T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 6 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kapılar hâlâ açık

Tahran, uluslararası toplumla müzakereler yürütmeye istekli olduğunu bildirirken, İran'ın BM'ye sevkini değerlendiren Bush ise, diplomatik yolların hâlâ açık olduğunu belirtti

İran, nükleer dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sevkedilmesinin ardından, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile gönüllü olarak yaptığı işbirliğini sona erdirdiğini duyurdu. Ancak İran, uluslararası toplumla müzakereler yürütmeye hala istekli olduğunu da bildirdi. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki, Birleşmiş Milletler uzmanlarının ani denetimlerine bundan sonra izin vermeyeceklerini söyledi. Mottaki, UAEA ile işbirliğine nükleer silahların yayılmasını önlenmesi anlaşması çerçevesinde devam edeceklerini, ancak ek protokülün ve bütün gönüllü girişimlerin askıya alındığını belirtti.

UAEK: İRAN KARARI CİDDİYE ALMALI

Mottaki, uranyum zenginleştirme çalışmalarına yeniden başlayacaklarını da duyurdu. Bu arada, Japonya, İran'a nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesi yönünde Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) önceki gün verdiği kararı ciddiye alması çağrısında bulundu. Japon Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yoshinori Katori tarafından önceki gece geç saatlerde yayımlanan açıklamada, "Tokyo'nun, İran'ın bu kararı ciddiye alacağını ve samimiyetle yanıt vereceğini ümit ettiği" kaydedildi. Katori, Japonya'nın, UAEK'nin aldığı kararı İran'a açık bir mesaj ve sorunun diplomatik yollarla çözümü yönünde önemli bir adım olarak değerlendirdiğini bildirdi.

RUSYA İLE GÖRÜŞÜYORUZ

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hamid Rıza Asefi de, uluslararası toplumla müzakerelere halen istekli olduklarını vurgulayarak, "Müzakerelerin kapısı hâlâ açık" dedi. Asefi, Güvenlik Konseyi'ne sekvedilmelerinin dünyanın sonu olmadığını ve konseyden korkmadıklarını da sözlerine ekledi. Asefi, uranyum zenginleştirme faaliyetlerini Rusya'da yürütmeleri konusundaki öneriyi 16 Şubat'ta Moskova'yla görüşeceklerini de açıkladı.

"BU BİR ÇIKMAZ SOKAK DEĞİL"

Güvenlik Konseyi'nden korkmadıklarını ifade eden Asefi, "Güvenlik Konseyi dünyanın sonu değil. Bu durumda bizden çok onlar zarar görecek" dedi. UAEK Yönetim Kurulu'nun olağanüstü toplanmasını "gereksiz" olarak nitelendiren Asefi, "Toplantının siyasi amaçla ve bazı ülkelerin baskıları altında yapıldığını, İran aleyhine kararın da bu ortamda alındığını" öne sürdü. Asefi, İran'ın lehinde oy kullanan ve çekimser kalan ülkelere teşekkür etti. "Bu bir çıkmaz sokak değil" diyen Asefi, "Şartların biraz zorlaştığını, ancak müzakere kapısının hâlâ açık olduğunu, UAEK ile işbirliğini sürdüreceklerini'' kaydetti.

  • TAHRAN

    Bir değil 2 bin bildiri bile bizi durduramaz

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) Yönetim Kurulu'nda kabul edilen karar tasarısıyla ilgili olarak, "Bir değil isterseniz 2 bin bildiri yayımlayın, yine de bilim alanında ilerlememizi engelleyemezsiniz" dedi. Ahmedinejad, bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, "UAEK Yönetim Kurulu'ndaki bazı ülkelerin Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı (NPT) imzalamadıklarını, UAEK'ya karşı da hiçbir yükümlülükleri olmadığını" söyledi. UAEK'ya karşı yükümlülükleri olmayan bazı ülkelerin karar mekanizmasında yer aldıklarını belirten Ahmedinejad, "Sizin başka ülkeler hakkında karar vermeye yetkinizi yok" diye konuştu. Nükleer silah konusunda İran'a "iftira edildiğini" söyledi.

    Endonezya BM kararını şüphe ile karşıladı

    Endonezya ise UAEK'nin, İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmesi yönünde aldığı kararı şüpheyle karşılayarak, soruna diplomatik yaklaşımın daha etkili olacağını bildirdi. Dışişleri Bakanı Hasan Virayuda, yaptığı açıklamada, Cakarta'nın, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun BM'ye havale edilmesi konusunda bir aciliyet görmediğini belirtti.

    İran nükleer silaha sahip olamayacak

    ABD Başkanı George Bush, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA), İran nükleer dosyasını BM Güvenlik Konseyi'ne havale ederek, bu ülkeye açık bir mesaj göndermiş olduğunu söyledi. Bush, karar üzerine yaptığı açıklamada, "Bu mesaj, dünyanın, İran'ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyeceğidir" dedi. Kararın çok önemli olduğunu vurgulayan Bush, "UAEA'nın bu kararı, diplomatik çabaların sona ermesi anlamına gelmiyor" diyerek, kararın, "İran'ın nükleer silah üretmesine karşı diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasının başlangıcı olduğunu" belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, İran'ın nükleer bomba yapımı sürecine devam etmesi halinde, "dünyanın buna sessiz kalmayacağını" söyledi.

    Almanya ve Rusya'dan dünyaya itidal çağrısı

    Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İran'ın nükleer programını yeniden başlatmasının Ortadoğu'da silahlanma yarışına yol açabileceğini söyledi. Steinmeier, 42. Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, İran'la yaşanan kriz ile ilgili olarak, "İran'ın tutumu Ortadoğu'da silahlanma yarışına yol açabilir. Bu nedenle devletler topluluğu kararlı şekilde tepki göstermelidir'' dedi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi