T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 5 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Borsada baskın şoku

Manipülasyon ve spekülasyon yaparak haksız kazanç elde ettikleri öne sürülen, aralarında eski bir futbolcu ile borsa çalışanları, broker ve aracıların da bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı

Son bir ay içinde ciddi çalkantıların yaşandığı İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün şok bir operasyonla sarsıldı. İMKB yönetiminin şikayeti üzerine harekete geçen Şişli Savcılığı talimat verdi, 19 borsacı gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, sık sık adı spekülasyonlarla gündeme gelen Fenerbahçeli eski futbolcu Mecnur Çolak da bulunuyor. En az 50 kişinin sorguya alınacağı belirtildi. Savcı Mecit Ceylan bunun üzerine başlattığı soruşturma kapsamında, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne, adı geçen kişi ve kuruluşlarla ilgili operasyon talimatı verdi.

EKONOMİYİ SARSAN ÇETE

Gözaltına alınanlar arasında, K. Yatırım adlı şirketin sahibi Halit Acartürk de bulunuyor. Adı açıklanmayan bu kişi ile diğer zanlıların, son dönemde İMKB'de, dolayısıyla Türkiye ekonomisinde ciddi sarsıntıya yol açan hareketin yaratılmasında rol oynadıkları iddia ediliyor.

Gözaltına alınanlar arasında, eski futbolcu Mecnur Çolak, borsacı Sefer Emanet, Veysel Keskin, Hikmet Bölükbaşıoğlu, Serkan Mırık, Hakan Buharoğlu ve ekonomi dergilerine borsa yorumları yapan Yalçın Kaya gibi isimler bulunuyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir polis yetkilisi, projeli çalışmada çok önemli delillerin elde edildiğini, bu operasyonla, Türkiye ekonomisindeki çalkantılarla ilgili çok önemli gerçeklerin aydınlanacağını söyledi.

BASINDAN YORUM DESTEĞİ

Zanlıların, işlem hacmi düşük olan kağıtlara yükleme yaparak, fiyatını şişirdikleri, sonra da yüksek fiyattan satarak haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi. Ekonomi yazarlarının, düşük değerdeki hisse senetleriyle ilgili, 'tüyo' adı altında olumlu yazılar yazarak fiyatların şişmesini sağladıkları da öne sürüldü.

Her taşın altından Mecnur çıkıyor

Türkiye'de borsa manipülasyonu denilince akla gelen ilk isimlerden biri, eski futbolcu Mecnur Çolak. 1989 yılında Bulgaristan'dan göç ederek Türkiye'ye gelen Mecnur Çolak, 1998'e kadar Sarıyer, Denizli, Fenerbahçe ve Adanaspor'da futbol oynadı, 28 yaşında sakatlanınca futbolu bıraktı. Transfer paralarını yatırarak başladığı borsada, sık sık manipülasyon yapmakla suçlandı. Kendisi ve birlikte hareket ettiği kişi ve kuruluşlara milyonlarca dolar kazandırdığı ileri sürülen Mecnur Çolak daha önce, Mali Şube ve Organize Suçlar Şubesi tarafından üç kez gözaltına alındı.

ÜNLÜLERE KISKAÇ

Fenerbahçe"nin eski kalecisi Engin'in, "Mecnur, benim 500 bin dolarımı batırdı" deyip parasını tahsil etmek için Gencay Çakıcı ve Kürşat Yılmaz'ı devreye soktuğu iddia edilmişti. Çolak'ın, borsada kar vaadiyle ünlüleri kandırdığı da ileri sürülmüştü.

Mecnur Çolak, bir dergiye verdiği röportajda, borsada nasıl spekülasyon yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Çevremdeki zengin kişilere, yükseltmeye karar verdiğimiz hisse senetlerini almaları telkinini yapıyordum. Bizim bu insanları yönlendirmemizin sebebi, düşük fiyattan alıp belli bir seviyeye çıkardığımız hisse senedinin dolaşımını sağlayarak bizim bir müddet sonra yapacağımız satış işlemlerini kolaylaştıracak suni piyasayı oluşturmaktı.

Şirketlere İnceleme

SPK uzmanları, son dönemde en yoğun spekülasyon yapıldığı tespit edilen bazı şirketleri denetime aldı. Hesapları incelenen şirketler arasında, Lio Yağ, Koniteks, Merko Gıda, Ünal Tarım Ürünleri, Emek Elektrik gibi firmalar bulunuyor. Firma ve zanlılara, dolandırıcılık ve 'kara para'dan işlem yapılacağı belirtildi.

  • SALİH AYDIN / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi