T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 5 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Nazif GÜRDOĞAN

Açık sistemden kimse zarar görmez

Ülkelerin ürün, hizmet ve bilgi üretme güçleri, değişik alanlarda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların yönetim ve organizasyonunda gösterdikleri ustalıktan kaynaklanır. Kurum ve kuruluşlarda Yönetim sanatların en eskisi, Organizasyon da bilimlerin en yenisidir. Yönetim ve organizasyonda başarılı olmayan ülkeler, dünya ölçeğinde etkili olan kurum ve kuruluşlara sahip olamazlar. Bunun için, son yıllarda Yönetim ve Organizasyon bilimleriyle ilgili araştırmalarda büyük bir artış gözlenmektedir.

Kurum ve kuruluşların yönetim ve organizasyonunda son yıllarda geliştirilen teorilerin başında Sistem Yaklaşımı gelmektedir. Sistem Yaklaşımı'nın temeli, kurum ve kuruluşları birbirinden kesin sınırlarla ayırmadan, bir canlının organları gibi, birbirleriyle iletişim ve etkileşim içinde bir bütün olarak algılanmalarına dayanır. Bu yaklaşım ekonomik, siyasal ve kültürel kurum ve kuruluşların uzun ömürlü olmaları için geliştirilmiş bir düşünce biçimi ve dünyaya bakış yöntemidir.

Anadolu'yu kaza kaza dolaşmış, dünyadaki gelişmeleri yakından izleyen, turizmin çekim merkezlerinden Muğla'nın Ula ilçesinin Kaymakamı Osman Aslan Canbolat'ın öncülüğünde düzenlenen toplantıya katıldım. Ula kazasının yöneticileriyle birlikte, üniversitenin dış dünyaya açık öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Şener ve turizm gönüllüsü Zekeriya Bingöl'ün katıldığı toplantıda eğitim ve yönetim uzman Şaban Kızıldağ ile "Ülkelerin birbiriyle bütünleştiği bir dünyada iletişim ve etkileşim sorunları"nı tartıştık.

Ekonomik, siyasal ve kültürel kurum ve kuruluşlardaki sorunlar Sistem Yaklaşımı'nın ilkeleri ışığında ele alınırlarsa, sınırların ortadan kalkmasıyla büyük bir hız ve yoğunluk kazanan iletişim ve etkileşimin doğurduğu olumsuzlukların üstesinden kolaylıkla gelinebilir. Çünkü sistemlerde bütün ve parçalar arasındaki iletişim ve etkileşim tek yönlü değildir. Bütün parçayı etkilediği gibi, parça da bütünü etkiler. Dünyadaki sorunlar parçalara yansır, ülkelerin sorunlara bulduğu çözümlerde dünyada etkisini gösterirler. Sistemlerde önemli olan çatışma değil, yardımlaşmadır.

İkibinli yıllardaki gelişmeler, hem ülkeleri, hem de kurum ve kuruluşları birbirine kopmaz bağlarla birbirine bağladığı için, hiçbir ülke ve işletmenin kendi içine kapanarak, ayakta kalması mümkün değildir. Kendini dünyadan soyutlayan ülke ve işletmelerin herhangibir dış ya da iç düşmana ihtiyaçları yoktur. Kapalı sistemler gibi, onlar da kendilerini yenileyecek iletişim ve etkileşim kanallarını yok ederek, ömürlerini tamamlarlar.

Bodrum, Fethiye ve Marmaris gibi, Ege denizinin kıyılarında yer alan yerleşim merkezleriyle, Türkiye'nin önemli tatil bölgelerinden biri olan Muğla kendisini dış dünyaya kapatırsa, koyları, sahilleri, ovaları ve ormanlarıyla ekonomik ve kültürel canlılığını bütünüyle yitirir. Şehirler gibi, kurum ve kuruluşların canlılığı da, alt ve üst sistemlerle iletişim ve etkileşimde geliştirdikleri kanallara dayanır.

Açık sistemler sürekli kendilerini yeniledikleri için, hiçbir alanda kıtlık çekmedikleri gibi, başka sistemlerin de bolluk kaynağı olurlar.

Açık sistemlerde parça bütünün habercisi, bütün de parçanın güvencesidir, ikisi birbirinden ayrılmaz.

Açıklığı gerçekten seven kurum ve kuruluşlarda, parça bütündür, bütün de parçadır.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi