T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 6 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Çalışanın Sesi
Tahsin SINAV

İnşaattaki çalışmalarımı nasıl sigortalı hale getirebilirim?

İstiklal Marşı(Rumuz): Ben, 8 aydır bir inşaat şirketinde çalışıyorum, beni sigorta yapmadılar ve halen de yapmıyorlar; söylüyorum tamam deyip geçiştiriyorlar. Şikâyet etmekten korkuyorum, çünkü bakmakla mükellef olduğum insanlar var. Şikâyetimin sonucunda beni işten çıkarmaları büyük bir ihtimal. Ben, bu 8 aylık hakkımı hangi yasa yoluyla kimlere başvurarak alabilirim? İşten çıkarılsam mahkemeye versem, kazanma şansım ne olur, bildiğim kadarıyla delil isteyecekler, fakat benim o inşaatta çalıştığıma dair resmi bir belge yok elimde. Ne yapmalıyım?

Okuyucumuzun iş ve sosyal sigorta mevzuatı hükümlerine göre, inşaatta sigortasız çalıştırılması mümkün değildir. 506 sayılı Kanun'un 6. maddesine göre, çalıştırılanlar, işe alınmalarıyla kendiliğinden sigortalı olmaktadırlar. Ancak işverenin kayıtdışı çalıştırmaya devam etmesi halinde, ilgili SSK Müdürlüğü'ne dilekçe vererek çalışma esnasında tespitini istemesi veya iş mahkemesinde hizmet tespiti davası açması da mümkündür. Her iki halde de işverenlikçe işten çıkarılırsa, eğer işyerinde 30'dan az işçi çalışıyorsa, işveren aleyhine kötüniyet tazminatı davası açması; 30 işçiden fazla çalışıyorsa 30 gün içerisinde işe iade davası açması gerekecektir.

Babam, kalan borcunu taksitle veya toptan yatırabilir mi?

İsmail AKKOYUN (KAHRAMANMARAŞ): Sayın Sınav, Yeni Şafak'taki "çalışanın sesi" köşeniz bizce önemli bir hizmettir. Size babamın emeklilik durumu ile ilgili bir sorum olacak. Babam, 03/10/1948 doğumlu. 1971 yılında 23 gün. 1977 yılında 46 gün. 2004 yılında 57 gün sigortalı bilfiil çalıştı. 31 Aralık 1999 tarihinde sigortasını devam ettirmek için başvuru yaptım. Bu başvuru tarihinden sonra 2.153.000.000 liralık prim yatırdı, askerlik borçlanması dâhil. Sorum, kalan borcunu taksitle mi yatırması gerekir, yoksa toptan yatırması mümkün mü? Babam ne zaman emekli olabilir?

Okuyucularıma tekrarlamak istiyorum ki, yasal şartları içerisinde hizmet varsa ve bildirimleri de yapılmışsa, bu nedenle de SSK borç ödeme tebligatı göndermişse, bu borcun taksitlendirmesi veya toplu olarak ödenmesi mümkündür. Bunun dışında askerlik borçlanması ve bayanların evlenme toptan ödemesi aldıkları dönem için hizmet ihyası yapmaları gibi borçlanmalar dışında, boşlukların borçlanılması ve bu dönemler için taksitlendirme yolu bulunmamaktadır. Bu yıl çıkarılacak olan Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Yasa da bu yapıyı değiştirmeyecektir.

Okuyucumun babası, 15 yıllık sigortalılık süresi, en az 3600 prim ödeme günü ve 55 yaşın doldurulması şartlarını yerine getirerek kısmi yaşlılık aylığından, kademeli geçiş kurallarına göre yararlanabilecektir. Bu şartları 23.05.2008 tarihine kadar yerine getirirse 57 yaşında, 23.05.2011 tarihine kadar yerine getirirse 58 yaşında SSK'dan kısmi yaşlılık aylığını isteyebilecektir. Halen 15 yıllık sigortalılık süresini, 55 yaşını tamamlamış durumda (halen 57 yaşını da doldurmuş -58 yaşında-). 3600 prim ödeme gününü 23.05.2008 tarihinden önce tamamlarsa, tamamladığı tarihte, SSK'dan kısmi yaşlılık aylığını talep edebilecektir.

Annemin babamın sigortasından aldığı ölüm aylığı kesilecek mi?

Hakan AYGÜNDÜZ: Annem 2008 yılında SSK'dan emekli olacak. Ancak babam vefat ettiği için, şu an SSK'dan maaş bağlanmış durumda. Annem emekli olunca bu para kesilecek mi?

*Okuyucumuzun annesine babasının sigortasından 506 sayılı Kanunun değişik 68/A. maddesine göre ödenen ölüm aylığı, kendi sigortasından 2008 yılında alacağı yaşlılık aylığı bağlandığında da kesilmeyecek. Çünkü aylığın bağlanmasını düzenleyen bu maddede böyle bir kesme şartı düzenlenmemiştir.


Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi