T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 4 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Teziç'in araştırma rahatsızlığı

YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Meclis Araştırma Komisyonu'nun 19 Mayıs Üniversitesİ'ndeki yolsuzluk ve usulsüzlük araştırmalarından rahatsız oldu. Komisyon Başkanı'nın husumetini yansıttığını savunan Teziç, Meclis'in bilgi istenmesini ise kırtasiyecilik olarak değerlendirdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yapılan işlemler ve sonrasında 19 Mayıs Üniversitesi'ndeki iddiaları araştıran Meclis Araştırma Komisyonu'nun faaliyetlerinden üniversitelerin tedirgin olduğunu söyleyen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, "Buna benzer olayların başka üniversitelerde olmamasını temenni ediyorum" dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Ayazağa Yerleşkesi'ndeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde toplanan YÖk Genel Kurulu toplantısının verdiği arada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Teziç, 2006 yılının ilk toplantısını yaptıklarını anlatarak, toplantıda rektör ve dekan atamaları ile üniversitelerden bölüm ve program açılmalarına yönelik talepleri görüştüklerini söyledi.

AMACINI AŞTI

TBMM Araştırma Komisyonu'nun amacı zorlayan bir uygulama içinde görüldüğünü söyleyen Teziç, araştırma ile soruşturma komisyonun karıştırıldığını savundu. Teziç, Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı'nın rapor tamamlanmadan önce zaman zaman kamuoyuna açıklamalarda bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bu durum karşısında TBMM Başkanı'nın, daha duyarlı, hassas davranılması konusunda gerekli hatırlatmaları yapması beklenirdi. Üniversiteden birtakım evraklar isteniyor. Üniversitede bir hayli kırtasiyeye boğulmuş bir bilgilendirme faaliyeti görüyoruz. Üniversitenin giderlerinde kırtasiye giderlerinin amacı başkadır, burada bilgilendirme dediğimiz zaman TIR'larla, büyük kamyonlarla birtakım bilgilerin gönderilmesi, kırtasiyeye tahsis edilen meblağı aştığını görüyoruz. Sonra ulaşım bütçesindeki payını zorlayan bir uygulama da karşımıza çıktı.

Üniversitenin bütçesinde ulaşım giderlerinin amacı başkadır, burada büyük masraflara yol açacak bir nakliye yapılması, TBMM'ye bunların gönderilmesi hem üniversitedekilerin mesaisini, hem de giderlerini zorlamıştır. Buralarda belki biraz daha duyarlı, hassas davranılmasında isabet olurdu."

KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜK

Araştırma Komisyonu'nun tutumunun rahatsızlık yarattığını savunan ve "Sadece bilgi edinme buysa, denetlemesi nasıl olurdu?" diyen Teziç şunları söyledi: "Bu tablonun ortaya çıkmasının gerisinde, 1 yıldır veya daha uzun süredir üniversitelerin, siyasilerde, yer yer hükümet kanadında, küçük görülmesi ve küçük düşürülmesi vardır."

Bilgi edinmenin sınırlarının iyi tespit edilmesi gerektiğini dile getiren Teziç, konuşmasına şöyle devam etti: "Hem hukukçu, hem de üniversiteler olarak bizi yadırgatan tarafı, komisyon başkanının, kamuoyunda adeta husumetini belirten tutum ve tavır içindeki ifadeleridir. Oysa yansız davranması gerekirdi."

  • İSTANBUL

    'BİZ YARGIYA MÜDAHALE ETMEDİK'

    Rektör Yücel Aşkın'ın yargı sürecinde yaptıkları açıklamalar nedeniyle kendisi ve 77 rektör hakkında soruşturma izni istenip istenmediğine" ilişkin soru üzerine Teziç, "Bize cumhuriyet savcılıklarından henüz bir görevsizlik kararı gelmedi. Geldiği zaman değerlendirir, görüşümüzü ortaya koyarız." dedi. "Yücel Aşkın olayında yargıya müdahalelerini çağrıştıracak herhangi bir ifade ve eylemleri bulunmadığını" ifade eden Teziç, "Biz müdahale etmedik, bir açıklama da yapmadık. Karardan sonra bilgi edinme ihtiyacını hissettik" dedi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi