T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 2 OCAK 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Küçük dev kahraman

Pakistan'ı vuran depremden sonra ayağa kalkan Türk halkı, bileziklerini, harçlıklarını göndermekte tereddüt etmedi. Ama Tavşanlı'daki meçhul bir çocuğun 1 milyonluk yardımı ve mektubu, yine gözleri yaşarttı

Türkiye, Pakistan'a 1 milyon lirasını gönderirken, "2 milyonumuz vardı ama ben çöpten ekmek buldum, o yüzden yarısını gönderiyorum. Pul parasını düştüğüm için özür dilerim" diye mektup yazan Kütahyalı meçhul çocuğu arıyor.

Tarih 8 Ekim 2005. Türk halkına Milli Mücadele yıllarında verdiği destekle gönüllerde "kardeş ülke" olarak yer eden Pakistan 7,6 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Resmi rakamlara göre 78 bin insanını kaybetti Pakistan. UNİCEF, bunların 17 bininin çocuk olduğunu açıklarken, deprem sonrası açlık, hastalık ve barınma sorunları gibi nedenlerle de 10 bin çocuğun ölümün eşiğinde olduğunu duyurdu. Sarsıntı, 1999 depreminin izlerini hala taşıyan Türkiye'de de büyük etki uyandırdı. Kızılay, İHH, Deniz Feneri, AKUT gibi gönüllü yardım kuruluşları başta olmak üzere, işadamları, sivil toplum kuruluşları, okullar ve tek tek vatandaşlara kadar hemen herkes, Pakistan'daki Müslüman kardeşleri için seferber oldu. Türkiye'den giden yardımlar Pakistan'da, tüm dünyadan gelen yardımların önüne geçti. Öyle ki, Devlet Başkanı Pervez Müşerref, basın toplantısını Kızılay çadırkentinin önüne getirttiği kürsüden yapmayı tercih etti. Müşerref'in Kızılay'lı fotoğrafları tüm dünya medyasında yer aldı.

GÖZ YAŞARTAN YARDIMLAR

Ama Pakistan'a yapılan bu büyük ölçekte yardımın içerisinde öyle küçük yardımlar vardı ki, uçak dolusu yiyecek ve battaniyeden, yüklü miktarda nakit paradan daha büyük etki yaptı. Okullarda düzenlenen yardım kampanyalarına katılan öğrenciler, gönüllü kuruluşlara, hatta bizzat Pakistan'a mektupla para gönderen çocukların minik yüreklerindeki büyük kardeşlik duygusu, Türkiye ile Pakistan arasındaki gönül bağını bir kat daha güçlendirdi.

MEÇHUL ÇOCUĞUN MEKTUBU

Ben fakir bir evin çocuğuyum" diye yazmıştı minik parmaklarıyla, annesi hastaydı; babası ise "yok"tu... "İki milyon ekmek paramız vardı, bunun bir milyonunu size gönderiyorum" diye devam eden mektubunda, bu bir milyonu nasıl arttırdığını da şöyle anlatıyordu: "Çünkü bugün ben çöpte bir ekmek buldum. Akşam iftarı onunla yapabileceğiz. Bu bir milyonla da deprem çocuklarına ekmek alın. Bu para helaldir." Bir de özür dilemişti mektubunda, bir milyonu biraz eksik göndereceği için; çünkü "pul parası da verecekti"... Mektupta ne bir isim, ne de adres vardı. Sadece Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinden 24 Kasım'da gönderildiği belli oluyordu üzerindeki PTT damgasından. Bir de yazısından ancak 8-10 yaşında olabileceği...

MEDYA VE BELEDİYE ARIYOR

Türkiye şimdi bu kendi küçük ama yüreği büyük çocuğu arıyor. Televizyon kuruluşları canlı yayın araçlarını, gazeteler muhabirlerini gönderdi Tavşanlı'ya. İki gündür ekranlarda haberleri dönüyor, belediyeden hoparlörlerle "mektubu yazanın ya da tanıyan birinin başvurması" için anonslar yapılıyor. Ancak çöpten bulduğu ekmekle iftar yapan bu çocuk, belki de televizyonu olmayan, gazete alınmayan evinde hasta annesine baktığı için olanlardan henüz habersiz.

  • İSTANBUL / TAVŞANLI


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi