T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 31 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Fiskobirlik üreticiyi perişan etti

Fiskobirlik'in yanlış politikası yüzünden fındık paralarını alamayan, tüccara maliyetinin yarısına ürün satmak zorunda kalan üretici perişan halde. Üretici ve tüccar,Fiskobirlik yönetimini suçlarken, "Hükümetin fındığa el atmasını" istiyor

Recep
Yeter
Türkiye'nin milli çerezi fındıktan ekmek yiyen 8 milyon kişi zor günler yaşıyor. Fiskobirlik'in sezon başında arz-talep dengesini gözetmeden açıkladığı yüksek fiyat, piyasada karşılık bulamayınca, fındık neredeyse maliyetinin yarısına satılmaya başlandı. Fiskobirlik yüksek fiyattan topladığı fındığı satamadı; bankalarda güvensizlik yarattığı için kredi de alamadı ve üreticinin parasını ödeyemedi. Cebinde çay parası olmayan üretici ise bu sezon fındık bolluğu yaşanacak olması nedeniyle fiyatlar iyice düşeceği için kara kara düşünmeye başladı. Son çare hükümete seslenen çiftçiler, "Fiskoya rağmen" çözüm bulunmasını istedi.

230 bin üreticinin üye olduğu 49 kooperatiften oluşan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) fındık konusunda söz sahibi olan en önemli kurum. Her yıl fındık fiyatlarını da Fiskobirlik belirliyor. Fındık Araştırma Enstitüsü'nün en son verilerine göre fındığın bir kilosu bu yıl yaklaşık 3.41 YTL'ye mal oldu. Fiskobirlik, 2005-2006 sezonu için de kilogram başına 7.45 YTL fiyat açıkladı. Bunun üzerine vatandaş, bu fiyatlara güvenerek fındığını Fiskobirlik'e verdi. Yüzlerce tüccar da Fiskobirlik'e güvenerek bu fiyattan fındık aldı. Ancak önceki yıllara göre yüksek olan bu fiyatın ürettiğimiz fındığın yüzde 90'nını satın alan yurtdışındaki alıcıları, fiyatın daha da yükseleceği korkusuyla kaçırması, fındığın elde kalmasına neden oldu. Yurtdışından gelen talep kadar üreticiden ve Fiskobirlik'ten fındık alan büyük ihracatçı firmalar da fiyatı yüksek bulunca hem Fiskobirlik hem de yüzlerce tüccar elinde binlerce ton stokla başbaşa kaldı.

Fiskobirlik, yaklaşık 10 ay önce üreticiden aldığı fındığı satamayınca, binlerce üreticiye para ödeyemedi. Fındığını bekleten üreticiler de 3.41 YTL'ye mal ettiği fındığını 2.3 YTL'ye ihracatçıya satmaya başladı. 1 ay sonra piyasaya çıkmaya başlayacak yeni sezonun fındığıyla birlikte fiyatların daha da aşağıya düşmesinden endişe edilirken, geçimini fındıktan sağlayan üretici de isyan etmeye başladı.

ÜRETİCİ VE TÜCCAR FİSKOBİRLİK'İ SUÇLUYOR

Fiskobirlik'in 1.5 katrilyon borcunu silen hükümet, fındıkta yaşanan problemin sorumlusunun Fiskobirlik yönetimi olduğunu belirterek, kredi vermedi. Birlik yönetiminin güven vermemesi nedeniyle kamu ve özel bankaları da kredi açmadı. Şimdi Fiskobirlik yönetimi CHP başta olmak üzere muhalefet partilerini arkasına alarak, fındık fiyatının düşmesinden kredi vermeyen hükümeti sorumlu tutuyor. Çiftçiler, tüccarlar ve bürokratlar ise Fiskobirlik'i suçluyor.

Kredi çekmek zorunda kaldım

  • Mehmet Sandal (Emekli öğretmen): Oğlumun düğünü için Fiskobirlik'ten alacağım paraya güveniyordum. Ancak parayı alamayınca 8 bin YTL kredi çektim. Fisko bizi yarı yolda bıraktı. Fiskonun görevi ne?

  • Ethem Topal (Kahvehaneci): İnsanlar kahvehaneye geldikleri zaman çay vermeyim diye gözümün içine bakıyorlar. Çünkü ceplerinde çay paraları yok. Fiskobirliğin marketle otelle ne işi var. Gitsin fındıkla uğraşsın.

  • Enver Ayakkabıcı (Üretici): Yılda 6-7 ton civarında fındık üretimi yapan Ayakkabıcı, mevcut durumdan birilerinin rant sağladığını olanın yine kendilerine olduğunu söylüyor.

  • İsmail Tandoğan (Üretici): Bugün fındığın maliyeti 4 YTL'yi bulmuş. Ben 4 YTL'ye satsam bile cebimde hiç para kalmıyor. Bu sene fındık bol. Avrupalı seviniyor. Devlet fındığı alıp denize dökse, ucuza satılmasından daha iyidir. Fisko zeytin satacağına bizim fındığımızla ilgilensin.

  • Muhittin Oktay (Üretici): Evlat Müşkül durumdaysa baba yardım etmelidir. CHP'li de DYP'li de bu memleketin evladı. Ayrım gözetmeden el atılmadır.

  • Muhsin Öztaş (Üretici): Hala para alamadık. Fiskobirlik market açacağına milletin parasını versin.

  • Mustafa Oktay (Akçakoca Osmaniye Mahallesi Muhtarı): İnsanlar çok zor durumda. Çocuklarını okutacak para bulamıyor. fındıklarını tüccarlara şimdiden satmak zorunda kalıyor.

  • Ahmet Türkoğlu (Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı): Akçakoca'da ticaret fındıkla dönüyor, esnaf siftahsız günler geçiriyor.

    Bu krizin suçlusu Fiskobirlik'tir...

    Rahmi Solak (Fındık Tüccarı): "Sezon başında fiyatın yüksek verilmesi büyük bir hataydı.Fisko yönetimi yeniden seçilmek ve kendini kurtarmak için 7 YTL gibi bir rakam açıklayınca alıcılara karşı açık duruma düştük. Böyle yüksek fiyat dünyaya fındık ektirir. Diğer ülkelerde fındık ekilmeye başlandı. Bunun suçlusu da direkt olarak Fisko'dur. Fiskobirlik, 6.30 YTL'den alıma başladı ama satamadı. Çünkü yalandan kabadayılık yaptılar ve kimse itibar etmedi. Fisko istifa ederse güvenilir bir yönetim gelirse çok şeyin değişeceğine inanıyonum.

    Bu yönetimi bekçi bile yapmam

    Akçakoca Belediye Başkanı Nazmi Çiloğlu: Gemi karaya vurdu. Şimdi siyaset yapıyorlar. Hükümet '5,5 YTL'den fazla fiyat verme' dedi. Ancak birlik yönetimi genel kurulda yeniden seçilmek için 7,5 YTL verdi. Siyaset yapıyor ve seçiliyor ama satamıyor. Hem eskiye dönmek istiyorsun hem kabadayılık yapıyorsun. En büyük iyilik, istifalarını basacaklar. İstifa ederlerse, hükümet buna çözüm getirir. Fiskobirlik yöneticilerini ben şantiyede bekçi yapmam. .

    Fiskobirlik siyaset yapıyor

    Kenan Oltan (Oltan Fındık'ın Sahibi): Mevcut durum tümüyle Fiskobirlik'in hatalı oluşundan kaynaklanıyor. Fiskobirlik siyaset yapıyor. Milleti ayaklandırmak istiyor. Bunlar zannediyorlar ki eski iktidar gibi bu iktidar da taviz verecektir. Fiskobirlik'in selahiyeti yok. Vaktiyle hatalı işler yaptılar. Hükümete mal ediyorlar. Salih Erdem köylüyü ayaklandırıyor.

    Basiretli tüccar değiller

    Hüsamettin Kaya (Düzce, Akçakoca Fisko Başkanı): Fiskobirlik yönetimi fiyat verirken kimseye danışmıyor. Basiretli bir tüccar gibi hareket edilmiyor. Hükümet el koymalı.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi