T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 NİSAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Pepe açıkladı: Variller UNIFAR'ın

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla'ya varillerin Pak Holding'e bağlı Mustafa Nevzat İlaç Sanayi firması bünyesindeki UNIFAR firması tarafından gömüldüğünü açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla'ya varillerin Pak Holding'e bağlı Mustafa Nevzat İlaç Sanayi firması bünyesindeki UNIFAR firması tarafından gömüldüğünü açıkladı. Pepe, bu firmaya biri çevreye yaydığı koku, diğeri de atıklar nedeniyle iki ceza verildiğini belirterek, "UNIFAR'ı şu anda kapatma yetkimiz yok" dedi.

Pepe, Çevre Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında Tuzla Orhanlı Beldesine gömülen zehirli varilleri gömen firmayı açıklayarak, Yeni Çevre Kanunu hakkında bilgi verdi.

Pepe, Tuzla'ya varillerin Pak Holding'e bağlı Mustafa Nevzat İlaç Sanayi firması bünyesindeki UNIFAR firması tarafından gömüldüğünü açıkladı. UNIFAR firması hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve Tuzla Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturmayı sürdürdüğünü belirten Pepe, UNIFAR'ın 2003'te Kocaeli Sanayi Odası’ndaki kaydığını Mustafa Nevzat'la faaliyet sürdüreceklerini söyleyerek sildirdiğini söyledi. Pepe, "Bizim Tuzla Savcılığından aldığımız bazı malûmatlar ve sorguları yapılan bazı kişilerin bizim arkadaşlara ve basına yaptığı açıklamalar var. Bu açıklamalarla, olayın önemli ölçüde ana hatlarının ortaya çıktığını rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

UNİFAR'I KAPATMA YETKİMİZ YOK

Pepe, UNIFAR firmasına daha önce biri çevreye yaydığı koku, diğeri de atıklar nedeniyle iki ayrı ceza verildiğini kaydederek, firmanın en son 7 bin 800 YTL para cezası verildiğini bildirdi. Pepe, "UNIFAR firmasını şu anda kapatma yetkimiz yok" dedi. Pepe, uzun yıllar çevre ile ilgili yatırımların yapılmamasından dolayı Türkiye'nin çevreye dair açık fotoğrafı olmadığını ifade ederken, TCK'nın 181 ve 182. Maddelerinin ertelenmesinde ise kendisinin bakan olarak her hangi bir başvurusunun bulunmadığını söyledi.

YENİ ÇEVRE YAYASI AĞIR CEZALAR GETİRECEK

Bakan Pepe, Yeni Çevre Yasasına ilişkin bilgi verirken de, bu yasanın Tuzla'dakine benzer suça karşılık 3 trilyona kadar para cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngördüğünü kaydetti. Pepe, bu cezaları uygulama yetkisinin de yeni yasayla Çevre Bakanlığı'na geçtiğini ifade etti. Yasayla birlikte, fabrikaların çevreyle alakalı bir sorumlu tayin etme zorunluluğu getirdiğini söyledi.

Pepe, Çevre Yasasının çıkmasıyla birlikte 500 çevre ve orman uzmanı alınacağını bildirdi.

TEMİZLİK VERGİSİ ARTIK ÇEVREYE HARCANACAK

Yasayla birlikte belediyelerin aldığı çevre temizlik vergisi, atık su bedellerinin belediyelerin başka yerlere kullanmasını engelleyeceğini kaydeden Bakan Pepe, bu vergilerin hangi maksatla alınıyorsa, o alana harcanması gerektiğine de dikkat çekti. Pepe, "Alınan bedeller, maksada uygun olarak kullanılırsa, belediye başkanlarının bu işi önemli ölçüde çözmesi kolaylaşacaktır" dedi.

SANAYİCİLER ARTIK ÇEVREYE YATIRIM YAPMALI

Sanayicilerin artık çevreyi bir sanayi sektörü olarak görmesi ve bu alana yatırım yapması gerektiğini söyleyen Bakan Pepe, sanayicinin çevreye yatırım yaparken bu alanı "sektör" olarak algılaması gerektiğini ifade etti.

Pepe, "Sanayicilere, Fransa'nın çevre ile ilgili arıtma yapan iki firmasının yıllık cirosunun neredeyse Koç Holding kadar olduğunu da hep söyledik" diye konuştu.

Pepe, ikisi İstanbul, Bursa, İzmir, Akdeniz ve Orta Anadolu bölgesinde toplam 8 atık imha tesisi kurulmasıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini, yabancıların da bu işin içerisinde olduğunu bildirdi.

"UNİFAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK"

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tuzla'da ortaya çıkan tehlikeli atıklarla ilgili olarak, Mustafa Nevzat İlaç Firması bünyesinde faaliyet gösteren UNİFAR Kimya A.Ş. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.

Pepe, elde edilen bilgilerin olayın ana hatlarını ortaya çıkardığını belirterek, Pak Holding'e ait Mustafa Nevzat İlaç Firması bünyesinde faaliyet gösteren UNİFAR Kimya A.Ş. firması hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

  • ANKARA (ANKA/AA)


    Ünifar'a Jandarma baskını
    Zehirli varile avcı kapanı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi