T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 TEMMUZ 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Gül: PKK durdurulmazsa harekete geçeriz

Dışişleri Bakanı Gül, Financial Times gazetesi ile yaptığı söyleşide, PKK’nın Irak ordusu dahil, Irak’tan sağladıkları uzaktan kumandalı patlayıcılar ve silahlarla donatıldığına dikkat çekerek, “Bu çok tehlikeli. Buna göz yumamayız. Kesin olarak uluslararası yasalara bize verdiği tüm hakları kullanacağız” dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül
Irak hükümetinin Türkiye ile işbirliğini yapması gerektiğini de vurgulayan Gül, “Eğer bunu (PKK’yı) durduramazlarsa, harekete geçmek zorunda kalırız. Bu açıktır” ifadesini kullandı.

AB’nin Türkiye ve ABD’nin Ortadoğu politikalarının Türkiye’deki Batı karşıtı tepkilerini artırdığına dikkat çeken Gül, “Türkiye’deki Ilımlı liberal insanlar, Amerika ve AB karşıtı haline geliyor. Bu tehlikelidir” uyarısını yaptı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül , Financial Times gazetesi ile yaptığı uzun söyleşide PKK sorunu, Türkiye’nin AB üyeliği ve Ortadoğu sorununu gibi konuları değerlendirirken AB, ABD ve Irak hükümetine uyarılarda bulundu. PKK’nın artan saldırılarına dikkat çeken Gül, PKK’lıların, Irak ordusu dahil, Irak’tan sağladıkları uzaktan kumandalı patlayıcılar ve silahlarla donatıldığını belirterek, “Bu çok tehlikeli. Buna göz yumamayız. Kesin olarak uluslararası yasalara bize verdiği tüm hakları kullanacağız” dedi.

IRAK HÜKÜMETİNE: DURDURMAZLARSA HAREKETE GEÇERİZ

Türkiye’nin Irak hükümetinin pozisyonunu anladığını kaydeden Gül, buna karşın “Eğer, kendi topraklarını kontrol etme durumunda değilse, bizimle işbirliğini yapmak konusunda tereddüt etmemeli. Eğer bunu durduramazlarsa, o zaman biz harekete geçeriz. Bu açıktır” şeklinde konuştu.

ABD VE AB: BATI KARŞITLIĞI KÖRÜKLENİYOR

AB’nin Türkiye üyeliğine ilişkin tutumunun ve ABD’nin Ortadoğu politikasının Türkiye’deki Batı karşıtlığını körüklediğine dikkat çeken Gül, şu uyarıyı yaptı:

“Ilımlı liberal insanlar, Amerika ve AB karşıtı haline geldi. Eğer, genç, dinamik, eğitimli ve ekonomik açıdan aktif olan insanlar küskün haline gelirse, eğer tutumları ve duyguları değişirse, bu iyi değil. Bu küresel politikalara ve stratejik konulara ilişkin duyguları değişti. Bu tehlikelidir.”

KIBRIS SORUNU GÜVENLİK İŞBİRLİĞİNİ ETKİLİYOR

Abdullah Gül, AB ile üyelik müzakerelerinde çok iyi bir ilerleme sağlandığını belirttikten sonra Kıbrıs konusunda yaşanan sorunlara da değindi. Türkiye’nin KKTC ile doğrudan ticarete uygulanan ambargonun kaldırılmadığı sürece TBMM’nin limanlarına Rumlara açılmasına onay vermeyeceğine dikkat çeken Gül, “Bizden koyduğumuz kısıtlamaları kaldırmamız istendi ancak Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon sürecekti. Bu imkansız. Türkiye’de seçilmiş hiçbir hükümet bunu yapamaz” dedi.

Bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurgulayan Gül, “Kıbrıs sorununun AB sürecini zehirlediği”ni de söyledi. Kıbrıs sorununun çözümlenememesinin küresel bir etkisinin de olduğuna işaret eden Gül, bu sorun nedeniyle terörle mücadele gibi güvenlik sorunlarında daha geniş işbirliğinin gerçekleşemediğine dikkat çekti.

  • LONDRA (ANKA)


    Times: Operasyon, Türkiye-AB ilişkilerini yaralar

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi