T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 14 MAYIS 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yuvacık'ta saadet zinciri

Yuvacık Barajı davasının gerekçeli kararında Güriş Yönetim Kurulu Başkanı Yamantürk ve Gama Yönetim Kurulu Başkanı Üçer'in, projenin yap-işlet-devret modeline çevrilmesinde 'siyasi baskı oluşturdukları' ifade edildi

Yuvacık Barajı davasının gerekçeli kararında, GÜRİŞ Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk ve GAMA Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer'in, projenin yap-işlet-devret modeline çevrilmesinde "siyasi baskı oluşturdukları" belirtildi.

KASITLI ZARAR

Garanti mektubu ile Uygulama ve Su Satış Anlaşması'nda (USSA) yer alan garanti ile ilgili hükümlerin kapsamının genişletildiği dile getirilen kararda, garanti mektubu imzalanmadan önce Hazine Müsteşarlığı tarafından DSİ Genel Müdürlüğü'ne maliyet karşılaştırması yönünden yazılan müzekkerenin dönemin Hazine Müsteşarlığı Dış Ekonomik İşler Genel Müdürü Mehmet Bülent Özgün tarafından gönderilmediği bildirildi. Özgün'ün kasıtlı olarak Hazine'yi zarara uğrattığı kaydedildi. Kararda, dönemin DPT Müsteşar Yardımcısı Mehmet Yavuz Arınsoy'un tanık İsmail Karaman tarafından hazırlanan ve yap-işlet-devret projesi ile "Hazine'nin yük altına gireceği" yönündeki olumsuz görüş bildiren müzekkereyi 10 gün sonra iade ettiği, ve müzekkerenin Sosyal Sektörler Koordinasyon Daire Başkanı Bahaettin Gülgör parafı ile müsteşarlık aracılığıyla Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) olumlu sunulduğu belirtildi.

ZİNCİRİN HALKALARI

Bahaettin Gülgör'ün, Hazine'nin yük altına gireceği konusundaki olumsuz raporu, kendi parafı ve müsteşarlık vasıtası ile YPK'ya olumlu olarak gönderilmesini sağladığı bildirilen kararda, Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Osman Emed'in de Arınsoy ve Gülgör ile Hazine tarafından verilen garanti mektubunun imzalanmasını sağlayarak kamunun zarara uğratılmasına ortak olduğu kaydedildi. Dönemin Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aydın Karagöz'ün de ihalesiz sözleşme yapılması ve şirket seçimi mümkün olmadığı halde bu işlemlere onaylayarak Hazine'ye zarar verdiği vurgulandı.

YAZI GÖNDERİLMEDİ

Kararda, eski İzmit Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kadri Veziroğlu'nun, projeyle ilgili ihale sürecini yeniden başlatmadığı ve görevli şirket seçimi yapıldıktan sonra akdedilecek USSA'nın YPK'ya sunulmadan projenin onaysız olarak yap-işlet-devret modeline alınmasına sebebiyet verdiğine işaret edildi. Veziroğlu'nun İSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı olarak mal ve hizmeti alan ve satan kişi durumunda olduğu da hatırlatılan kararda, dönemin Dış Ekonomik İşler Genel Müdürü Ata Murat Kutad'ın, kendi yönetimindeki genel müdürlük tarafından yazılan "verilecek garantinin Hazine'ye yük getireceğine dair" yazıyı göndermediği de bildirildi.

İHALEYE FESAT

Gerekçeli kararda, GÜRİŞ Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk ve GAMA Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer'in, projenin yap-işlet-devret modeline çevrilmesinde siyasi baskı oluşturdukları ve bunu sağlayarak kamuyu zarara uğrattıkları belirtildi. Kararda, tüm sanıkların, ihalesiz yapılması olanaklı olmayan bir işi ihale yoluna başvurmadan yaptırmak suretiyle ihaleye fesat karıştırma suçunu işledikleri bildirildi.

  • ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi