T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 18 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Şekerde büyük vurgun

Dünyada tonu 250 dolar olan şeker, Türkiye'de bin 150 dolar olunca şeker kaçakçılığı patladı. Sadece Suriye'den gelen kaçak şekermiktarı 100 bin tonu buldu

Fahri
Sarrafoğlu
AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in hazırladığı rapor, akaryakıttan sonra şeker kaçakçılığının da önemli boyutlara ulaştığını gözler önüne serdi. Meclis Akaryakıt Kaçakçılığı Araştırma Komisyonu Başkanlığı da yapan Kiler'in raporuna göre, Türkiye'ye 1 milyon ton kaçak şeker giriyor. Bunun ekonomiye maliyeti yaklaşık 1.5 milyar dolar.

GÜNÜBİRLİK KAÇAKÇILIK TURLARI DÜZENLENİYOR

Serbest bölgeler yoluyla ihraç edilmiş gibi gösterilen nişasta bazlı şeker başka gümrükten yeniden ülkeye sokularak yurt içinde satılıyor. Sırf şeker sevkıyatı için İran, Irak gibi ülkelere günübirlik turlar düzenlendiği biliniyor. Ayrıca, sınırdan yük hayvanları vasıtasıyla ülkeye şeker sokuluyor.

Tarımda 1 milyon 600 bin, sanayide 260 bin ve toplam 1 milyon 860 bin kişi istihdam kaybına uğruyor.

Gıda Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz da, şekerdeki tatlı karın eroinde bile olmadığını vurguladı.

Kopuz, "Dünyada tonu 250 dolar olan şeker, Türkiye'de bin 150 dolar olunca şeker kaçakçılığı patladı. Sadece Suriye'den gelen kaçak şeker miktarı 100 bin tonu buldu. Şeker kaçakçılığı eroin ticaretinden daha karlı hale geldi" dedi. Kaçak girişlerin nedenlerinin Türkiye'deki şeker fiyatının pahalılığı olduğunu kaydeden Kopuz, şeker üretim maliyetlerinin düşürülmesi yönünde tedbirler alınmasının artık bir zorunluluk olduğunu kaydetti. Kopuz, "Çünkü kaçak şeker girişleri sadece vergi gelirlerini değil, şeker pancarı eken çiftçimizi de çok olumsuz etkilemektedir."

Geçtiğimiz günlerde Sanayi Bakanı Ali Coşkun ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de şeker kaçakçılığının boyutlarını göz önüne sermiş ve konu ile ilgili yasal düzenleme hazırlığında olunduğunu açıklamışlardı.

Türkiye şeker üretiminde 5'nci

Dünyada şeker; kamış, pancar ve alternatif ürünlerden (glikoz ve mısır) üretiliyor. 100'ün üzerinde ülkede üretilen şeker, beslenmede özel bir öneme sahip olduğu için tarihsel süre içinde politik bir ürün olmuş. Dünyada pancardan şeker üretiminde ilk sıraları Fransa, Almanya, Polonya ve ABD alıyor. Türkiye ise 5'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de 450 bin üretici pancar üretiyor. Şeker üreten fabrika sayısı ise 28. Şeker üretimi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yıllardır devlet tarafından destekleniyor ve bu nedenle bir yandan şeker fazlası oluşurken diğer yandan da fiyatlar maliyetin çok üzerinde oluşuyor. Türk Şeker'in elinde 500 bin ton arz fazlası pancar var. Türkiye'deki fiyatlar ise bu dört ülkeden 4 kat daha pahalı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


 ANKET

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi