T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 2 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Biri bitti diğerleri başladı

Diyarbakır'da günlerdir süren gerginlik yerini sessizliğe bırakırken bölgedeki diğer illerden eylem haberleri gelmeye başladı. Çıkan olaylarda bir kişinin daha yaşamını yitirdiği bildirildi

Diyarbakır'da 6 gün önce PKK'lıların cenazesi sırasında başlayan gerginlik dün azalırken, çevre il ve ilçelerde polisle olayları protesto eden göstericiler arasındaki çatışmalar sürüyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde Diyarbakır'daki olayları protesto etmek için eylem yapan grupla polis arasında çıkan çatışmada Ahmet Araç (22) adlı vatandaş yaşamını yitirdi.

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Kızıltepe ilçesinde yapılan izinsiz gösteri sırasında 1 kişinin öldüğünü, 7'si polis 16 kişinin yaralandığını belirterek, olaylarla ilgili 30 kişinin de gözaltına alındığını söyledi. Halkı sükunete çağıran Kılıçlar, göstericilerin kamu kurumlarını hedef aldıklarını ve AK Parti ilçe binası, PTT, maliye binası, bankalar ve Tarım Müdürlüğü'ne yönelik eylemler gerçekleştirdiklerini bildirdi.

CEPHANELİĞE BASKIN

Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce 17 uzun namlulu silah, 12 tabanca ve çok sayıda mermi ele geçirildi.

Vali Kılıçlar, olaylardan bir gün önce ilçede yapılan aramalarda, 17 adet uzun namlulu silah, 12 adet tabanca, 378 adet tabanca ve uzun namlulu silah mermisi, suikast amaçlı olarak kullanılan kalem tabanca mermisi, 1 adet uzun namlulu silah dürbünü ele geçirildiğini açıkladı.

POLİS VE ASKER DEVREYE GİRDİ

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde de olayları protesto etmek isteyen bir grupla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Göstericileri dağıtmak için uyarı ateşi ve tazyikli su kullanıldı. Olaylarda 10 kişi gözaltına alınırken, kepenk kapatan esnaf da askerin anonsuyla uyarıldı. DTP Van İl Başkanlığı'nın, olayları protesto etmek için düzenleyeceği basın açıklaması öncesi geniş güvenlik önlemlerinin alındığı gözlemlenirken gösteri yapmak isteyen gruplar polis müdahalesiyle karşılaştı.

Diyarbakır'daki çıkan olaylarla ilgili 198 kişinin tutuklandığı belirtildi. Gözaltında tutulanların ifadelerinin alındığı tutuklu sayısının artabileceği de gelen bilgiler arasında.

BBC'DEN DİYARBAKIR GAFI

Diyarbakır olaylarını ve İstanbul'daki patlamaları değerlendiren BBC, olayların "son yılların en kötüsü" olduğu yorumunu yaptı. BBC'nin haberinde Diyarbakır için "bölgesel başkent" ifadesinin kullanılması dikkat çekti. BBC, "Bölgesel başkent Diyarbakır'ın içinde ve çevresinde Kürtler ve Türk çevik kuvveti arasında yaşanan çatışmalarda 7 kişi öldü" ifadelerini kullandı.

Bardakoğlu'ndan sağduyu çağrısı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyarbakır'daki olayları değerlendirdi. Bardakoğlu, Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde verdiği demeçte, son bir haftada meydana gelen olayları çok üzücü ve kaygı verici bulduğunu belirterek, "Ayrılıkçıların, bölücülerin, kin ve nefret tohumları ekmek isteyenlerin, toplumu bu yönde tahrik etmek isteyen mihrakların, inanıyorum ki asırlardır koruduğumuz bu birlikteliği bozmaya güçleri yetmeyecektir. Halkımızın sağduyusuna güveniyorum. Sağduyu galip gelecektir" dedi.

  • CİDDE (A.A)

    Diyarbakır esnafı 'şiddet'ten zarar etti

    Diyarbakır dün sakin bir görüntü kazandı ancak 4 gündür devam eden olaylar işadamları ile esnafı isyan noktasına getirdi. Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Kubbettin Arzu, olayların verdiği zararın maddi olarak ölçülemeyeceğini belirterek, "İşadamlarının yatırıma niyetlendiği anda böyle olayın meydana gelmesi bölgeye büyük darbe vurmuştur" dedi. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Alican Değer, esnafın olayları tasvip etmediğine dikkat çekerek, "Esnaf istemediği halde tehdit ve baskı ile kepenkler kapattırılmıştır. Olayları tasvip etmemiz mümkün değil" diye konuştu. Diyarbakır Genç Girişimciler Derneği Başkanı Abdulkadir Akkuş ise,"Kırılan her cam milli servet, atılan her taş Diyarbakır halkına atılmıştır, hükümetin yarayı sarması çok iyi bir gelişme" diye konuştu.

  • AYDIN DEMİR / DİYARBAKIR

    Adapazarı'nda afiş protestosuna engel

    Adapazarı'nda iki öğrencinin afiş asma girişimi sırasında çıkan olaylarla ilgili olarak İstanbul'dan Adapazarı'na geldikleri belirtilen bir grup, Cumhuriyet savcılığının talimatıyla il dışına çıkarıldı. Öğrenci Federasyonu üyesi oldukları belirtilen 16 kişi, dün akşam İstanbul'dan trenle Adapazarı'na geldi. Garda önlem alan polisin, trenden inen gruba kimlik kontrolü yaparken arbede yaşandı. Bu sırada bir polis memuru yaralandı. 16 kişilik gruptan 2 kişi polise mukavmet ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınırken, basın açıklaması yapmak isteyen 13 kişi ise Cumhuriyet savcılığı kararıyla, toplumsal gerginliğe yol açabilecekleri gerekçesiyle gece, polis tarafından il dışına çıkarıldı. Gözaltındaki 3 kişinin adliyeye sevk edileceği belirtildi.

  • SAKARYA (A.A)

    DTP Batman İl Başkanı gözaltında

    Demokratik Toplum Partisi (DTP) Batman İl Başkanı Ayhan Karabulut, Batman Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Meydan Mahallesi'ndeki DTP İl Başkanlığı binası önünde gözaltına alındı. Karabulut'un ifadesinin alınmasından sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edileceği bildirildi. Yetkililer, Karabulut'un önceki gün Batman'da meydana gelen olaylardan önce yaptığı konuşmayla ilgili ifadesi alınmak üzere gözaltına alındığını kaydettiler.

  • BATMAN (A.A


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi