T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 29 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Danimarka köşeye sıkıştı

Irak'ta protesto gösterileri
Irak'ın başkenti Bağdat'ta önceki gün cuma namazından sonra 30 Eylül 2005'te Hz. Muhammed'in karikatürlerini yayınlayan Danimarka'nın Jyllands Posten gazetesi protesto edildi. Kentin doğusundaki Sadr semtinde Şii lider Mukteda Sadr'ın ofisi önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişiye hitap eden Şeyh Salah El Ubeydi, söz konusu gazeteyi kınayarak, Danimarka hükümetinden bu gazeteyi cezalandırmasını istedi. Kentin kuzeyindeki Şii ağırlıklı Kazımiye'de ellerinde Kur'an Kerim nüshalarıyla El Halisi camisinden çıkan yüzlerce kişi de Jyllands Posten gazetesini protesto etti. Gelişen olaylar karşısında şaşkın olduğunu belirten Dışişleri bakanı Per Stig Möller Meclis Dışişleri komisyonunu acil toplantıya çağırdı. Kuveyt'te önceki gün Büyükelçisini çektiğini açıkladı.
Danimarka gazetesi Jyllands Posten'in Hz. Muhammed'i terörist olarak gösteren karikatürler nedeniyle özür dilememesi Danimarka mallarına karşı boykot başlattı. S. Arabistan ve Kuveyt bu ülkedeki elçilerini geri çekti

Danimarka'da yayınlanan Jyllands Posten gazetesinin Hz. Paygambere hakaret içeren karikatürlerden dolayı özür dilememesi İslam dünyasında büyük tepkilere yol açıyor. Suudi Arabistan ve Kuveyt Danimarka'daki Büyükelçiliklerini çekerken, birçok İslam ülkesi Danimarka ürünlerini boykot etme kararı aldı. Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Pakistan, Endonezya ve Yemen'de boykota katılımın hızla yayıldığı belirtiliyor. Boykot kararının cep telefonları aracılığıyla halk arasında yayılması, boykota katılımın hızla artması ve Danimarka mallarının raflardan indirilmesi Danimarkalıları endişelendirdi.

ELÇİLER GERİ ÇEKİLDİ

Danimarka'nın, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine gönderdiği karikatürlerle ilgili resmi görüşünde 'olayı ifade özgürlüğü içinde görüp utanılacak bir şey yapmadık' demesiyle harekete geçen Suudi Arabistan Kopenhag büyükelçisini geri çekti. Suudi Arabistan, Danimarka mamüllerine boykot kararı alırken, süt mamülleri üreten Arla firmasının malları raflardan toplanmaya başladı. Suudi tv ve gazeteler boykot edilecek Danimarka ürünlerinin listesini yayınladı. Arla'nın Suudi Arabistan'a yıllık 400 milyon euroluk ihracaatı bulunuyor.

Boykotun hızla yayılmasında Suudi Arabistan'ın konu ile resmi olarak ilgilenmesi ve Danimarka büyükelçisini geri çağırmasında Suudi din adamlarının konuşmalarının da etkili olduğu belirtildi. Bu arada, Riyad Ticaret Odası'nın bir çok üyesi Danimarka mallarını boykot için odaya başvurdu.

12 KARİKATÜR ÇİZİLDİ

Danimarka hükümeti, Arap ülkelerinin karikatürlerle ilgili protestolarından sonra, karikatürlerin "düşünce ve basın özgürlüğü çerçevesinde yayımlandığını'' bildirdi. Danimarka'da günlük yayınlanan Jynllands Posten gazetesi 30 Eylül'de Hz. Muhammed'i çeşitli şekillerde tasvir eden "Muhammed'in yüzleri" adıyla 12 karikatür yayınladı. Karikatürlerde Hz. Muhammed, terörist, sihirbaz ve kötü karakterli biri olarak lanse ediliyor. Bunlardan birinde Hz. Muhammed başının üzerinde bomba taşırken görülüyordu.

Bu arada karikatürleri yayınlayan gazetenin internet sitesi Suudlu gençler tarafından hacklendi. Siteye Arapça olarak "Üstünlük ancak Allah'a aittir" yazan hackerlar, siteye bir de Suudi Arabistan bayrağı yerleştirdiler. Önceki gün Cuma hutbelerinde de konu geniş bir şekilde anlatıldı.

Fikir özgürlüğüile bağdaşmaz

Konuyla ilgili Yeni Şafak'ın sorularını yanıtlayan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, batı basınındaki bu tür karalamalara karşı geniş bir kampanya başlattıklarını açıkladı. Olayı devletlerin ve kamuoyunun dikkatine getirdiklerini belirten İhsanoğlu, bu tür haraketlerin "Fikir Özgürlüğü" ile bağdaştıralamayacağını söyledi.

Ekmeleddin İhsanoğlu, İslam dünyasında kendiğilinden başlayan Danimarka ürünlerini boykot eyleminin, ülkeye ait şirketleri korkuttuğunu bildirdi. İKÖ de Danimarka'da Jyllands Posten gazetesinde yayımlanan Hz. Muhammed karikatürlerine tepkisini dün yayımladığı geniş bir açıklama ile kınadı. Arap Birliği de sert bir bildiri yayınlayacak.

  • DIŞ HABERLER SERVİSİ

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi