T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 30 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Marketlerin bakkalları ezmesine izin verilmemeli

Piyasa şartlarının organize perakendeciliği teşvik ettiğini söyleyen MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat, "Ancak, bu geçiş süreci başıboş bırakılmamalı" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat, piyasa şartları ve tüketici eğilimlerinin organize perakendeciliği teşvik ettiğinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu bildirerek, "bu gelişmenin ve geçiş sürecinin başıboş, acımasız ve büyüğün küçüğü ezmesi şeklinde olmasına müsaade edilemez" dedi. MÜSİAD'ın yayın organı Çerçeve'nin mart sayısında organize perakende konusuna değinen Bolat, perakende ticaret sektörünün organize olmasının, yani bir düzen altına alınmasının gerekliliğine işaret etti. "Çünkü bizde her işte olduğu gibi maalesef 'Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler' kuralı işlemektedir" diyen Bolat, büyük mağazalar, marketlerin artık hayatın önemli bir gerçeği olduğunu kabul etmek gerektiğini dile getirdi. Alışveriş yanında, dinlenme, eğlenme faaliyetlerini de kapsayan bu yeni olgunun, küresel ekonomik rüzgarların da etkisiyle büyüyerek gelişeceğini kaydeden Bolat, AB ülkelerinde organize perakendecilerin pazar payının yüzde 50-96 arasında değiştiğini, Türkiye'de rakamın henüz daha düşük bir seviyede olduğunu, buna karşın gelişme hızının büyük olduğunu söyledi.

SOSYAL SORUNLAR YAŞANABİLİR

Bu gelişme karşısında özellikle çarşı, pasaj esnafı gibi kesimlerde satış ve pazar kaybı yaşandığını, ayrıca büyük mağazalarla onların tedarikçisi üreticilerin mağduriyetine yol açan sıkıntılarına acil çözüm beklediğini aktaran Bolat, bu nedenle devletin, hükümetin belirleyiciliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. "İş piyasaya bırakılırsa, büyük sermaye ve teknoloji gücünün küçükleri öğütmesi kaçınılmazdır. Bunun sonucunda sosyal tahribatlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle hükümet konuyla ilgili Büyük Mağazalar Kanun Tasarısını TBMM'de kanunlaştırarak, 'adil ve kuralları belirlenmiş bir rekabet alanını' oluşturmalıdır" görüşünü dile getirdi.

Haftada 1 gün tatil şart olmalı

Ömer Bolat, perakende sektörü ile ilgili yeni düzenlemede olmazsa olmaz unsurları şöyle sıraladı: "Büyük mağaza ya da market açma, meskun alanlar dışında kurulmalıdır. Büyük mağazaların alım yaptıkları tedarikçilere yapacakları ödemeler belirli bir takvime (azami 60 gün) bağlanmalı. Büyük miktarlarda alım yapıldığı için istismarlar, tedarikçiyi iflas konumuna düşürecek kadar bunaltabilmektedir. Kendi markalarını tedarikçiye yaptırmalarında yüzde 20 sınırı getirilmelidir. Satın alım bedelinin altında zararına satış yapılamayacağı hükme bağlanmalıdır. Çalışma saatleri sabah 09.00, akşam 21.00 arasında olmalı, haftada azami 6 gün çalışma 1 gün tatil olmalıdır. Sergi parası, raf parası, anons parası gibi astronomik ödemelerin tedarikçilerden talep edilmemesi sağlanmalıdır."

İbadet için mekan tahsis edilmeli

3000 metrekare üzerinde olan market ve alış veriş merkezlerinde, ibadet için uygun büyüklükte bir mekan tahsis edilmesinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini de kaydeden Ömer Bolat, perakendeye gelen yabancı sermayeye karşı temkinli olunmasını da istedi. Bolat şöyle devam etti: "Bu konuda bazı ülkelerde olduğu gibi asgari yatırım tutarı ve istihdam şartı gibi kriterler getirilebilir. Çünkü perakendeye gelen yabancı sermaye düşük ama yüksek karlılık, hızlı büyüme ve nakit para girişi gibi çok cazip avantajları bulunmaktadır. Bu konuda yerel marketlerin de birleşmesi çok önemli ve ve elzemdir."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi