T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 29 OCAK 2006 PAZAR
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bu şehre cerrahi operasyon şart

İstanbul'u ritim bozukluğu yaşayan, kalbi zaman zaman durma noktasına gelen bir hastaya benzeten cerrahlara göre hastanın durumu kötüye gidiyor. Ana damarlar niteliğindeki raylı sistemlerle toplu taşımacılığa geçilmesi şart

İstanbul'un çözüm bekleyen en önemli problemlerinin başında trafik geliyor. Mega kentte yıllardır çözülemeyen trafik sorununun faturasını vatandaş ödüyor, mesailerinin önemli bir bölümünü yolda tüketiyor. "İstanbul kalp hastası olsaydı, nasıl müdahale ederdiniz" sorusunu yönettiğimiz kalp cerrahları, kendi tedavi yöntemlerini önerdi.

'RİTİM BOZUKLUĞU VAR'

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, İstanbul'u, ritim bozukluğu olan, kalbi zaman zaman durma noktasına gelen, çarpıntı yaşayan hastaya benzetti.

Kentin hasta kalbini tedavi için önce doğru teşhis gerektiğini ifade eden Sönmez, İstanbul için şu tavsiyelerde bulundu:

"Önce trafik sıkışıklığının nedenini iyi teşhis etmek lazım. Kalp iyi beslenemiyorsa, mutlaka by-pas yapılmak lazım. Yani İstanbul'a yeni yollar açılmalı. Kalbin ritminin düzenli, yani yolların akıcı olması için kesişme noktalarını rahatlatacak önlemler alıp yeni kavşak düzenlemelerine gidilmeli. Şehrin kurtulma şansı yüksek. Çok iyi bir şehir doktoru olan Kadir Topbaş ve ekibinin, yerinde müdahaleyle, hastayı kurtaracağına inanıyorum."

'KRİZ BEKLENMEMELİ'

Özel Avcılar Hospital kardioloji uzmanı Reyhan Kahraman ise, kente zaman geçirmeden anjiyo yapılarak, rahatsızlığının tespiti gerektiğini söyledi. "Her hasta gibi İstanbul'un da kurtulma ümidi var" diyen Kahraman, "Ama önce iyi bir hekim bulmak lazım" dedi. Müdahalede geç kalınmaması gerektiğine dikkat çeken Kahraman, ilk ve ikinci krizden sonra müdahalenin pek işe yaramayacağını söyledi. Kahraman, İstanbul'un yapılacak cerrahi müdahaleden sonra, kendisini kontrol altında tutması gerektiğini, trafiğe çıkan araç sayısındaki hızlı yükselişin, hastanın durumunu tekrar kötüleştirebileceğini söyledi.

Yolları insan vücudundaki damarlara benzeten kalp damar hastalıkları uzmanı Op. Dr. Erhan Kaya ise yolların bitme noktasına geldiğini, küçük by-passlarla sorunun çözülemeyeceğini, ana damarlar niteliğindeki raylı sistemle toplu taşımacılığa geçilmesi gerektiğini söyledi.

'ANA DAMARA OPERASYON ŞART'

Kaya, "Vücutta yaşamı, döngüyü sağlayan damarlardır. Ulaşım da şehrin temel sistemi" dedi. Vücutta bir damarın tıkanması durumunda o damarın beslediği organın zamanla iflas ettiğine dikkat çeken Kaya şöyle devam etti: Şu anda şehrin bütün ana arterleri tıkanık durumda. Bunlardaki tıkanıklıklar, şehrin bütün yaşamında sıkıntı yaratır. Aynen damarlardaki sıkıntı gibi. Damar tıkanıklığının giderilmesinde en sık kullanılan yöntem by-passtır. İstanbul trafiği için ise by-pass ve mevcut yolların revizesi geçici çözümdür. Büyük yükü kaldıracak olan ana damar niteliğindeki metro sistemini bir an önce yapılması gerekir.

  • OKTAY MEHMET İSMAİL ZELVİ/İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi