T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 14 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

D-8 ülkeleri gümrük duvarlarını kaldırıyor

Türkiye'nin önayak olduğu Gelişen 8 Ülke, Tercihli Ticaret Anlaşması ve Gümrük İşbirliği Anlaşması'nı imzalayarak, daha sıkı ekonomik işbirliği konusunda ilk somut adımı attı

1996 yılında Türkiye önderliğinde oluşturulan Gelişen 8 Ülke (D-8), dün iki anlaşmaya imza koyarak, daha fazla ekonomik işbirliği konusunda ilk somut adımı attı. Endonezya'nın Bali Adası'nda gerçekleştirilen 5'nci D-8 Zirvesi'nde imzalanan anlaşmalarla üye ülkelere bu coğrafyada 825 milyon kişiye ulaşan yeni bir pazar açmış oldu. Toplantıda ayrıca D-8'in konumu genel sekreterlik düzeyine çıkarıldı.

TEMEL HEDEFLERE ULAŞILAMADI

Zirvede Türkiye'yi temsil eden Başbakan Erdoğan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada "D-8 projesini başlattığımızda ortak amacımız işbirliği yaparak ekonomimizi güçlendirmekti. Bununla birlikte 1997'de İstanbul Deklarasyonu'nu imzalarken tasarladıklarımızdan çoğunu gerçekleştiremedik" diye konuştu. Erdoğan, artık ticari ilişkileri D-8'in gerçek potansiyelini yansıtacak hale getirmenin zamanının geldiğini de belirterek, gelecek dönemde ticari heyetler düzenlenmesi, ticareti teşvik edici faaliyetlere de öncülük verilmesi gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE, BATI'YA KÖPRÜ OLABİLİR

Küreselleşmenin getirdiği risklerden kaçınmak sunduğu fırsatları ise değerlendirmek gerektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, bu fırsatları değerlendirmenin yollarını birlikte aramaları gerektiğini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti: "Bakınız AB ile ilişkilerimizde 3 Ekim 2005'te geldiğimiz nokta, farklı kültür ve inançlar arasında aşılmaz karşıtlıklar bulunduğunu savunanlara da güçlü bir cevap niteliğindedir. Üyeliğimiz aynı zamanda İslam dünyasıyla batı arasındaki köprü konumumuzu pekiştirecek, her iki taraf da kültürel ve ekonomik faydalar sağlayacaktır."

Öte yandan toplantılara katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, D-8'in Genel Sekreterlik düzeyine çekilerek, pozisyonun yükseltildiğini söyledi. Tüzmen, Genel Sekreterliğin Endonezya'ya, Direktörlüğün İran'a, Ekonomi Sekretaryası'nın da Türkiye'ye verildiğini bildirdi. Tüzmen, Genel Sekreterlik Merkezi'nin İstanbul'da olacağını da söyledi.

  • İSTANBUL

    Ahmedinecat'la sohbet etti

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Zirvesi'nin yapıldığı Endonezya'nın Bali Adası'nda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecat ve Pakistan Başbakanı Şevket Aziz ile yaklaşık 1 saatlik görüşme yaptı. Zirvedeki sonrasında liderler D-8 Ticaret Fuarı'nı ziyaret ettiler. Başbakan Erdoğan, fuarda açılan Türk standlarını ziyaret ederken, standlardan birindeki altın takıları ve halıları inceledi. Halıyı incelerken "Hereke halısı mı?" diye soran Erdoğan, İhracatı Geliştirme Merkezi'ne (İGEME) ait standı da gezdi. Erdoğan, Pakistan'a ait bir şirketin standındaki deri ceketi inceledi ve "Türk malı mı?" diye sordu, stand görevlisi ise "Hayır, ama Türk malına benziyor" dedi. Bu arada, Başbakan Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecat, İGEME'ye ait standda bir araya geldiler, resim çektirerek birsüre sohbet ettiler.

    D-8 NOTLARI

    Kuruluşuna Erbakan öncülük etti

    Gelişen 8 Ülke (Developing-8), 22 Ekim 1996'da Türkiye'nin önderliğinde İstanbul'da Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'ın işbirliğiyle düzenlenen Kalkınma İşbirliği Konferansı ile kuruldu. Türkiye'nin dönem başkanlığında 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul'da 'Gelişmekte olan 8 Ülke Zirvesi' anılan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla resmen toplandı. Açılış konuşmasını, grubun kuruluşuna öncülük eden dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan yaptı. Zirveye Türkiye'yi temsilen Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile Devlet Bakanı Abdullah Gül de katıldı. D-8 hedefi; dünya ekonomisi içinde üye ülkelerin konumunu iyileştirmek; ticarî ilişkilerdeki fırsatları genişletmek; alınan uluslararası kararlara katılımı artırmak ve daha iyi bir yaşam düzeyi elde etmek olarak belirlendi. Devlet ve hükümet başkanlarının iki yılda bir gerçekleştirdikleri toplantılar bugüne kadar İstanbul, Dakka, Kahire ve Tahran'da olmak üzere 4 kez düzenlendi. Dünkü 5. zirvede dönem başkanlığı İran'dan Endonezya'ya geçti.

    Bakanlar Konseyi kuruluyor

    D-8 Zirvesi'nde imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması ile üye ülkeler arasında ticaretin arttırılması ve çeşitlendirilmesi amacıyla tarife satırlarının yüzde 8'inde karşılıklı gümrük vergisi indirimine gitmelerini öngörüyor. Ticarette tarife dışı engellerin kaldırılması da anlaşmanın hedefleri arasında. Anlaşma, ticari ilişkilerin geliştirilmesi için üye ülkelerin dış ticaretten sorumlu Bakanlarından oluşacak bir Ticaret Bakanları Konseyi kurulmasını da kapsıyor. Gümrük Alanında İdari Yardımlaşma İşbirliği Anlaşması ise, gümrük uygulamalarının uluslararası standartlara kavuşturulmasını hedefliyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi