T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
D Ü N Y A 26 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Savaşın da ahlakı var İsrail ahlaksız savaşıyor

Ortadoğu'da ikinci haftasını dolduran savaşın taraflarından Hizbullah milletvekili Ali Mikdat, muhabirimiz Metin Mutanoğlu'na, 'Savaşın da bir ahlakı var. İsteseydik İsrail'in petro-kimya tesislerini vurur, büyük bir felakete yol açardık. Ama bunu yapmadık' dedi

Metin
Mutanoglu
İsrail Hizbullah'ı yok etmek için elinden geleni yapacağını açıkladı. Sizce bunu yapabilir mi?

İsrail Hizbullah'ı yok edeceğiz dediğinde inanın bana bu bir vehimden öte bir şey değildir. Çünkü bugün Hizbullah'a bağlı 1,5 milyon kişi var. Elbette ki bu kişilerin hepsi Hizbullah üyesi değil ama hepsi Hizbullah'ın safında. Bakın bu savaşın başlamasının nedeni 2 askerin kaçırılması değildir. Amerikan ve bir çok Batı basınında çıkan haberlerde bile yer aldı ki İsrail Lübnan'a yönelik saldırıları iki yıldır planlıyordu. Hangi bölgelerin ne zaman yıkılacağı bile bu planlarda vardı. Savaş gün be gün planlanmış. Tel Aviv yönetimi askerleri bir bahane olarak kullandı. İsrail aynı yöntemi 1988 yılında İngiltere'deki büyükelçisine yönelik suikasti bahane olarak da kullanmıştı.

Misket ve fosfor bombası kullanıyor
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail'in Lübnan'da sivillere karşı misket bombası kullandığını bildirdi. Yüzlerce küçük bombadan oluşan misket bombası yere düştüğünde patlamıyor. Bu parlak ve sarı renkteki küçük 'bilyelerin' kurbanı ise genellikle çocuklar oluyor. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora da önceki gün, İsrail'in yangına sebebiyet veren ve tıpkı napalm bombası gibi insanları yakan fosfor bombası kullandığını söylemişti.

KAYIPLARIMIZ ÇOK AZ

Hizbullah 2 haftada ne kadar kayıp verdi?

İsrail bugün Hizbullah'ın alt yapısını yok etmek istediğini açıkladı. Ama öyle bir noktaya geldi ki İsrail Hizbullah komutanlarından birini bile öldüremedi. Evet binaları yıktı, yolları ve köprüleri vurdu. Ancak inanın bana şehit olan Hizbullah askerlerinin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Tabiî ben burada öldürdükleri kadın ve çocuklardan bahsetmiyorum. Onların durumunu herkes biliyor. Bu durum, İsrail'de şok etkisi yarattı. Hizbullah'ın saldırıların başında İsrail'in en gelişmiş gemilerinden birini batırması ise ikinci şoka neden oldu.

BİNALARI ONARACAĞIZ

İsrail Hizbullah'ın alt yapısını çökertti. Binalar köprüler ve köyler vuruldu. Nasıl toparlanacaksınız?

Binaları kim yapıyor? İnsan. İnsanın gücü ve iradesi varsa bunu yapabilir. Bizim çok dostlarımız var. Arap dünyasının da bu konuda rol alması lazım. Tabiî bizden bu yardımlar için siyasi bir bedel istememek kaydıyla.

SİLAHIMIZ DÜŞMANLARA KARŞI

Hizbullah'ın Güney Lübnan'daki direnişi Lübnan iç dengelerini nasıl etkiledi?

İşgal öncesi Hizbullah'la diğer gruplar arasında bir anlaşmazlık vardı. ABD ve İsrail de bu ayrılığı derinleştirmek için çaba harcıyordu. İsrail'de şok etkisi yaratan bir başka gelişme de işgalle birlikte Lübnanlı grupların Hizbullah direnişi etrafında birleşmesi oldu. Bu destek sadece Müslüman gruplar arasında yok, Metn ve Jounieh gibi Hristiyan bölgelerinde de oldukça yüksek bir düzeydedir. İsrail ve ABD'nin Lübnan'ı bölme planı çökmüştür. Hizbullah gücünü ne geçmişte ne bugün dostlarına karşı kullanmadı, kullanmayacak.

Savaşın da bir ahlakı olmalı

Biz savaşın da bir ahlakı olduğuna inanıyoruz. Bakın Sayın Hasan Nasrallah İsrail'i uyaran bir konuşma yaptı. İsrail'e Hayfa limanındaki petro-kimya fabrikalarını başka yerlere taşıması için fırsat tanıdı. Çünkü bu şekilde büyük bir felaket yaşanabilirdi. İnanın bize büyük bir felaket oluşturabilirdik. Büyük bir felaket. Ancak savaşın bir başaka yüzü de istemesek dahi sivillerin ölümü. Biz füzelerimizin sivilleri vurmaması için çok uğraştık. Ama İsrail savaşın başından beri yalnızca sivilleri öldürdü. İnsanların evlerini yıktı.

Dünya bizi destekliyor

Hizbullah direnerek neyi ispatladı sizce?

Hizbullah insanların barış ve özgürlük içinde kendi topraklarında yaşama haklarının olduğunu ispatladı. Milyonlarca dolarla desteklenen ülkelerin korkularını yenemeyebileceklerini ispatladı. Bugün bütün dünyada bağımsızlıktan yana olanlar sokaklara dökülerek Hizbullah'a destek gösterileri yapıyorlar. Ürdün'de Şii yoktur. Ancak Ürdün sokaklarında Hasan Nasrallah'ın posterlerini taşıyan göstericiler İsrail'i protesto gösterileri yapıyor. Mısır'da, Cezayir'de Şii yok ama halklar bizim yanımızda yer alıyor. ABD Irak'ta olduğu gibi Lübnan'da da mezhep çatışmaları çıkarmaya çalıştı. Ama bu oyunu başarısız oldu.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi