplarına aynı ceza verilecektir. Silahı olmayan bir örgüt nasıl terör örgütü olabilecektir. Neye göre terör örgütü olarak vasıflandırılacaktır. Bu husus son derece keyfi yorumlara açıktır. Bu yüzden birçok sivil toplum kuruluşunun kurucusu, yöneticisi ve faaliyetlerini düzenleyenlerin mağdur olması ihtimali vardır" denildi. Tasarının 6. maddesinde yer alan yüzün kapatılmasını suç olarak sayılmasının tasarıdan çıkartılması istenilirken, "Dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir hukuk sisteminde yüzünü kapatılması diye bir suç yoktur. İnsanlar çok farklı amaçlarla yüzünü kapatmış olabilir" ifadelerine yer verildi.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi