T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 5 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşgalin faturası 20 bin ölü

Irak Kızılayı Başkanı Said, Amerikan işgalinin bilançosunu açıkladı. işgalde 20 binden fazla insan hayatını kaybederken, 200 binden fazla insan yaralandı. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 150 bin insan yerinden edildi

Oktay
Mehmet
Irak Kızılayı Başkanı Said Hakki, ülkesinde 3.5 yıldan beri 20 binden fazla insanın öldüğünü, 200 binden fazla insanın yaralandığını, 150 binden fazla insanın da yerinden edildiğini bildirdi. Irak Kızılayı, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) arasında 2005'te imzalanan mutabakat zaptı ile oluşturulan ''Irak İçin Hareket Koordinasyon Platformu''nca Türk Kızılayının ev sahipliğinde düzenlenen ''Irak'taki İnsani Durum ve Hareketin Müdahalesi'' konulu toplantı, İstanbul'da başladı.

İÇLER ACISI DURUM

İki gün sürecek toplantının açılışında konuşan Hakki, Irak'ın şu anda ''ölüm alanı'' olduğunu ve birçok ideolojinin birbiriyle kavga halinde bulunduğunu söyledi. Savaştan önce böyle bir çatışma ortamının bulunmadığını, ancak demokratik olmayan bir rejim olduğundan insanların sessizce öldürüldüğünü anlatan Hakki, ''Şu anda Suudi Arabistan, Yemen, Suriye, Ürdün, Filistin gibi ülkelerden gelen teröristler, İslam adına eylem yapıyorlar. İslam, şiddeti, masum insanların, hatta diğer canlıların öldürülmesini dahi önermiyor, sevgi ve hoşgörü telkin ediyor. Ancak bu çatışma ortamında acı çeken Irak halkı. Durum içler acısı. 3.5 yıldan beri 20 binden fazla insan öldü, 200 binden fazla insan yaralandı, 150 binden fazla insan da yerinden edildi. Şiiler, Sünniler, Türkler, Müslümanlar, Hıristiyanlar hareket halinde.Yerinden edilenlerin yüzde 35'i kadın, yüzde 55'i çocuk. Her yerde çatışma var. Yaşadığımız sorun sanılandan daha büyük" diye konuştu.

YARDIMLARIMIZ DEVAM EDECEK

Toplantıda söz alan Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali de, Irak'ta yaşanan temel insan hakları ihlallerinin yol açtığı mağduriyet karşısında her zamankinden daha fazla Irak Kızılayının ve Irak halkının yanında olmaları gerektiğinin bilincinde olduklarını belirterek, toplantıdan beklentilerinin, ''Irak'taki insani durumun gerçekçi bir şekilde ortaya konulması, bundan sonra ne yapacaklarının belirlenmesi, Irak'taki insani duruma ilişkin hareketin bir yol haritasının olup olmadığı ve bu yol haritasının uygulanmasına ilişkin soruların cevaplanarak, bundan sonra yapılacak işlerin nasıl bir yöntemle uygulanacağının belirlenmesi" olduğunu söyledi. Toplantıda, aralarında ICRC ve IFRC temsilcilerinin yanı sıra, Türkiye, Irak, İngiltere, Almanya, Danimarka, Hollanda, İran, İsveç, İtalya, Katar, Lübnan, Malezya ve Norveç'ten 40 katılımcı yer aldı.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi