T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 9 MAYIS 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bu testler hayat kurtarıyor

Kadın ve erkeklerin belirli yaşlarda yaptıracakları testler, birçok hastalığın teşhis edilmesini sağlıyor. Erken tanıya giden yol ise yaşamsal bu testlerden geçiyor

Kadın ve erkeklerin belirli yaşlarda yaptıracakları testlerin, birçok hastalığın erken teşhis edilmesini sağladığı belirtilerek, 40 yaşını geçen her erkeğin yılda bir kez kardiyolojik check-up'tan geçmesi, kadınların ise 20 yaşından sonra her iki memesini ayda bir kez elle kontrol etmesi önerildi. Esenler Hayat Hastanesi uzman doktorlarından Hakan Yılmaztürk, günümüzde ölümcül hastalıkların tedavisinin bile mümkün olduğunu belirterek, bunun için erken tanının şart olduğunu bildirdi.

Yakınma olmasa bile kontroller gerekiyor

Her kadın ve erkeğin belirli yaşlarda yaptırması gereken testler ise şöyle:

Tonometre: Göz küresinin içindeki basıncın ölçüldüğü bu yöntemle glokom gibi hastalıklar kontrol edilebiliyor. Halk arasında 'göz tansiyonu' olarak bilinen glokom, sinir hasarıyla körlüğe neden olurken, ilaç tedavisi ve lazerle körlüğün önüne geçilebiliyor. Ancak bu da erken teşhisle mümkün olabiliyor. Körlük riskine karşı glokomun rutin muayenelerine en geç 40 yaşında başlanması gerekiyor. Ailesinde glokom hastası bulunanların bu testleri daha erken yaşlarda yaptırmaları daha yararlı.

Efor testi: Erkeklerin kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına yakalanma riski kadınlardan 4 kat fazla olduğu için, 40 yaşını geçen her erkeğin yılda bir kez kardiyolojik check-up'tan geçmesi kalp sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Yılda bir cilt muayenesi: Yılda en az bir kez dermatoloji uzmanına görünmek sağlıklı bir yaşam sürmek için gerekli. Vücuttaki çok sayıda ben ve ailedeki cilt kanseri hikayeleri, bu kontrollerin önemini daha da arttırıyor.

Kan tahlilleri: Düzenli olarak yaptırılan kan tahlilleri genel sağlık durumu hakkında bilgi verdiği için, herhangi bir yakınma olmasa da 35 yaşından itibaren 2 yılda bir kan tahlili yaptırılmasında yarar var.

Kan tahliliyle vücutta enfeksiyon ve alerjik bir durum olup olmadığı tespit edilebilirken, kolesterol ve kan şeker değerleri hakkında bilgi edinilebiliyor.

AYRINTI ÖNEMLİ

Ultrason: Kadın hastalıklarında erken tanının en önemli yöntemlerden biri olan ultrasonu, her kadının yılda bir kez yaptırmasında fayda var.
Bu yolla yapılan ultrasonda rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı değerlendirilebiliyor.

Kemik mineral yoğunluğu ölçümü: Menopozla kendini gösteren kemik kırılmaları riski osteoporoz tanısıyla konuluyor. Bu hastalığın ailede bulunması kemik mineral yoğunluğu ölçümünün önemini daha da arttırıyor.

Momografi: Erken tanıyla ölümcül bir hastalık olmaktan çıkan meme kanserine karşı kadınların 20 yaşından sonra her iki memesini de ayda bir kez elle kontrol etmesi, 2 yılda bir doktor kontrolünden geçmesi tavsiye ediliyor.

Pap Smear Testi: Rahim ağzı kanserine karşı her kadının yılda bir kez bu testi yaptırması oldukça yararlı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi