T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 4 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

9 milyon vatandaş kredi kartı mağduru

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz 9 milyon kredi kartı mağduru olmasına rağmen düzenleme yapılırken icralık 200 bin kişinin baz alındığını söyledi

Tüketiciler Birliği İstanbul Şube Başkanı Murat Köse, son 80 günde 35 kişinin kredi kartı borcu yüzünden intihar ettiğini açıkladı. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz de, Kredi Kartları Kanun Tasarısı'nda sadece kartları icralık olan 200 bin kişin baz alınmasını eksiklik olarak değerlendirdi.

Tüketici Dernekleri ve kredi kartı mağdurları hükümetin kredi kartları ile ilgili yaptığı düzenlemeyi bazı eksikliklerine rağmen yerinde bir karar olarak değerlendiriyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av. Bülent Deniz, Türkiye'de 9 milyon kredi kartı mağduru bulunmasına rağmen düzenleme yapılırken sadece kartları icralık olan 200 bin kişin baz alınmasının eksiklik olarak değerlendirdi. Deniz, faiz oranlarının enflasyon oranında tutulmasının daha ahlaki bir karar olacağını da söyledi. Tüketiciler Birliği İstanbul Şube Başkanı Murat Köse de, sorunun giderek daha vahim bir hal aldığını belirterek, 80 günde 35 kişinin kredi kartı borcunu ödeyemediği için intihar ettiğini açıkladı.

KARA LİSTE KABARDI

Bu arada kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını geç ya da hiç ödemedikleri için kara listeye alınan isim sayısı 2005 yılında 343 bin artarak 756 bini geçti. Bu rakama dahil toplam 317 bin isim kredi kartı borcunu geç ya da hiç ödemediği için listeye girdi.

Merkez Bankası'nın kayıt bazında hazırlandığı için bir kişinin birden fazla kaydı bulunabileceği uyarısıyla açıkladığı verilere göre 2005 yılında 261 bin 829 isim kredi kartını hiç ödemediği 55 bin 797 isim ise gecikmeli olarak ödediği için kara listeye alındı. Önceki yıllarda alınanlarla birlikte kara listede kredi kartını geç ödediği için yer alanların sayısı 516 bin 325'e yükseldi.

'Babam da kart faizi kurbanı'

Daha önce kredi kartı borcunu ödeyemediği için girdiği stres ve üzüntüye bağlı olarak babası Erol Büke'yi kaybeden Hakan Büke, kendisinin de kredi kartı mağduru olduğunu söyledi. İşleri bozulunca kredi kartı borcunun giderek arttığını ve ödemesinin de mümkün olmadığını anlatan Büke, "Benim akibetimin de babamınki gibi olmasından endişe duyuyorum. Hükümetten kredi kartlarıyla ilgili yapacağı düzenlemelerde mağdurların, mağduruyitelerini giderecek kararlar almasını bekmliyoruz" dedi.

'Aile huzurumu kaybettim'

Osman Tahmus da kredi kartı yüzünden her şeyini kaybettiğini, aile huzurunun da yok olduğunu söyledi. Birbucuk milyarlık kredi kartı borcunun bir yıl içinde 4 milyara ulaştığını anlatan Tahmus, konu kredi kartı borcu olunca eş ve dostlarının da kendisine borç para vermediğini söyledi. İnsanların yüzüne bakacak durumunun kalmadığını anlatan Tahmus, eş ve çocuklarını annesine gönderdiğini, başka çaresi kalmayınca memleketteki tarlasını satarak bankalara olan kredi borcunu kapattığını ifade etti.

Tüketici kredileri de sorunlu

2005 yılında toplam 20 bin 381 kişi de tüketici kredisi borcunu ödemediği, 5 bin 88 kişi de geç ödediği için kara listeye alındı. Tüketici kredisini hiç ödemediği için kara listede bulunan isim sayısı 2005 yılında eklenenlerle birlikte 73 bin 821 bine, geç ödediği için listeye alınanların sayısı da 19 bin 140 bine kadar çıktı. Böylece 2005 yılında listeye toplam 343 bin 95 yeni isim eklendi. Yeni eklenen isimlerin 282 bin 210 bini borcunu hiç ödemeyenlerden, 60 bin 885'i ise gecikmeli olarak ödeyenlerden kaynaklandı. Kara listedeki isim sayısı ise yeni eklenenlerle birlikte 2005 yılı sonu itibariyle toplam 756 bin 61 bine yükseldi. Bunların 590 bin 146'sı kredi kartı ve tüketici kredisi borcunu hiç ödemeyenlerden 165 bin 915'i de gecikmeli ödeyenlerden oluşuyor.


  • 'Af, ödememe eğilimini artırır'

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi