T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 26 TEMMUZ 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bilimsel yobazlık

Din öğretmenliğini eğitim fakültelerine bağlayan YÖK, 'hadis', 'kelam' ve 'tefsir' derslerinin isimlerini değiştirdi. Matematik, fizik, kimya gibi terminolojiye yerleşmiş ders isimlerinin değiştirilmesine neden ihtiyaç duyulduğu merak konusu

YÖK Din Kültürü Öğretmenliği'ni Eğitim Fakülteleri'ne bağlarken, 'hadis', 'kelam' ve 'tefsir' derslerinin isimlerini değiştirdi. YÖK, 'hadis' dersinin adını 'Hz. Muhammed'in Sözleri', 'kelam' dersinin adını 'İslam inançları', 'tefsir' dersinin adını ise "Kur'an'ın anlamı' olarak değiştirdi. Bazı gazetelerde çıkan haberler, sözkonusu derslerin kaldırıldığı yönünde çıkan haberler gerçeği yansıtmazken, YÖK Genel Kurulu'nun geçen hafta yapılan toplantısında aldığı bu kararlar, adı değiştirilen ders isimleri tıpkı matematik, fizik, kimya dersleri gibi terminolojiye yerleştiği için eleştirildi. Gelen eleştirileri cevaplayan YÖK, hadis, kelam ve tefsir kelimelerinin ilköğretim çağındaki çocukların anlamasının güç olduğunu gerekçe göstererek, böyle bir karar aldığını açıkladı.

Genel Kurul toplantısında alınan kararlar doğrultusunda artık Din Öğretmenliği okuyan öğrenciler daha az İslam bilgisi alacak.

İSLAM'I AZ BİLECEKLER

Yeni programa göre, ilköğretim din öğretmenleri, din olgusunu, "bilim, akıl, felsefe ve sanat ışığında betimleyebilecek" biçimde yetiştirilecek. İslam dininin esasları ile Arapça ders saatleri azaltılırken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri için Atatürkçülük, Yabancı Dil, Bilgisayar, Felsefe, Sosyoloji, Antropoloji, Müzik ve Psikoloji zorunlu ders yapıldı. Arapça pratik uygulamasının tümüyle kaldırıldığı programa zorunlu olarak Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım dersi konuldu.

İlk kez bu yıl, bu bölümlere yeni yerleştirilen öğrencilere uygulanacak programın esaslarına göre; Arapça dersi, artık sadece birinci sınıfta okutulacak. Arapça halen birinci ve ikinci sınıflarda haftada 4'er, ikinci sınıfın ikinci yarısından itibaren ise haftada 6 saat teorik, 2'şer saat pratik uygulamayla öğretiliyor. Sadece alan bilgisi dersleri için İlahiyat fakültesi hocalarından yararlanılmasını öngören YÖK, Kur'an dersiyle ilgili ilginç bir karara da imza attı. Tavsiye niteliğindeki karar uyarınca, öğrenciler, başın kapatılması, 'İslami inanç gereği' zorunlu olan Kur'an dersi pratik uygulamaları için İlahiyat fakültelerine gidecek. Böylece yönetmelik düzenlemesi ile başın örtülebildiği Kur'an dersleri eğitim fakültesinde dolaylı olarak yasaklanarak, öğrenciler İlahiyat fakültelerine gönderilecek.

Yapılan iş doğru değil

Diyanet İşleri eski Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Tayyar Altıkulaç: Hadis terimi asırlardan bu yana bir bilim dalının temel terimi olmuştur. Terimlerle oynamaya neden ihtiyaç duyuldu doğrusu merak ediyorum. Tefsir temel terimdir. Kur'an'ın Anlamı terimi Tefsir teriminin karşılığı değildir.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu: Bana göre, ilahiyat fakültelerinde yeterince dini bilgi alıyorlardı. Eğitim fakültelerine şayet 'daha az dini bilgi alsın' diye götürülmüş olursa, bu yapılacak en büyük hatalardan birisi olur.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Mustafa Said Yazıcıoğlu: YÖK'ün Din Kültürü Öğretmenliği Bölümü'nü Eğitim Fakültelerine bağlama kararı yanlıştır. Hadis yerine 'Hz. Muhammed'in Sözleri' veya Kelam yerine 'İslam'ın İnançları' denilebilir.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Salih Akdemir: Tefsir dersinin amacı Kur'an'ın anlamını öğretmek. Tefsir'in Türkçeleştirilmiş ismi konulmuş. Ancak böyle birşeye gerek yoktu. Bu isimlerin korunması lazım. Bu isimler asırdan beri İslam Dünyası'nda yerleşmiş isimlerdir.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi