T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 18 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yabancı turist gripten korkmadı

Türkiye'ye turist getiren Avrupalı tur operatörleri, kuş gribi nedeniyle rezervasyon iptali olmadığını, yalnızca turizm mevsimi olmaması nedeniyle satışların durgun gittiğini açıkladı

Avrupalı turizm şirketleri, kuş gribi nedeniyle Türkiye'ye rezervasyonlarında büyük iptaller olmadığını açıkladı. Yoğun olarak Almanya'da satış yapan ve Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden TUİ, kuş gribi nedeniyle şu ana kadar bir rezervasyon iptali olmadığını, ancak satışların turizm mevsimi olmaması nedeniyle durgun gittiğini açıklarken, İngiliz Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) da bu konuda yalnız iki "soru" telefonu aldıklarını ve Dışişleri Bakanlığı resmen uyarı yapmadığı sürece Türkiye turlarının iptal edilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi.

OTELCİLER: İPTAL YOK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, kuş gribi nedeniyle şimdilik rezervasyon iptali yaşanmadığını bildirdi. Avrupa Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner de Türk turizmine yönelik geçmişte Avrupa'da çok krizler çıktığını, Avrupa basınında kuş gribi konusunda yanıltıcı ve abartılı bilgilerin yer almasıyla ilgili krizi de aşacaklarını söyledi.

SEKTÖR DESTEK İSTİYOR

Egeli tavukçuların dün yapılan zirvesinde, tavuk başına 2 YTL'lik desteğin ödenmemesi durumunda iflaslar yaşanacağını ve 2.7 milyon adet yumurtalı tavuğun açlıktan öleceği bildirildi. Türkiye yumurta üretiminin yüzde 15'ini karşılayan İzmir ve Manisa'da halen 45-50 milyon adetlik yumurta stoğu bulunduğuna da dikkat çeken üreticiler, bugünkü düşük tüketim oranıyla bu stoğun, hiç üretim yapılmadan 6 aylık ihtiyacı karşılayabilecek büyüklükte olduğunu açıkladılar. Kuş gribiyle mücadele kapsamında yumurta üreticileri tarafından yetiştirilen ve ekonomik yumurtlama ömrünü tamamlayan çıkma tavuklar için de yerinde imha karşılığı hastalıkla mücadele primi ödenecek.

İNGİLİZ BASINI ÇELİŞKİLİ

İngiliz basını Türkiye'ye yönelik rezervasyonların iptali konusunda çelişkili haberler yayımladı. The Sunday Times gazetesi, yoğun rezervazyon iptalleri olduğunu bildirirken, The Observer, pek iptal olmadığını, tur operatörlerinin de gezileri iptal etmesinin beklenmediğini yazdı.The Sunday Times gazetesi, Kuşadası'ndaki turizm sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Ankara'daki İngiliz Büyükelçisi, "Seyahatlerin iptali için hiç bir neden yok" dedi. Şu ana kadar Türkiye'ye seyahat konusunda İngiltere'den başka; Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan birer uyarı yayımladı Malta, vatandaşlarına kuş gribine rağmen Türkiye'ye gitmelerinde bir sakınca olmadığını duyurdu.

AB'den 100 milyon euro

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, AB Komisyonu Üyesi Kipriyanu ile görüştü. Pekin'de düzenlenen Kuş Gribiyle Mücadeleye Yardım konulu konferansta AB, yardım taahhüdünü 20 milyon euro arttırdı. Bakan Eker, toplantıdan sonra düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'deki büyük ticari çiftliklerde herhangi bir sorun olmadığının altını çizerek, sorunun geleneksel olarak evlerin arka bahçelerinde yetiştirilen kümes hayvanlarından kaynaklandığını kaydetti. Toplantıya Çinli ve Hong Kong'lu gazeteciler büyük ilgi gösterdiler. Global yardımın ve uluslararası işbirliğinin önemini vurgulayan Eker, bütün ülkeleri bilgi saklamamaya ve ellerindeki bilgileri derhal açıklamaya çağırdı. Türkiye'de kuş gribi ile yapılan mücadele hakkında bilgi veren Eker, aşı programlarının sonuçlarının henüz kesinlik kazanmadığını hatırlattı. Eker, Türkiye'de 930 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini söyledi.

AB'NİN YARDIMI

AB Komisyonu Üyesi Kipriyanu, AB'nin daha önce 80 milyon avro olarak ilan ettiği 3 yıla yayılan yardım miktarına özellikle araştırmalarda kullanılmak üzere 20 milyon avro daha ekleyerek, 100 milyon euroya çıkardığını belirtti. Kipriyanu, AB'ye üye ülkelerin ayrıca yardımda bulunacaklarını ve 25 üyenin yardımının 120 milyon doları bulmasının beklediğini söyledi. Bu arada İsviçre ilaç şirketi, yoksul ülkelere 2 milyon seri Tamiflu ilacı yardımında bulunacağını açıkladı. Her seride 10 hap bulunuyor.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi