T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 6 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Provokatör kurşunu

Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'nin İtalyan Rahibi Santaro kilisede öldürüldü. Türkiye, cinayeti kınarken olayın karikatür kriziyle bağlantısı olabileceğini belirten İtalyan yetkililer "vahim gelişme" değerlendirmesinde bulundular.

Kimliği belirsiz 16-17 yaşlarındaki bir genç Trabzon'daki Santa Maria Katolik Kilisesi'nin İtalyan Rahibi Andrea Santaro'yu (60) tabancayla üç el ateş ederek öldürdü. Rahibin öldürülmesine Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Dişişleri Bakanlığı sert tepki gösterirken, cinayetin karikatür kriziyle bağlantısı olabileceğini dile getiren İtalyan yetkililer olayı "vahim bir gelişme" olarak yorumladılar.

RAHİBİ YANINA ÇAĞIRDI

Dün saat 15.00 sıralarında meydana gelen olayda görgü tanıklarının ifadesine göre, 16-17 yaşlarındaki gri montlu, siyah pantolonlu bir kişi, kiliseye gelerek Rahip Santaro'ya seslendi. Saldırganın, dua etmekte olan Santaro'nun kendisine doğru yürüdüğü sırada tekbir getirerek 3 el ateş ettiği, 2 kurşunun Santore'nin göğsüne isabet ettiği öğrenildi. Saldırganın kiliseye nasıl girdiği ve salona kadar nasıl ilerlediği bilinmezken, cinayet sırasında Santore'nin kilisede işlerini yapan Hasan Topal, kilisenin bahçe kapısının zilinin çalması üzerine rahip Andrea Santaro'nun kapıyı açtığını bu sırada yalnızca katilin kolunu ve tabancasını gördüğünü ve Santaro'ya üç kez ateş ettiğini söyledi.

5 YILDIR GÖREVDEYDİ

3 yıl Mardin, 2 yıldır da Trabzon'da görev yapan rahip Santaro'nun öldürülmesi Türkiye'de ve dünyada geniş yankı uyandırdı. Olay yeri inceleme ekipleri Santore'nin cesedini adli tıp kurumuna kaldırırken, şehrin giriş ve çıkışlarını kontrol altına alan polis, zanlıyı yakalamak için geniş çaplı operasyonlar düzenliyor.

VALİ: RAHİP TEHDİT EDİLMİŞ

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir ise cinayetle ilgili olarak Rahip Santaro'nun, geçmişte misyonerlik faaliyetleri gerekçesiyle tehdit edildiğini söyledi. Yavuzdemir, yaptığı açıklamada, ''Rahibin, geçmişte misyonerlik faaliyetleri yaptığı gerekçesiyle tehdit edilme, eleştirilme olayı olmuş. Ancak emniyetten herhangi bir koruma talebinde bulunmadı. Güvenlik güçlerimiz bu tehdit ve eleştirileri yapanlarla ilgili araştırma yapıyorlar'' dedi.

GÖRÜNTÜLER KAMERADA

Güvenlik güçlerinin, daha önce ''misyonerlik faaliyetleri yaptığı'' iddiaları üzerine kilisenin çalışmalarıyla ilgili araştırma yaptığını anlatan Yavuzdemir, ancak bu yönde bir faaliyet yapıldığına dair bilgiye ulaşılamadığını bildirdi. Cinayetin tüm yönleriyle araştırıldığını ifade eden Yavuzdemir, ''Olayın birden fazla görgü tanığı var. Güvenlik güçleri görgü tanıklarının beyanları doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Karikatür olayıyla ilgili olabileceği iddia ediliyor'' diye konuştu. Saldırganın görüntülerinin güvenlik kamerasına kaydedildiği belirtildi.

  • TABZON

    Cinayet nefretle kınandı

    Rahip Santoro'nun cinayete kurban gitmesi Türkiye ve ülkesi İtalya'da nefretle kınandı. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı yayınladıkları mesajla cinayeti şiddetle kınarken İtalyan yetkililer olayı "endişe verici" gelişme olarak yorumladı.

    HÜKÜMET: HAİNCE SALDIRI

    Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Papaz Santaro'nun öldürülmesiyle ilgili olarak, ''Cinayetin bir mabette ve din adamına karşı işlenmiş olmasını büyük nefretle kınıyoruz. Hükümet olarak ve Türk halkı olarak cinayetleri, şiddeti asla tasvip etmemiz mümkün değildir'' dedi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ise olayın çok yönlü araştırıldığını belirterek kimden gelirse gelsin ve hangi gerekçeye dayanırsa dayansın şiddete hoşgörüyle bakmanın mümkün olmadığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Bu haince saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Merhumun yakınlarına ve tüm Katolik camiasına başsağlığı diliyoruz" denildi.

    İTALYA: ENDİŞE VERİCİ GELİŞME

    İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, Meclis Başkanı Pierferdinando Casini, Merkez sol muhalefet bünyesindeki Papatya Hareketi'nin lideri Francesco Rutelli ve Roma Belediye Başkanı Walter Veltroni de cinayeti kınayan mesajlar yayınladı. Mesajlarda karikatör konusuyla cinayetin bağlantısının kesin olmadığı ancak olayın endişe verici bir gelişme olduğu belirtildi.

    VAHİM BİR HADİSE

    Merkez-sol muhalefetteki partileri bünyesinde barındıran Zeytin Ağacı İttifakı'nın lideri ve Avrupa Komisyonu Eski Başkanı Romano Prodi ise taziye mesajında, ''Rahip Andrea Santaro'nun öldürülmesi nedeniyle, derin bir teessür ve kaygı içerisindeyim'' dedi. Başbakan Berlusconi'nin liderliğini yapmakta olduğu Forza İtalya Partisi'nin Genel Koordinatörü Sandro Bondi de, cinayeti, "vahim bir hadise" olarak tanımladı. Hıristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Partisi Genel Sekreteri Lorenzo Cesa da cinayeti kınadı.

    "Papaz Andrea, ısrarla Roma'dan ayrılarak Anadolu'ya gitmeyi istemişti" diyen Katolik Kilisesi'nin Roma Bölgesi sorumlusu Kardinal Camillo Ruini, rahibin yasalara saygılı biri olduğunu belirtti.

  • ANKARA

    Cevap bekleyen sorular:

    Saldırgan şüphe çekmeden kiliseye nasıl girdi? n Cinayetin Hırıstiyanların kutsal gününde ve ayin sonrasında işlenmesi tesadüf olabilir mi? n Rahip Andrea Santaro 1 ay önce Roma'ya gitmiş ve yakınlarına Şubat'ta döneceğini söylemişti. Saldırgan Santaro'nun döndüğünü nereden biliyordu? n İstanbul, Mardin ve Hatay'da birden çok kilise varken neden Trabzon, neden Santaro seçildi?

    Cinayet herkesi şaşırttı

    Papaz Andrea Sentore'nin öldürülmesi, başta tanıdıkları olmak üzere herkesi şaşırttı. Mahalle bakkalı Yaşar Yıldırım, Papaz Sentore'nin çok iyi biri olduğunu belirterek, kendilerine selam vermeden geçmediğini söyledi. Cinayetine akıl erdiremediğini belirten Yıldırım'ın yanısıra kilisenin tadilatında çalışan inşaat işçisi Yılmaz Maral ise olaya akıl erdiremediğini söyledi.

  • TRABZON


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi