T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 30 NİSAN 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

TMK 6. Maddedeki atıf bir yıldır tasarının içinde

TMK tasarısının 6. Maddesi'nde TCK' 221'e yapılan atfın, 1 yıldır çalışan komisyonun hazırladığı metnin içinde olduğu ortaya çıktı. 'Etkin pişmanlık' tanımı talebinin TSK temsilcilerinden geldiği belirtildi

Yeni Terörle Mücadele Yasa tasarısının 6. Maddesi üzerindeki tartışmalar sürerken, tasarının bir yıl önce hazırlandığı ve TCK'nın 221. Maddesi'ne yapılan atfın, son anda tasarıya eklenmediği komisyon çalışmalarına katılan Bakanlık temsilcileri tarafından başından beri bilindiği ortaya çıktı.

Tasarının Meclis AB'ye Uyum Komisyonu'ndaki görüşmelerine katılan Milli Savunma Bakanlığı Temsilcisi Hakim Albay İsmail Hakkı Dirik'in, kendilerine iletilen taslakta söz konusu fıkranın bulunmadığı şeklindeki sözleri üzerine oluşan soru işaretlerine Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney açıklık getirdi.

ATIF BAŞTAN BERİ VAR

Prof. Dr. Feridun Yenisey'in başkanlığında oluşturulan ve çalışmalarını 2005 yılında tamamlayan 35 kişilik komisyonda İçişleri, Adalet, Milli Savunma bakanlıkları ile Genelkurmay, MİT, Emniyet, Jandarma Genel Komutanlığı, eski ve yeni DGM başkanları, üniversiteler ve Türkiye Barolar Birliği temsilcilerinin bulunduğu, "Etkin Pişmanlık" tanımının TSK temsilcilerinin talepleri doğrultusunda tasarıya girdiği öğrenilirken, 6. Maddede atıfta bulununan TCK'nın 221. Maddesinin tasarıya son anda eklenmediği, komisyonun çalışmalarında başından beri gündemde olduğu ortaya çıktı.

ÖCALAN KAPSAM DIŞI

Yargı çevrelerine göre, TMK tasarısının 6'ncı maddesinde öngörülen ve Baykal'ın gündeme getirdiği ceza indirimi, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ı kapsamıyor. Çünkü Öcalan, eski TCK'nın 125 ve yeni TCK'nın 302'nci maddesinde yer alan "Ülkenin bölünmez bütünlüğü" ile ilgili "bölücülük" suçunu işlemiş ve mahkum olmuş durumda. Yasanın sağladığı imkandan herhangi bir terör eylemine karışmamış, talimat vermemiş ve işlediği suçta sadece örgüt kurmak veya yönetmek eylemiyle sınırlı kalmış kişiler yararlanabiliyor.

BAYKAL'A DESTEK YOK

Öte yandan, CHP lideri Baykal'ın basın toplantısıyla gündeme getirdiği "Apo'ya af" iddiası bugüne kadar hukukçulardan destek görmedi. Konu gündeme geldikten sonra TMK'nın ilgili 6'ncı maddesini inceleyen hukukçular, Baykal'ın iddiasının somut dayanaktan yoksun olduğunu belirttiler. Yargı çevrelerinde yaygın olan görüşlere göre, TMK'nın 6'ncı maddesinde ifade edilen "Örgüt kuran, yöneten ve üye olan" kişiler, zaten yeni TCK'nın 221'inci maddesine göre ceza indiriminden yararlanabiliyorlar. Bu maddeye göre, örgüt kurup da terörist fiillere katılmayıp "Etkin pişmanlık" gösterenler ayrıca kendiliğinden güvenlik kuvvetlerine teslim olmaları halinde, yasanın sağladığı imkanlardan yararlanabiliyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ TANIMI

Bu kriterleri yerine getirip, teslim olan örgüt kurucuları, yöneticileri ve üyelerinin cezalarında 221 göre, 3/4 oranında indirim uygulanıyor. TMK'da tartışma konusu olan 6'ncı maddede 221 paralel düzelenmeler öngörülüyor. TMK tasarısında "Silahsız örgüt"e ceza verilmesi de kaldırılıyor. Terör eylemler yapmak amacıyla örgüt kuran, yöneten ve üye olanlar yeni TCK'nın "silahlı terör"e ilişkin 314'üncü maddesinin uygulanması öngörülüyor. Tasarıyla, bir örgütün terör örgütü olabilmesi için en önemli kıstas, silahlı olup olmadığı ve şiddete dayalı eylemleri savunup savunmadığı ayrımı gözetiliyor. TMK tasarısında, silahlı örgüt yönetenler ve üye olanların da "etkin pişmanlık" göstermeleri halinde ceza indiriminden yararlanabilecekleri belirtiliyor.

  • HABER MERKEZİ/ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • Yöneten:
    CAN ÇEVİK

    ÖZEL DOSYALAR

    Arınç'ın 23 Nisan konuşması
    Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın 23 Nisan günü Meclis'te yaptığı konuşmanın tam metni için tıklayın!

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi