T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 5 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sellerin ardından "Weil hastalığı" uyarısı

Uzmanlar, Karadeniz bölgesi başta olmak üzere hafta sonu Türkiye'nin çeşitli yerlerinde meydana gelen sellerin ardından, kirli suyla temasla bulaşan "Weil hastalığına" (sarılığa, böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açan, erken tanı ve tedavi olmazsa ölüme neden olabilen bir hastalık türü) karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Aydın, yaptığı açıklamada, özellikle sellerde kanalizasyon suları ile içme suları karıştığı için Weil hastalığında artış olabileceğini söyledi.

Aydın, Weil hastalığının, kemirgen hayvanlar ve özellikle farelerin idrarıyla etrafa yayılarak insanlara bulaştığını belirterek, sellerin meydana geldiği bölgelerin Weil hastalığında riskli bölgeler olduğunu anlattı.

Mikrobun, bulaştıktan sonra karaciğeri ve böbreği etkileyerek sarılık hastalığına yol açtığını ifade eden Aydın, "Ona bağlı olarak da hasta kaybedilebiliyor, yani hastalık ölümcül olabiliyor" dedi.

Aydın, kanalizasyon ile farelerin ve atıkların yakın olduğu yerlerde yaşayan insanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle doğal felaket olan sel durumlarında kanalizasyon suları ile içme suları karıştığı için hastalıkta artış olabilir. O dönemlerde dikkatli olmak gerekir. Hijyene çok dikkat edilmeli" diye konuştu.

"1-2 HAFTA İÇİNDE ŞİKAYETİ OLANLAR HEKİME BAŞVURMALI"

Aydın, herhangi bir belirti ortaya çıkmadan hastalığın teşhis edilmesinin zor olduğuna işaret ederek, "Söz konusu ortamlarda bulunan bir kişi, 1-2 hafta içinde ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik yaşıyorsa, Weil hastalığını aklına getirmeli ve mutlaka bir hekime başvurmalıdır" dedi.

Hastalığın tedavisinin antibiyotikle mümkün olduğunu da kaydeden Aydın, "Tedavinin başarısı hastalığın bulaşma miktarı ve akciğer ile böbrekte meydana gelen hasara bağlı. Akciğer ve böbrek yetmezliği fazla olursa hasta kaybedilebilir" diye konuştu.

"SULAR KAYNATILMALI VE KLORLANMALI"

Giresun AIDS Savaşım Derneği Başkanı ve Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun da sel felaketinden sonra Giresun'un Weil hastalığında riskli bir bölge haline geldiğini söyledi.

Torun, Weil hastalığına karşı bazı önlemler alınması gerektiğini ifade ederek şu uyarılarda bulundu: "Weil hastalığından korunmak için sel sonrası dere, göl ve kanalizasyon sularıyla kesinlikle temas etmemek gerekir. Zorunlu temas halinde ise mutlaka çizme, eldiven, gözlük, maske ve plastik giysiler giyilmelidir. Özellikle belediye çalışanları, kanalizasyon, itfaiye işçileri son derece dikkat etmelidir. Sular kaynatılmalı veya klorlanmalıdır. Belirtileri taşıyan hastalar ise mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır."

  • TRABZON (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi