T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 18 OCAK 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tahsin SINAV

Sosyal sigorta primi

Sosyal güvenlik kurumlarının kanı, kanımca sosyal sigorta primleridir. Bugünkü mevzuat yapısı itibariyle, halen faaliyet gösteren sigorta kollarının finansmanı için, bilhassa sigortalılara prime esas kazanç tutarının belirlenmesine esas alınması gereken ödemelerden yapılan bir kesintidir, sosyal sigorta primi. Bu hususta Sosyal Sigortalar Kurumu'nca ve diğer kurumlarca (Bağ-Kur, Emekli Sandığı, bazı banka ve sigorta sandıklarınca) çeşitli uygulamalar yapılmaktadır. Prim tahsilâtı, bugünün olumsuz şartlarından çıkışta çok önemlidir. Tek çatı uygulamasına geçildiğinde de bu husus, çok önemli olmaya devam edecektir. Finansman sorununun reform sürecini izleyen dönemlerde çözüm yoluna gireceğini düşünüyorum.

Sosyal sigorta primleri,

a)İşçi, memur vb bağlı çalışan ve bağımsız çalışan sigortalıların payları,

b)Bağımlı çalışan sigortalılar hakkında ödenen işveren payları,

c)Devletin katkı paylarından -bilhassa işsizlik sigortasında- oluşmaktadır.

Sigortalılara yapılan ödemelerden hangilerinin prime esas kazanç tutarına dâhil edilmesi, hangilerin bu tutar dışında tutulması gerektiği, 506 Sayılı Yasa'nın "prime esas ücretler" başlıklı 77. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddenin 2. ve 3. fıkraları, 29.07.2003 tarih 4958 sayılı yasa ile değiştirilmiş ve yapılan bu değişiklik, 01.01.2004 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Bu hükme göre, sigortalılarla işverenlerin bir ay için ödeyecekleri primlerin hesabında:

a)Sigortalıların o ay için hak ettikleri ücretlerin,

b) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara o ay içinde ödenenlerin,

c)İdare veya kaza mercilerince verilen karar gereğince (a) ve (b) fıkralarında yazılı kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınır.

Ancak ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, aynî yardımlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca miktarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tespitinde nazara alınmaz. Bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın tüm ödemeler prime tabi tutulur. Daha önce yolluklar, çocuk ve aile zamları, ölüm, doğum ve evlenme yardımları ile aynî yardımların, sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak ücretlerin aylık tutarının tespitinde nazara alınmayacağı, 7 seri nolu SSK Tebliği ve genelgelerle düzenlenmişti.

Sosyal sigorta prim oranlarında uygun indirimler, bilhassa işveren paylarının azaltılması sağlanmalıdır. Böylece gerekli tüm prim alacaklarının tahsili oldukça kolaylaşacaktır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi