T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 18 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fadime ÖZKAN

Mizah bir yumruktur, bıy bıy bıy...

Cumhurbaşkanıyken Karikatürcüler Derneği'ni kabul eden Süleyman Demirel, "Mizah bir yumruktur" demiş; "Ne zaman kime vuracağı belli olmaz". Karikatürcüler duyduklarına inanamamışlar haliyle. Olur mu efendim, demişler, bunu söyleyen siz misiniz? Siz ki bize en çok davayı açan kişisiniz! Demirel de, yılların 'demir eli' tabi. Cevabı indirmiş: "Eeee, kime yumruk attığını bileceksin!"

Dün gösterime giren Ezel Akay imzalı Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü filmi de tam buradan, 'Mizah bir yumruktur' aforizmasından çıkıyor. Karagöz ile Hacivat'ın 'kukla' olmadan önceki hayatlarından bir sine-masal üreten yönetmen, yaşayıp yaşamadıkları bile kesin bilinmeyen iki kahramanın ardına kendince bir ışık tutup, gölgelerini perdeye yansıtıyor ve ortaya, yaptıkları mizahı hayatları ile ödeyen komedyenlerin kostümleri kadar renkli, çiçekli, göndermeli, cümbüşlü, ölümlü, şaşaalı ve de tartışmalı bir gölge oyunu çıkartıyor.

Tartışmalı çünkü fona rengini hiciv, modern kullanımıyla mizah verse de; önde Karagöz Hacivat; fonda Bizans'tan kalanlarla, göçüp gelenlerin 14. yüzyıl Bursa'sındaki birlikteliği, Osmanlı'nın kuruluş, beyliğin tutunuş yılları olsa da; iki heccavın asırlarca yaşamış birer ismi, gölgeden de olsa taş gibi birer cismi, kuruluşundaki İslam faktörünün önemini pekala bilip zihnimizde şekillendirdiğimiz bir Osmanlı resmi var.

Film, büyüklere 'Renkli bir Türkçe' ile platoda anlatılan bir masal. Ancak, masal kadar gerçek yani. Filmde de böyle deniliyor ve böylece masalda gerçeklik arayanların yolu baştan kesiliyor.

Peki. Orhan Gazi'nin adına yapılan caminin minaresinin ancak 'iki adam boyu' tutulmasını; ahalinin İslam'ı seçişinin ya kelleyi kurtarmak ya karnını doyurmak ya da iktidar sahibi olmak gibi nedenlere bağlanmasını; önceden müslüman olanların hepsinin düzenbaz, yalancı, hesapçı, işbirlikçi falan filan olmasını; web sitesine yerleştirilen çan kulesini ve haçı; Ahi Evran'ın, Kadı Pervane'nin, Nilüfer Hatun'un karikatürünün çıkarılmasını, Orhan Gazi ve Baciyan-ı Rum'un çizgi romanlardan fırlamış gibi cisimleştirilmesini hiç dile dolamayalım o zaman. Bıy bıy bıy.

Ressam Siyah Kalem'in çizgilerini hatırlatan cin animasyonları, masal renkleri, mırıltı halindeki sesleri, temaşa eden kahramanlarımızın duvara yansıtılan gölgeleri, diyalogları, özellikle zamanı bölüp hayatın kıymetini bilmemize yarayan, serçe parmaktan başlayıp 'pır, eki, uç, dürt, baş' diye saydıran rakamları, oyuncuların oyunları gayet iyi. Eh, bunları diyelim bari. Bir de şunu söyleyip perdeyi kapatalım: Osmanlının kuruluşunda din faktörünün önemini 'es' geçebiliyorsanız ve Neredesin Firuze'yi sevdiyseniz Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü'yü de seveceksiniz.

Mizah zekanın terlemesi, malum. Ona yumruk gücünü veren de bu. Zeka yoksa mizah da yok. Danimarka'da patlayıp dünyaya yayılan, güdümlü hakarette gölgesi bile bulunmayan da bu değil mi zaten? Ve Cem Kızıltuğ'un karikatürü buna verilmiş zekice bir yanıt. Damimarka bayrağının ters çevrilmesinden oluşan karikatürün üzerinde şunlar yazılı: "Bu bir karikatür. Ama güldürmüyor, değil mi? Çünkü aslında bu bir bayrak ve bayrak güldürmez."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi