T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S A Ğ L I K 9 ŞUBAT 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Hastalığı kaplıcada bırak

Uzmanlar, başta stres olmak üzere birçok hastalığa şifa olan kaplıcaların Avrupa ülkeleri tarafından takibe alındığını, ne yazık ki, ülkemizde bunun bilincine varılmadığını söylüyor

Türkiye'de kaplıca tedavisinin gözardı edildiği, haftada 1-2 gün ve yılda 6-8 haftalık kaplıca ziyaretlerinin, başta stres ve kas ağrısı olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği bildirildi. Türkiye'deki kaplıcaların bilimsel yararları ve kaplıcalarla ilgili bilimsel yayınların son 5 yılda artış gösterdiğini belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, Macaristan ve Türkiye'deki kaplıcaların Avrupa ülkeleri tarafından yakın takibe alındığını ifade etti. Kaplıca ve Türk hamamına ilginin, Avrupa'da her geçen gün arttığını belirten Karagülle, şöyle dedi: "Türk hamamı sonrasında gevşer, kendinizi dinlenmiş, zinde hissedersiniz. Bunun nedeni göbek taşında terleme, sabun köpüğüyle keselenme, köpük masajı olarak değerlendiririz. İşte bu etkileri bilimsel olarak ortaya koyabilmek amacıyla bir çalışma yapıyoruz. Avrupa'da bu etkileri nedeniyle Türk hamamı, özellikle yoğun çalışanlar tarafından tercih ediliyor. Finliler Fin hamamını geleneksel hayatlarına soktular, ama biz Türk hamamını hayatımıza sokamadık. Avrupa'da Türk hamamının Fin hamamına karşı artılarını anlatıyoruz. Strese Türk hamamı çok iyi geliyor."

ŞİMDİ KAPLICA ZAMANI

Kaplıca tıbbının Türk insanına daha iyi anlatılması gerektiğini belirten Karagülle, kaplıcaları yılda bir kez kullanan Türklerin sayısının 8 milyonu bulduğunu, ancak modern anlamda kaplıca kürünü uygulayan kişi sayısının 10 bine ulaşmadığını bildirdi. Haftada 1-2 gün ve yılda 6-8 hafta kaplıcalara gitmenin birçok hastalığa iyi geldiğini belirten Karagülle, "Arada bir gitmek de etkili olur, ama yeterli değil. En iyisi haftada bir veya iki gün, 6-8 hafta devam edilmesidir. En çok etkisi kas ağrıları, romatizma ve kireçlenmeye olur. Ağrıların yüzde 80-90'ı azalabilir" diye konuştu. Türkiye'deki kaplıca merkezleri ve SPA otelleri yöneticilerinin daha çok bilimsel yayın hazırlaması gerektiğini ifade eden Karagülle, şöyle devam etti: "Kaplıca tedavisi, Avrupa ülkeleri arasında yaygınlaşmış bir durumda. Sağlık bakanlıkları insanlarının tedavileri için hazırlanmış, kaplıcalar hakkındaki bilimsel yayınları yakından takip ediyor. Özellikle Macaristan, Almanya ve İtalya'da kaplıca tedavileri çok yaygın. Türkiye'de de son yıllarda termal oteller ve kür merkezleri bilimsel yayınlarla müşteri çekme yarışındalar. Suların özellikleri ve hangi hastalıklara iyi geldiği bilimsel olarak ortaya konulmalıdır."

Şifa, sudaki minerallerde

Kaplıca suyunda bulunan mineraller ve bunların oranı tedavideki önemli unsurlardandır. Sodyum klorür, Sodyum bikarbonat, Sodyum sulfat, Potasyum nitrat, Kalsiyum bikarbonat, Magnezyum bikarbonat, Demir bikarbonat, Aliminyum sulfat hastalıklara iyi gelen minerallerin sadece birkaçı.

BİRKAÇ KAPLICA ÖNERİSİ...

BOLU-Büyük Kaplıca

Tedavi edilen hastalıklar: Safra kesesi ve böbrek hastalıkları, kan dolaşımı ve solunum yolu hastalıkları.
Tedavi şekli: Suyu içerek, soluyarak veya şifalı su banyosu yoluyla tedavi önerilir.

BALIKESİR - GÖNEN

Tedavi edilen hastalıklar: İç hastalıklar, jinekolojik ve psikolojik rahatsızlıklar.
Tedavi şekli: Şifalı suyu içerek, soluyarak veya şifalı su banyosu yoluyla hastalığın türüne göre üç farklı tedavi önerilir

DENİZLİ - PAMUKKALE

Tedavi edilen hastalıklar: Romatizma, deri hastalıkları ve jinekolojik hastalıklar, aşırı fiziksel ve sinirsel yorgunluklar, sindirim sistemi bozuklukları.
Tedavi şekli: Sıcak mineral banyoları.

KÜTAHYA-llıca ve Yoncalı

Tedavi edilen hastalıklar: Romatizma, deri ve sinir hastalıkları, ciğer, böbrek ve safra kesesi hastalıkları.
Tedavi şekli: Sıcak mineral su banyosu, buhar banyosu.

AFYON - ÖMER

Tedavi edilen hastalıklar: Romatizma, deri hastalıkları ve jinekolojik hastalıklar, sinirsel yorgunluklar.
Tedavi şekli: Banyolar ve masaj seansları.

ANKARA -KIZILCAHAMAM

Tedavi edilen hastalıklar: Romatizma, çocuk felci hastalıkları, jinekolojik hastalıklar, kan dolaşımı, tansiyon, solunum rahatsızlıkları, böbrek taşı.
Tedavi şekli: Şifalı suyu içerek ve şifalı su banyosu yoluyla hastalığın türüne göre iki farklı tedavi önerilir.

SİVAS - KANGAL

Tedavi edilen hastalıklar: Romatizma, deri hastalıkları, sinir bozuklukları. Suyun içinde yer alan küçük balıklar yaraları emerek deri hastalıklarının iyileştirilmesinde idealdir.
Tedavi şekli: Şifalı su banyosu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi