T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 18 ŞUBAT 2006 CUMARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Resul TOSUN

Dumansız bir dünya için

7 Kasım1996 tarihinde, TBMM 4207 sayı ile Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair bir kanun çıkarmıştı.

Özetle sigaranın kapalı mekanlarda içilmesini ve basın yayın organları vasıtasıyla reklamının yapılmasını yasaklayan bir kanundu.

Bu kanunun sadece reklam yasağı bölümü uygulanabildi. Kapalı mekanlarda içilmemesine ise genelde riayet edilmedi. Yasa uygulanmadı/uygulanamadı.

Bununla birlikte şehirlerarası toplu taşıma araçlarında, hastanelerde ve bazı kurumlarda kapalı mekanlarda sigara yasağına kısmen riayet edildi. Kısmen diyorum çünkü genelde bu yasa, kendisiyle alay edilen bir yasa oldu.

Sigara içmek yasaktır, içenlerin cezası şu kadar akçadır levhalarının önünde sigara tüttürüldüğüne, üstelik hükümet konakları dahil çoğu kamu kuruluşunda yasaya ve ilanlara rağmen uygulanmadı.

İşin en ilginç yanı yasayı çıkaran TBMM'de dahi uygulanmıyor olmasıydı.

2002 Kasım'ında meclise girdiğimde gördüğüm manzara gerçekten ürkütücüydü. Meclis kulislerindeki sigara dumanı, içmeyenleri boğacak kadar bir yoğunluğa sahipti.

Ben bizzat öncülük ederek 4207 sayılı yasanın kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan maddelerinin uygulanmasını talep eden bir dilekçe hazırladım ve millet vekillerinin imzasına açtım. AK Parti ve CHP milletvekili arkadaşlardan 154 imza topladım. Hatta bazı sigara içen arkadaşlar bile imza attı, çıkardığımız yasayı uygulayalım diye.

İktidar ve muhalefet milletvekillerinin ortaklaşa imzaladıkları bu dilekçeyi TBMM başkanına takdim ettim. O da sevindi. Hemen ertesi hafta sigara içilen ve içilmeyen bölümler belirlendi. Masalara uyarıcı yazılar kondu. Ama nafile, durum değişmedi. Tekrar başkana müracaat ettik. Yasanın ceza bölümünün muğlak olduğu cezanın uygulanamadığı, uygulanmadığı için de müeyyide bulunmadığı dolayısıyla sigara içenlerin içmeyenlere verdiği zararın önüne geçilemediği ortaya çıktı.

Araştırdık gerçekten de yasanın çıktığı günden beri aradan geçen on yıl içinde sadece 49 kişiye uygulanmış.

Bunun üzerine yasayı uygulanabilir hale getirmek için TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'ün başkanlığında gerekli yasa değişikliği teklifi hazırlıkları başladı. Yaklaşık iki yıldan beri süren hazırlıklar tamamlandı ve nihayet evvelki gün Adalet Komisyonu'nda gündeme alındı ve görüşmelere başlandı.

Tabii yasanın amacı içenlere sigarayı yasaklamak değil. İçenlerin içmeyenleri pasif içici yapmalarına karşı korumak. Amaç bu.

Bu amacı açıklayan en müşahhas örnek bir doktordan geldi. Komisyon çalışmalarında Dr. Nevzat Doğan kendisine gelen bir mektubu gösterdi. Kendisi ve ailesi sigara içmediği halde sigaradan kaynaklanan nefes darlığı hastalığına müptela olmuş bir hanımdan. On yıl sigara içilen bir ortamda bulunduğu için bu illete tutulmuş.

Yani yasanın amacı sigara içenlere sigarayı yasaklamak değil, sigara içmeyenleri sigaranın zararından korumak ve çocukların özendirilmesine mani olmak.

Aslında devletin zirvesinin anlaşabildiği ender konulardan biri sigara alışkanlığı. Başta cumhurbaşkanı olmak üzere başbakan, meclis başkanı, hükümet üyelerinin ezici çoğunluğu ana muhalefet lideri sigara kullanmıyor.

Gel gör ki, onların yönettiği kamu kurum ve kuruluşlarının çoğunda sigara içilmez levhalarının önünde bile sigara içiliyor.

Her kurumda üç beş kişiye uygulanacak bir müeyyide ile kısa zamanda bu sağlıklı girişimin başarıya ulaşacağına ben şahsen inanıyorum. Tıpkı şehirlerarası otobüslerde uygulanması gibi. Ben her yerde uygulansa otobüslerde uygulanmaz diye düşünürdüm ama önce orada uygulandı. Şimdi bu yeni teklifte yasayı uygulamayan yöneticiye de ağır cezalar geldiği için kısa sürede kapalı mekanlarda sigara içilmesine inşallah son verilmiş olacak.

Sigara içen dostlarımızın bu yazı belki hoşlarına gitmeyecek. Ama bilsinler ki bu yasa onlara sigara içmeyi yasaklamıyor sadece içmeyenleri sigaranın zararından korumayı amaçlıyor.

Sigarasız bir dünya özleyen biri olarak bu teklife imza atanların ön sırasında yer aldım.ve sonuna kadar takip edeceğim. İnşallah teklif yasalaşırsa daha sağlıklı bir ortama kavuşmuş olacağız. Teklif henüz komisyonda olduğu için detaylara şimdilik girmiyorum.

Biliyorum, bugün aslında HAMAS ziyaretini yazmalıydım ama yazamadım!

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi