T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 26 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Krueger Türkiye'yi Afrika ülkeleriyle mi kıyaslıyor

Türkiye'de asgari ücretin yüksek olduğunu söyleyen IMF Başkan Yardımcısı Anne Krueger'ın iddiasının aksine satınalma gücüne göre AB'de en düşük asgari ücret Türkiye'de veriliyor

Ali
Eyvaz
Enflasyon ve kurdaki artış sebebiyle ücretlerde revizyona gidilip gidilmeyeceğine ilişkin beklentiler sürerken, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'ın asgari ücretin Türkiye'de yüksek olduğuna dair değerlendirmesine yönelik tepkiler devam ediyor. İşçi ve memur sendikaları, Krueger'ın sözlerinin somut verilerle desteklenmediğini, satın alma gücü hesaba katıldığında, aksine Türkiye'nin ücretler konusunda yeni AB üyesi olmuş eski Sovyet Bloku ülkelerinin bile gerisine düştüğünü savunuyorlar.

AB İstatistik Enstitüsü'nün yayınladığı karşılaştırmalı asgari ücret analizine göre Türkiye'deki ücretler 2003 yılında dahi AB'ye üye ülkelerin yanısıra eski Sovyet blokunda yer alan aday ülkelerin gerisinde, bir kısmının ise biraz üstünde yer alıyordu. Şimdi her biri AB üyesi olan bu ülkelerde ücretler hızla artarken, Türkiye'deki asgari ücretin hala aynı sevideye seyrettiği görülüyor.

HÜKÜMET KANADI BİLE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger'ın Türkiye'de asgari ücretin pek çok ülkeden yüksek olduğuna ilişkin görüşlerine hükümet kanadı dahi tepki gösterirken, rakamlar da Krueger'i yalanlıyor. AB verileri yalanlayınca, yoksa Anne Krueger Afrika ligine mi baktı sorusu ortaya atıldı.

AB İstatistik Enstitüsü'nün satın alma gücü paritesine göre yayınladığı karşılaştırmalı asgari ücret analizine göre; 1 Ocak 2003 itibariyle AB üyesi ve aday üyeler içinde Türkiye'de 189 EURO olan aylık asgari ücret, Bulgaristan, Romanya, üç Baltık ülkesi ve Slovakya'dan biraz daha yüksek, diğer AB üyesi ve aday ülkelerden daha düşüktü. Bugün hepsi AB üyesi olan bu ülkelerdeki hızlı büyüme ve ücret artışları dikkate alındığında, şu an itibariyle 194 EURO asgari ücret seviyesiyle Türkiye'nin Avrupa'nın en gerisinde yer aldığı belirtiliyor. AB İstatistik Enstitüsü tarafından benzer bir analiz Aralık ayında yeniden yapılacak.

Krueger'ın Türkiye'yi Avrupa liginde değil de Afrika liginde mi mukayeseye tabi tuttuğu merak konusu olurken, böyle bir karşılaştırmanın Türkiye'nin AB rotasıyla da çeliştiği vurgulanıyor. AB'ye uyum sürecinde ücret dengesizliğinin giderilmesi ve sosyal refahın tabana yayılması gereğinin AB vizyonuyla öngörülmüş temel bir hedef olduğu belirtiliyor.

Memur masaya Avrupa standartlarıyla gelecek

Hükümetin memur sendikalarıyla yapacağı toplu görüşmeler öncesinde sendikalar, hazırladıkları dosyalarda satın alma paritesine göre hazırlanmış karşılaştırmalı tablolara yer verecek. Özellikle şimdi AB üyesi olan eski Sovyet ülkelerindeki son 3 yıllık büyüme hızı ve buna paralel olarak artan ücretler ile Türkiye'nin bu ülkeleri geçen büyüme seviyesi ve bu seviye ile orantılı olmayan ücretlerdeki yerinde sayış en temel veri olarak sunulacak. 15 Ağustos'ta memur ücretleri ve özlük haklarıyla ilgili kamu işvereni ile toplu görüşme masasına oturacak olan memur sendikaları, enflasyondaki artışı masaya getirecek.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


   İş'in Sırrı

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi