T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Papazın bıçaklanması İtalya'nın gündeminde

Samsun'da Mater Dolorosa Katolik Kilisesinde görev yapan Fransız uyruklu papaz Pierre Brunissen'in dün bıçaklanması, İtalya'da geniş yankı uyandırdı.

İtalyan gazeteleri olaya geniş yer ayırırken, Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkanı Piskopos Ruggero Franceschini, Katolik din adamlarına yönelik saldırıların Ankara'nın Avrupa Birliği'ne üyeliğini de zora soktuğunu savundu.

Piskopos Franceschini, İtalyan haber ajansı ANSA'ya verdiği demeçte, şunları söyledi:

"Bu tür hadiseler, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girişini zora sokmaktan başka bir işe yaramıyor. Kilise olarak bizler Türkiye'nin AB üyeliğini, herkesin haklarına saygı gösterilmesi şartıyla hep destekledik. Ama, muhtemelen psikolojik olarak zayıf insanları kullanan köktendinciler tarafından beslenen bu tür saldırılar, Türkiye'nin çehresini kirletmektedir. Oysa bu ülkenin asıl çehresi daha farklı."

Piskopos Franceschini, Türkiye'deki Katolik papazların diyalog yanlısı olduklarını, ancak muhataplarında benzer bir eğilim görmekte zorlandıklarını da ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Bizler, diyalog ve karşılıklı tanışlık yolunda ilerlemeyi sürdürüyoruz. Papaz Andrea Santoro, bizim için canlı ve unutmadığımız bir örnektir. Kendileriyle temas kurduğum papazlarımız, bu yolda ilerlemenin önemli olduğunun bilincindeler ve de korkmuyorlar. Diyalogun olgunlaşabilmesi için zamana ihtiyaç var."

İtalyan basınındaki haberlerde, Samsun'daki bıçaklamanın 5 şubatta Trabzon'da İtalyan Papaz Andrea Santoro'nun kurşunlanarak öldürülmesi hadisesiyle bağlantılı biçimde sunulması da dikkati çekti.

Corriere della Sera gazetesi, olaya tam sayfa ayırdığı haberi, "Santoro'nun kilisesini yeniden açmış olan papaz bıçaklandı" başlığıyla duyurdu. Spottaysa "Yine bir Katolik papaza saldırdılar. Peder Pierre Brunissen, Türkiye'de saldırıya uğradı. Kendisi şubat ayında tehdit edilmişti. Olayla ilgili olarak dengesiz bir kişi göz altına alındı" denildi.

La Repubblica gazetesi de olaya tam sayfa yer ayırdı. "Türkiye'de Santoro'nun yerini almış bir papaz bıçaklandı" başlığını kullanan La Repubblica, "Fransız papaz, dengesiz biri tarafından bıçaklandı ama, Papa'nın yapacağı ziyaret bağlamında korkular artıyor" dedi.

ANADOLU PAPALIK TEMSİLCİSİ PADOVESE

La Repubblica, Türkiye'de Anadolu Papalık Temsilcisi sıfatıyla İskenderun'da görev yapan bir İtalyan Katolik yetkili olan Piskopos Luigi Padovese'yle bir söyleşiye de yer verdi.

Piskopos Padovese, "Peder Pierre, tehdit altındaydı ama koruması geri alınmıştı" başlığıyla yayımlanan özel demecinde, Türkiye'de kendilerini güvende hissetmediklerini ileri sürdü.

Padovese, "Durumumuzun rahat olduğu söylenemez. Türkiye'de kendimi, eskiden olduğu gibi güvenli hissetmiyorum. Aynı şey başka yerlerde görev yapan Katolik papazlar için de geçerli" dedi.

Piskopos Padovese, "Türkiye'de İtalyan papazın öldürülmesi olayı unutuldu mu?" biçimindeki soruya karşılık olarak da, "Biz onun anısını canlı tutmaktayız. Daha bir kaç gün önce, İspanya ve İtalya'dan gelen araştırmacılarla birlikte Papaz Andrea'nın anısına dinler arası araştırma odaklı bir toplantı düzenledik" dedi.

Padovese, "Ama korku içinde misiniz?" sorusunuysa şöyle yanıtladı: "Atmosferde iyileşme yok. Televizyonlar da sinema da vatandaşlara iyi hizmet etmiyor. Televizyonlarda misyonerler hakkında iyi konuşulmayan filmler yayımlanıyor. Büyük bir ilgi gören Kurtlar Vadisi Irak filmi de, milliyetçi değerleri yükseltmiş durumda."

Kendisinin İskenderun'da bir Türk polisi tarafından sürekli korunduğunu belirten Padovese, bıçaklı saldırıya maruz kalan Fransız rahibe koruma tahsisi uygulamasınaysa geçen günlerde son verildiğini kaydetti.

TERNİ BAŞPİSKOPOSU PAGLİA

İtalya Katolik Piskoposlar Kurulunun Dinler Arası Diyalog Komisyonu Başkanı konumunda da olan Terni Başpiskoposu Vincenzo Paglia'nın Corriere della Sera'ya verdiği özel demeçte, karamsar bir tablo çizmesi dikkati çekti.

Paglia, "Türkiye tehlikeli bir ülke mi?" sorusunu, "Türkiye, Irak ve Sudan gibi. Hıristiyanlarla Müslümanların bir arada yaşamaları her yerde zor" diye yanıtladı.

Samsun'daki olayın bir dengesizin münferit bir girişimi mi olduğunu anlamaya çalışmanın önemini de hatırlatan Paglia, "Tüm ülkeyi suçlama konusunda dikkatli davranmalıyız. Bu tüm İtalyanları mafyacı gibi nitelemek olur" dedi. Başpiskopos Paglia, bu hatırlatmadan sonra, şunları söyledi:

"Ancak net olarak ortada olan bir şey var. Gerilimin tırmandığı, atmosferin ateşlendiği ortamlarda, bunun bedelini hemen ödemek durumunda kalanlar da oraya sevgiyi taşımak üzere gitmiş olan misyonerler oluyorlar."

Paglia, Katolik papazların Türkiye'yi terk etmek gibi bir düşünceleri olup olmadığına ilişkin soruya karşılık olaraksa şöyle konuştu: "Oradaki kiliselerimizi asla terk etmeyiz. Batının görevi atmosferin daha da şiddetlenmesini önlemek olmalı. Papazlar da dahil olmak üzere vatandaşların can güvenliğini sağlamak da (Türkiye'deki) yerel otoritelerin görevi."

  • ROMA (A.A)


    Kaçırılan askerin babası Türkiye'den yardım istedi
    İsrail, Filistinli militanların ültimatomunu reddetti
    Filistinli militanlar, yarın sabaha kadar süre verdi
    İsrail'in aradığı Muhammed Deyf, El Cezire'ye çıktı
    İsrail ordusu kuzeyden de Gazze'ye girdi
    Mısır heyeti, kaçırılan İsrail askeriyle görüştü

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi