T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bakkal AB kriteri istiyor

ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Hipermarket Yasası'nın esnafı korumadığına dikkat çekerek, yasal düzenleme için her konuda müracaat edilen AB'yi örnek gösterdi

Yılmaz
Yıldız
Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikus, Hipermarket Yasası'nın küçük esnaf ve sanatkarları korumadığına dikkat çekerek, marketler yüzünden yüzbinlerce esnaf ve sanatkarın kepenk indirip işsiz kaldığını söyledi.

Çelikus, kamuoyunda "Hipermarket Yasası" olarak bilinen 'Tüketim Maddeleri Ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışı İle İştigal Eden Büyük Mağazaların Kurulmasının İzne Bağlanması Hakkında Kanun Tasarısı'nın yasalaşması halinde küçük esnaf ve sanatkarların sonu olacağını ifade etti. Tasarıda 400 metrekareye kadar olan yerlerin kapsam dışında tutulmasının birçok süper marketin açılmasına imkan verdiğini söyleyen Çelikus, "Bu esnaflarımızın sonu anlamına geliyor" dedi.

Çelikus'a göre, örneğin 600 metrekarelik bir mağaza, ortalama 10-15 kişiye istihdam imkanı veriyor. Üstelik çalışanların; çalışma saatleri, aldığı ücretler ve sigortaları ise meçhul. Bu büyük mağazalarda müşteriler alışverişlerini kendileri yapıyorlar. Yine bu mağazalar açıldığı bir yerde, 30 metrekarelik bir alanda hizmet veren 25-30 esnafın kepenk kapatmasına neden oluyor. Bu sayı, esnaf ve sanatkarlarımızın istihdam ettikleri insanlar ile birlikte 40 kişiyi geçiyor. Burada, en asgari 3'te 2 oranında esnaf ve sanatkar işsiz kalmış oluyor. Üstelik bu mağazalarda çalışanlar işçi olarak çalışıyor.

ESDER Başkanı Çelikus, kepenk indiren esnafın kirasını veren, stopaj ödeyen ve 21 çeşit vergi veren müteşebbis olduğunu vurgulayarak, "Esnaf, esnaf olarak kalınca; hem 21 çeşit vergi veriyor, hem istihdam imkanı sağlıyor, hem de müteşebbislik ruhunu koruyor. Üstelik bu esnaflarımız kendi sigorta primlerini yatırıp, devletin yakasına 'İş ver, aş ver' diye yapışmayan kesimdir" diye konuştu.

Almanya'da pazar günü bütün marketler kapalı

Her konuda Avrupa'yı örnek alanların küçük esnafları korumak için de AB'yi aynı şeyi yapmaları gerektiğinin altını çizen Mahmut Çelikus, Türkiye'de esnaf ve sanatkarlar küresel sermaye karşısında yok edilirken, Avrupa'da ise tam tersi bir durumun olduğunu kaydetti. Avrupa ülkelerinden örnekler veren Çelikus, "Örneğin Almanya'da şehir merkezinde hipermarket açılması yasaklanırken, mevcut hipermarketlerin çalışma saat ve günlerinde kısıtlamaya gidiliyor. Cumartesi günü öğleden sonra ve Pazar günleri çalışma yasağı uygulanıyor" dedi. Çelikus, Fransa'da ise bir bölgede perakendeye yönelik bir satış noktasının açılmasına izin vermek için, küçük perakendecilere yönelik rekabetin oluşum şartlarının gözönünde bulundurulduğuna dikkat çekti.

5 yılda 50 bin bakkal kapısına kilit vurdu

Mahmut Çelikus'un verdiği bilgilere göre, açılan marketlerin Türkiye'deki pazar payları ve oluşturdukları tahribat şöyle: 400 metrekare üzerindeki süpermarketlerin ve hipermarketlerin perakende pazarındaki payları 1995'de yüzde 10 iken, 1997'de yüzde 14'e, 2004 yılında yüzde 35'e ulaştı. Tasarının şuan ki haliyle yasalaşması halinde de bunun yüzde 60'larda olacağı tahmin ediliyor. 2005 yılında 5000 olarak tahmin edilen hiper ve gros marketlerin yarattığı tahribat, kepenk indiren küçük esnaflarla daha da netlik kazanıyor. Resmi verilere göre son 5 yıl içerisinde 50 bin bakkal esnafı kepenk kapattı. Yine TESK tarafından açıklanan verilere göre 2003 Ocak - 2005 Mart döneminde 222 bin 900 esnaf açılan hiper ve süper marketlerden dolayı kepenk indirdi. Ticaret Bakanlığı'nın veri tabanında esnaf ve sanatkarların sayısı yaklaşık olarak 4 milyon. Bu da ülke nüfusunun üçte biri anlamına geliyor.

Marketler esnafı eziyor

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dev marketler, bakkalından manavına, anahtarcısından tamircisine, kasabından ayakkabıcısına, zücaciyesinden fırıncısına, şekerciden kırtasiyeciye kadar, çok sayıda çeşit esnaf ve sanatkarı, yarattıkları haksız ve adaletsiz rekabetle yok etmektedir. Kentlerde yarattıkları çevre kirliliği, trafik sıkışıklığı bir yana, konuşlandıkları bölgede ekmek savaşımı veren yüzlerce iş yerini batırmaktadır. Sokak aralarının vazgeçilmez yüzü, rengi, anahtarımızı, çocuğumuzu emanet ettiğiniz, adres sorup, veresiye alış veriş ettiğiniz, kimi zaman borç bile aldığınız, artık ailenizin bir üyesi haline gelmiş esnaf ve sanatkarlarımız, bu haksız rekabet nedeniyle ortadan silinmekte, milyonlarca işsizin arasına karışmaktadır."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi