T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 13 ŞUBAT 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bayram, beyin kanaması geçirdi

Kombassan Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram'ın beyin kanaması geçirdiği, hayati tehlikesinin bulunduğu ve ameliyata alındığı bildirildi. Alınan bilgiye göre, merkezi Konya'da bulunan Kombassan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Bayram, akşam saatlerinde rahatsızlandı. Bilinci kapalı olarak Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Bayram'ın beyin kanaması geçirdiği ifade edildi. Bayram'ın hayati tehlikesinin bulunduğu ve ameliyata alındığı kaydedildi.

  • KONYA


    TAI
    GELECEĞİN BÜYÜK UÇAĞINDA YETERLİLİĞİNi ONAYLATTI

    Airbus firması, Geleceğin Büyük Uçağı (A400M) programı kapsamında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. Tasarım Organizasyonu'nun "Sivil Sertifikasyon", "Askeri Sertifikasyon ve Kalifikasyon" verilerinin üretme ve onaylama yeterliliğini kabul etti.


    MTA
    19 AYRI BÖLGEDE KÖMÜR ARAMA ÇALIŞMASI YAPACAK

    Yerli enerji kaynaklarına yönelen Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, 19 ayrı bölgede kömür arama çalışması yapacak. Çalışmalarda halen 8,3 milyar ton olan kömür rezervininin 2010 yılına kadar 1 milyar ton daha arttırılması hedefleniyor.


    EPDK
    40'INCI İHALEYLE DOĞALGAZ ALACAK İl SAYISI 54'E ÇIKTI

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) son Amasya-Tokat ihalesiyle birlikte, 40. lisans ihalesini yaptı ve ihalesi tamamlanan şehir sayısını 54'e çıkardı. EPDK Başkanı Yusuf Günay, 203 bin yeni abone ile 1 milyar metreküp gaz tüketimine ulaşıldığını açıkladı.


    MENSA
    TALEPLER ARTINCA İHRACAT HEDEFİNİ YÜKSELTTİ

    Adana'da kurulu Mensa A.Ş. ünlü markalardan gelen taleplerin artması üzerine ihracat hedefini kumaşta 75 milyon dolara, hazır giyimde 13 milyon dolara çıkardı. Mensa, IKEA, GAP, Calvin Klein, DKNY, Zara gibi dünyaca tanınan markalara kumaş sağlıyor.


    Danıştay borda Eti'nin tekelini onadı

    Dünyanın en değerli madenleri arasında bulunan ve 250'den fazla kullanım alanı olan "bor" madeninde, tek yetkilinin devlet olduğu yargı kararı ile tescil edildi. Danıştay'a göre, borun patronu Eti Holding. Danıştay 10. Daire, bor tuzlarının Türkiye'de aranması ve işletilmesi hakkının devlete ait Eti Holding A.Ş.'nin olduğunu kararlaştırdı. Eti Holding A.Ş.'nin "bor pazarındaki hakim hakkını kötüye kullandığı" iddiasıyla, Eti Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından açılan davada Danıştay, Rekabet Kurulu'nun ret kararını onayladı. Rekabet Kurulu, bu konuda Eti Holding'in 'tekel hakkını kötüye kullandığı' gerekçesiyle yaptığı başvuruyu oybirliği ile reddetmişti. Bunun üzerine davacı temyiz için 10. Daire Heyeti'ne başvurmuştu.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    ECO'nun bankası faaliyete geçiyor

    Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Genel Sekreteri Askhat Orazbay, üye ülkeler arasındaki ticareti artırmak ve faaliyetleri kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan ECO Ticaret ve Kalkınma Bankası projesinin "birkaç ay içinde hayata geçirileceğini" bildirdi. Tahran'daki ECO Bölgesel Planlama Konseyi toplantısının ardından soruları cevaplayan Orazbay, bankanın kuruluşu için gerekli planlamanın yapıldığını, yönetim kurulu oluşturulduktan sonra gelecek birkaç ay içinde projenin hayata geçirileceğini belirtti. Bankanın kurucularının Türkiye, İran ve Pakistan olduğunu ve kuruluş sermayesi yaklaşık 87,6 milyon dolar (60 milyon ECO Birimi) bütçenin ayrıldığını kaydeden Orazbay, banka merkezinin ise İstanbul olacağını vurguladı.

  • TAHRAN


    Saray, Japonya'ya Türk tuzu ihraç etti

    Rafine tuz alanında 4 firmadan biri olan Saray Tuz, ithalatın giderek arttığı bir dönemde Japonya'ya tuz ihracatı gerçekleştirdi. Aksaray'da 34 yıldır faaliyette bulunan Saray Tuz'un Genel Müdürü Hüsnü Perek, 2002 yılından itibaren rafine tuz üretiminde çevre kirliliğine en az maruz kalmış kaya tuzu kullanımına geçildiğini ifade etti. Tuz ithalatın artarak devam ettiğini kaydeden Perek, "Şu an Irak ve İsrail'e ihracat yapıyoruz. Yapılan girişimler sonucunda ayrıca Japonya'ya da bir miktar tuz ihracatı gerçekleştirdik" dedi.


    Artıklar çöp yerine ihracata gidiyor

    1995 yılında Gaziantep'te kurulan Yener Tekstil, iplik, dokuma ve konfeksiyon gibi tekstil tesislerinin üretim artıklarını tekrar işleyerek ekonomiye kazandırıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yener, her gün çöpe gidecek veya yakılacak olan 14 ton tekstil artığını işlediklerini, yıllık üretim miktarının ise 5 bin ton civarında olduğunu söyledi. Yener, 2005 yılında 2 milyon 300 bin dolarlık ihracat yaptıklarını kaydetti.


    Kart hırsızlarına para yok

    ATM'ler için geliştirdikleri özel bir çalışmayı anlatan İşcen, ATM'lerin kart sahibi dışındaki kişilere para vermeyeceğini, farklı bir kişinin kartla para çekmeye çalışması ya da yüzünde maske olmasının bir alarm sebebi sayılabileceğini söyledi. Güvenlik sistemlerinde özel meskenlerin payının da önemli bir boyutta olduğunu kaydeden İşcen, hane halkından talep olarak çocuk izlemekten, hırsız alarm sistemlerine, acil sağlık yardımından polis yardımı istemeye kadar farklı talepler geldiğini belirtti. İşcen bu sistemle insanların her yerden evlerini izlemelerinin mümkün olduğunu belirtti.


    120 noktayı tarayabiliyor

    GİSAD'in şehir güvenlik sistemindeki kameralar bilinen kameralardan oldukça farklı özelliklere sahip. 300X zoom yapabilen kameralarla parkta gazete okuyan birinin okuduklarını bile görmek mümkün. Saniye içinde 360 derece dönüşü tamamlayabilen bu kameralar istenilen 120 noktayı da istenilen süre ve zoom oranları ile otomatik tarayabiliyor, gece bile görüntü almaya devam edebiliyor. Mahremiyeti korumak için evler, cafeler gibi istenilen alanlar maskelenebiliyor.


    Tohumcular da destek alacak

    Tarım Bakanlığı, 2005 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır ve zeytinyağı üreticilerine destekleme primi ödenmesinde uygulanacak esasları bir belirledi. Buna göre, sertifikalı tohumluk kullanarak kütlü pamuk ve soya fasulyesi üretimi yaptığını belgelendiren üreticilere, yüzde 20 zamlı prim ödemesi yapılacak. Sözkonusu ürünlerin tohum üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler de prim ödemelerinden yararlanacaklar.


    Yuvayı ekonomik kriz yıkıyor

    Ankara Ticaret Odası'nca (ATO) hazırlanan ''Boşanma Raporu''nda, boşanma sayısının 2000 yılından sonra hızla artmasının temelinde ekonomik nedenler olduğu bildirildi. Raporda, Türkiye'nin en ağır krizi yaşadığı 2001 yılında boşanma sayısının 2000 yılına kıyasla yüzde 44,6 artarak 50 bin 402'ye çıktığı ifade edildi. Rapora göre boşanma sayısı 2002 yılında yüzde 79,5 artışla 90 bin 454, 2003 yılında 89 bin 311 olarak gerçekleşti. ATO'nun rapora göre boşanan çiftlerin sayısı ekonomik krizin büyük ölçüde atlatıldığı 2004 yılında ise nisbeten gerileyerek 88 bin 736 geriledi.

  • ANKARA (A.A)


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi