T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Zebari: Güvenliğinizi göz ardı etmiyoruz

Türkiye'yi ziyaret eden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Bakan Gül ile yaptığı görüşmede, terör örgütü PKK konusunu ima ederek, "Türkiye'nin güvenlik konusundaki endişelerinin farkındayız. Sınırlarımızı kontrol etmeye çalışıyoruz. Ülkemizin güvenliği ister istemez önde geliyor, ancak sakın sizin güvenlik sorununuzu göz ardı ettiğimizi düşünmeyin" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye'yi ziyaret eden Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinde, toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini sağlamış, kendisiyle ve komşularıyla barışık bir Irak'ın bölge için "kıymet" olduğunu belirterek, "Bunu sağlamak için her türlü yardımı verme imkanına sahibiz" diye konuştu.

Başbakanlık Merkez Binasındaki Gül-Zebari görüşmesine ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, Gül'ün, Irak için güvenlik meselesinin ne kadar önemli olduğunu farkında olduklarını belirterek, siyasi sürecin sağlam şekilde götürülmesi ve güvenliğin bir an önce tesisinin iki ülke arasındaki ilişkilerin çapını çok daha genişleteceğini kaydetti.

Bu konuda Irak'ın karşılaştığı zorlukları da bildiklerini, Iraklıların yaşadıklarını hissettiklerini ifade eden Gül, güvenlik sorunlarının bu şekilde devam etmesinden Türkiye olarak kendilerinin de endişe ettiğini, bu meselenin çözümü için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

"GÜVENLİK GÜÇLERİNİN EĞİTİMİNDE YARDIMA HAZIRIZ"

Gül, Türkiye'nin, Irak'ın güvenlik güçleri, ordu mensupları ve polisin eğitimi konularında yardıma hazır olduğunu belirtti.

İki ülke bakanlarının daha yakın koordinasyon içinde olmasının önemine işaret eden Gül, bugünün Irak'ıyla geçmişin Irak'ı arasında büyük farklar olduğuna değinerek, şimdi daha serbest piyasa ekonomisine sahip bir Irak bulunduğuna dikkati çekti.

Gül, bu sebeplerden ötürü Irak'ta kurumsal alanda çok büyük değişikliklere ihtiyaç olduğunu söyleyerek, bu konuda da Irak'a çok yardımcı olabileceklerini kaydetti.

Irak'a ekonomik olarak da çok büyük yardımlarda bulunduklarını hatırlatan Gül, bu yardımı hem devlet olarak verdiklerini hem de özel sektörü teşvik ettiklerini, birçok altyapı hizmetinin hayata geçirilmesine katkıda bulunduklarını belirtti.

Gül, Irak'a ikinci sınır kapısının açılması yönündeki isteklerini de görüşmede dile getirdi.

Bakan Gül ayrıca, iki ülke arasındaki tren yolunu canlandırmaları gerektiğini, bunun kendilerine daha geniş ekonomik işbirliği sağlayacağını kaydetti.

ZEBARİ: UZLAŞMA SÜRECİ YÜRÜTÜYORUZ

Edinilen bilgiye göre, Zebari de, bu yıl sonuna kadar çok kritik bir dönem geçireceklerine işaret ederek, güvenliği mutlaka temin etmeleri ve siyasi sürece hakim olduklarını göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Bu çerçevede bir "uzlaşma süreci" yürüttüklerini ve ülkedeki farklı gruplar arasında uyumun sağlanmasına önem verdiklerini ifade eden Zebari, birçok alanda yardımlar da aldıklarına işaret ederek, Arap Birliği, İslam Konferansı Örgütü ve BM gibi kuruluşların yardımlarından bahsetti.

Çeşitli ülkelerden gördükleri siyasi desteğe de değinen Zebari, Dışişleri Bakanı Gül'ün Irak'ı ziyaret etmesini çok istediklerini de kaydetti.

"HER ALANDA İŞBİRLİĞİ TARAFTARIYIZ"

Edinilen bilgiye göre Zebari, "Türkiye ile istisnasız her alanda işbirliğine taraftar olduklarını" belirterek, iki ülke arasındaki işbirliği alanlarını tespit edip bunları bir an önce uygulamaya geçirmek için Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

Zebari, Irak hükümetinin, elindeki imkanları iyi kullanması gerektiğini, yoksa halkın güveninin azalacağını belirtti.

Terörizmin kendileri için çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Zebari, bu alandaki mücadelede komşuların katkısına da çok önem verdiklerini söyledi.

Anayasal süreci çok iyi yönetmeleri gerektiğini, ülkedeki bütün gruplar arasında bu konuda bütünlük sağlanmasının önemli olduğunu kaydeden Zebari, mezhepçilikle savaştıklarını da belirtti.

Zebari, uluslararası toplumun ekonomik alanda kendilerine verdiği sözlerin tutulması gerektiğini, uluslararası toplumun ekonomik yardımlarını canlandırmaya çalıştıklarını, bunlar gerçekleştiği takdirde Türkiye ile Irak arasındaki ekonomik ilişkilerin de çok fayda sağlayacağını kaydetti.

"GÜVENLİK SORUNUNUZU GÖZ ARDI ETTİĞİMİZİ DÜŞÜNMEYİN"

Terör örgütü PKK konusunu ima ederek, Türkiye'nin güvenlik konusundaki endişelerinin farkında olduklarını ifade eden Zebari, "Sınırlarımızı kontrol etmeye çalışıyoruz. Ülkemizin güvenliği ister istemez önde geliyor, ancak sakın sizin güvenlik sorununuzu göz ardı ettiğimizi düşünmeyin" diye konuştu.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari, ikinci sınır kapısı konusunda da, "kapının açılabileceği" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN, IRAK DIŞİŞLERİ BAKANI ZEBARİ'Yİ KABUL ETTİ

Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'yi kabul etti.

Başbakanlık Merkez Binasındaki görüşmede basının kısa bir süre görüntü almasına izin verildi, ancak açıklamada bulunulmadı.

Görüşmeye, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol ve diğer yetkililer katıldı.

Zebari, Ankara'daki programına Anıtkabir ziyaretiyle devam edecek.

  • ANKARA (A.A)


    Bıçaklanan rahip, taburcu oldu
    İzmir milletvekili ve belediye başkanına bıçaklı saldırı
    Bingöl'deki depremde can kaybı yok

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi