T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 30 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Venezüella da kara listede

Amerika'nın 2005 yılı terör raporunda, terör destekçisi ülkeler arasına Venezüella da katıldı. ABD'nin daha önceki terörist ülke listesinde yer alan ülkeler Küba, İran, Libya, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye idi

Amerika'nın Dışişleri Bakanlığı'nın 2005 yılı terör raporunda, terör destekçisi ülkeler arasında Venezülla da yer aldı. Raporda Venezüella, terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinden vazgeçmek, topraklarında teröristleri hoşgörüyle karşılamak, Küba ve İran gibi ülkelerle ilişkili olmakla suçlanıyor. Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in ABD'lilerin terörle mücadele eylemlerini açıkça eleştirdiğinin ve Iraklı teröristleri hoşgörüyle karşıladığının ifade edildiği raporda, Chavez'in, BM'nin yaptırımlarına karşın Kolombiyalı terörist grupların Venezüella'da barınmasını engellemeyi reddettiği vurgulanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 2005 yılı raporunda, terör destekçisi ülkeler olarak Küba, İran, Libya, Kuzey Kore, Sudan ve Suriye yer almıştı.

TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİ

ABD Dışişleri Bakanlığı'nca yayımlanan son terör raporunun Türkiye ile ilgili bölümünde Türk yasaları da eleştirildi. Rapor, Türk yasalarının terörizmi sadece 'Türk vatandaşları ve Türk devletine karşı saldırılar' olarak tanımladığı eleştirisinde bulundu. PKK'nın Güney ve Kuzey Kıbrıs'ta etkin varlığı olduğunu ifade eden rapor, Güney Kıbrıs'ta 1500 kişilik bir Kürt topluluğu olduğunu kaydetti. Terör örgütün Türkiye'nin güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, İran ve Suriye'nin belirli bölümlerinde bağımsız bir Kürt devleti kurma amacında olduğunun belirtildiği raporda, ayrıca, PKK'nın Irak'ta 3000-3500 kişilik bir güce sahip olduğu ifade edildi.

İRAN: RAPORUN DEĞERİ YOK

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi, İran'ı teröre destek veren ülkeler arasında gösteren terör raporundaki suçlamaları reddetti. Asefi, "Bu raporun bir değeri yok. ABD, kendi politikalarını reddeden ve Siyonist rejime karşı çıkan ülkeleri terörist ülke olarak nitelendiriyor" açıklamasında bulundu.

  • WASHINGTON

    KÜBA

    Küba'yı terörist ülkeler listesine dahil eden ABD, gerekçesini şöyle açıkladı: Bu ülke, ABD'nin öncülüğünde terörle küresel mücadele veren koalisyona etkin biçimde karşı çıkmayı sürdürüyor ve ABD'nin eylem ve politikalarını açıkça kınıyor. Küba uluslararası ve bölgesel çerçevede herhangi bir terörizm karşıtı çabayı üstlenmeyen hükümet ve ülke basını El Kaide ve diğer terör örgütlerine karşı nadiren açıklama yapıyor.

    ABD'NİN TERÖR LİSTESİNDEKİ ÜLKELER VE GEREKÇESİ

    İRAN

    Terörizmin en etkin destekçisi olarak adlandırılan İran, Devrim Muhafızları ve İstihbaratı, terörist faaliyetlerin desteklenmesi ve planlanlamasıyla doğrudan bağlantılı, Filistinli örgütlerle Lübnan'daki Hizbulllah'a destek veriyor.

    LİBYA

    Terörizmle mücadelede Amerika ve uluslararası toplumla işbirliğini sürdürdünü söyleyen Libya, siyasal amaçlı şiddet kullanımının durdurulması yönündeki güvencelerinin değerlendirmesi sürüyor. Ancak Muammer Kaddafi liderliğindeki bu ülke hala kuşku uyandırıyor.

    KUZEY KORE

    Uluslararası ve bölgesel yardım vaadlerine rağmen nükleer faaliyetlerini BM'nin denetime açmamakta direnen Kuzey Kore, 1987 yılında Güney Kore Havayolları'na ait bir uçağın bombalanmasından bu yana herhangi bir terörist eyleme destek vermedi.

    SUDAN

    Ülke içi ve dışında faaliyet gösterdiği sanılan, bilinen ve kuşkulanılan uluslararası terörist unsurlara karşı işbirlikçi tutumunu sürdüren Sudan, 1990'ların ortalarında El Kaide'nin lideri Usame Bin Ladin'e evsahipliği yaptı. Sudan, Irak direnişine savaşçı sağlıyor.

    SURİYE

    Hizbullah ve Filistinli örgütlere siyasal ve maddi destek sağlamayı sürdüren Suriye'de hükümetin, 1986 yılından bu yana bir terör eylemiyle doğrudan bağlantısı yok. Suriye'nin, Irak'taki yabancı savaşçılar hareketinin kısıtlanması yönünde çaba gösterdiği görülüyor.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi