T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 6 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Danimarka çizmeyi aştı

Danimarka'nın çizmeyi aştığını belirten İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, "Eğer bu karikatürlerde Yahudiler konu alınsaydı, eminim ki konu bazı kişilerce mahkemeye taşınırdı" dedi. Pakistan 9 AB ülkesine nota verdi

Danimarka'da başlayan ve dünyayı saran karikatür krizini BBC'ye değerlendiren İsveç'in İstanbul Başkonsolosu Ingmar Karlsson, her şeyden önce karikatürleri tiksindirici bulduğunu belirtti. Çoğu kişinin, İslam'ı bu karikatürlere bakarak değerlendireceğini sanmadığını ifade eden Karlsson, "Bence çok sayıda kişi İslam hakkında daha olgun görüşlere sahip. İslam Avrupa'da o kadar uzun süredir var ki, insanların bu din hakkında çok daha gelişmiş fikirleri var" diye konuştu. Danimarka'daki hükümetin İslam'a şüpheyle bakan hatta ırkçı bir partiye bağımlı olduğunu açıklayan Kalsson, karukatürlerin ifade özgürlüğü adı altında savunulmasının çok anlış olduğunu ifade etti. Gazetelerin bu kadar tahrik edici şeyleri yayımlamaktan ve zorla sorun yaratmaktan kaçınmaları tavsiyesinde bulunan Başkonsolos, "Aptalların bile bir şekilde görüşlerini ifade etme hakları vardır. Ama çizme aşıldı. Eğer bu karikatürlerde Yahudiler konu alınsaydı, eminim ki bazı kişiler bu konuyu mahkemeye taşırdı. Irkçı nefret yaratma unsuru taşıdığını öne sürerlerdi" dedi. Danimarka'da yayınlanan karikatürlerin uzun vadedeki zararına değinen Karlsson, bunun İslam'ın bu ülkede açık görüşlü ve hoşgörülü şekilde gelişmesini güçleştireceğinin altını çizerek, "Bence son gelişmeler, Danimarka'da Müslümanların toplumla bütünleşme sürecini de olumsuz etkileyecek" yorumuna bulundu.

AB VE İKÖ ZİRVE YAPACAK

İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu, karikatür krizini yatıştırmakta yardım için kendisini arayan AB Temsilcisi Solana'yı Cidde'ye davet etti. Arap Birliği Genel Sekreteri Musa da İKÖ'yü toplantıya çağırdı.

'9 AB ÜLKESİNE NOTA'

Pakistan da 9 Avrupa ülkesinin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak nota verdi. İran ise karikatürlerin yayımlanmasına tepki olarak Danimarka büyükelçisini geri çekti ve bundan sonra Danimarkalı gazetecilerin İran'a girmelerine izin vermeyeceklerini açıkladı.

  • LONDRA

    Beyrut'ta da elçilik yakıldı

    Suriye'nin başkenti Şam'ın ardından, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta da Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasını protesto için düzenlenen gösteride Danimarka Konsolosluğu ateşe verildi. Binlerce kişi, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Danimarka Konsolosluğu önünde gösteri düzenledi. Göstericilerin güvenlik güçlerinin kurduğu barikatı aşmaya çalışmasıyla çatışmalar çıktı. Güvenlik güçleri, protestocuları engellemek için tazikli su ve gözyaşartıcı gaz kullandı. Ancak havaya uyarı ateşi de açan güvenlik güçlerinin tüm çabaları sonuçsuz kaldı. Göstericiler, konsolosluğun bulunduğu binayı ateşe verdi. Çıkan olaylarda 10 kişi yaralandı. ABD, elçiliklerin yakılmasından Suriye hükümetini sorumlu tutacağını bildirdi. Danimarka ve Norveç de Suriye'yi saldırıları durdurmadığı için kınadı. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) de Şam'daki Danimarka ve Norveç elçilikleri ile Beyrut'taki Danimarka elçiliğinin yakılmasını kınadı.

  • BEYRUT

    Irak'ta 100 bin kişilik protesto

    Irak'ın Ramadi kentinde, yaklaşık 1000 kişinin katıldığı bir gösteriyle karikatürler protesto edildi. Gösteride dağıtılan bildirilerde ''direniş içindeki tüm savaşçılara askeri faaliyetlerini yeniden harekete geçirmeleri ve ilk hedeflerinin Danimarka askerleri olması'' çağrısı yapıldı.

    Irak, Kopenhang ile sözleşmelerini iptal etti

    Irak, karikatürler nedeniyle Danimarka firmalarıyla olan sözleşmeleri iptal etmeye ve bu ülkenin yeniden inşa sürecine katkılarını reddetmeye karar verdi. Ulaştırma Bakanı Selam El Maliki, Danimarka firmaları ile olan sözleşme iptal kararının, limanları, havacılık endüstrisi ile demiryolları ve deniz taşımacılığını da kapsayacağını söyledi.

    Mısır'daki örgütler: Asla susmayacağız

    Kahire'de Hazreti Muhammed'in karikatürlerinin yayımlamasına özür dilemeyen Danimarka karşıtı gösteri Avukatlar Birliği önünde yapıldı. Mısır'ın başkenti Kahire'de Müslüman Kardeşler Örgütü'nün düzenlediği gösteriye Amel Partisi, Kifaye/Yeter Hareketi, Solcular ve çok sayıda sivil toplum örgütleri katıldı. Gösteri'de Danimarka mallarının boykot edilmesi ve ilişkilerin durdurulması istendi. Danimarka karşıtı pankartlar ve bildiriler dağıtıldı. Gösteri sürerken bu gün Lübnan'daki Danimarka Büyükelçiliği'nin ateşe verilmesi haberi duyurulunca göstericiler Lübnan'ı alkışlayarak destek verdiler. Pankartlarda "Ya Rasulullah Senin İçin Canımız Feda Olsun" görüldü. Binlerce kişinin katıldığı gösteride protestocular, "Danimarka Büyükelçisi Mısır'ı Terket, Domuz Büyükelçi, Danimarka Allah Düşmanı, İslam'a Kanımız ve Ruhumuzla Feda Olsun, Asla Susmayacağız" şeklinde sloganlar attılar.

  • METİN TURAN / KAHİRE

    Danimarka'dan yardım çağrısı

    Danimarka, Arap liderlerden, İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin neden olduğu öfkeli tırmanışın engellenmesine yardımcı olmalarını istedi. Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller, düzenlediği basın toplantısında, "Danimarka hükümetinin, ilgili ülkelerdeki siyasi ve dini tüm liderlerden halka şiddetten kaçınmaları ve soğukkanlı olmaları çağrılarında bulunmalarını'' istediğini söyledi. Moeller'in konuşması, televizyonlardan canlı yayınlandı.

  • KOPENHAG


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi