T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Ç A L I Ş A N I N   S E S İ 31 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  İnsan Kaynakları
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 


Tahsin SINAV


İşgörmezlik raporuyla malulen emeklilik

Hayrettin ALP(Kahveci, Bursa): 9 yıllık Bağ-kur üyeliğim bulunmaktadır. %80 oranında işgöremezlik raporum vardır. Malulen emekli olabilir miyim?

  • Bağ-Kur'da özürlü emekliliği düzenlemesi, yok. Okuyucumuz, eğer Bağ-Kur'a prim öderken hastalanmışsa, çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmesi gerektiğinden % 80 oranındaki iş göremezlik raporu, kanımca yeterli olacak ve malullük sigortası şartlarını tamamlaması gerekecektir: a)Çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirmesi, b) En az 5 tam yıl sigorta primi ödemiş olması, c)Yazılı talepte bulunması ve istek tarihi itibariyle prim ve her tür borçlarını ödemiş olması gerekmektedir. Hesabıma göre, 9 tam yıl yani 360 x 9 = 3240 günlük prim ödemesini tamamlamışsa malullük aylığını Bağ-Kur'dan talep edebilecektir. Ancak bazen özürlülük raporları hakkında farklı görüşler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle okuyucumuz, öncelikle primlerini ödediği Bağ-Kur şubesine giderek, bütün yönleriyle durumunu araştırdıktan sonra, iktisadi faaliyetini sona erdirme kararı vermelidir.

    Yüzde 40 özürlülük raporuyla emeklilik

    Mustafa BAKAR (Afyon): 03.12.1974 doğumluyum. 01.10.1991 yılında lisede okurken stajyer olarak çalışmaya başladım ve sigorta kartımı aldım. Daha sonra 1994 yılında bir şirkette işe başladım. Doğuştan meydana gelen özürlülüğümden dolayı askerlik yapmadım. 1996 yılında işçi bulmaya kayıt yaptırdım ve İşçi Bulma Kurumu'nun sevkiyle 1996 yılında % 40 rapor aldım. Bugüne kadar iş bulabildiğim sürece çalıştım. İşsiz kaldığım zamanlarda isteğe bağlı sigorta yatırarak 3660 günü doldurdum. Bu şekilde ne zaman ve nasıl emekli olabilirim?

  • Okuyucumuz, stajyer olarak çalışmaya başladığı ve sigorta kartını aldığından bahsetmektedir. Her ne kadar Kurumca aynı sigorta sicil numarası kullanılmaya devam ediliyorsa da stajyerlik döneminde yaşlılık, malullük ve ölüm sigortaları yönünden prim ödenmediği için, okuyucumuzun 1991'den geçerli sigortalılığı sözkonusu değildir. 1994 tarihinde bir şirkette başlayan çalışması itibariyle belirtilen sigorta kollarında sigortalılığı başlamıştır. % 40 özürlü raporu aldıktan sonra da sigortalı çalıştığına göre, sigortalılığının başlangıcı göz önünde bulundurularak, eğer vergi indiriminden de yararlanıyorsa, 06.08.2003 tarihinde 9 yıldan fazla 12 yıldan az sigortalılık süresi ve III. derece sakatlığı olduğundan, 16 yıl sigortalılık süresi (2010'da dolacak) ve 3760 günle özürlü emekliliğinden yararlanabilecektir. Bu durumda, okuyucumuzun 2010'da özürlülükten emekli olabilmesi için, daha 100 günden az olmamak üzere prim ödemesi de gerekmektedir.

    11 yıllık sigortalı, % 40 özürlü biri ne zaman emekli olur?

    Erkan KARAASLAN (İzmir): Benim 1995 yılında sigorta başlangıcım ve 2500 ödenmiş prim günüm var. Halen bir işte çalışıyorum. % 40 oranında özürlü raporum var. Ben, ne zaman ve ne şekilde emekli olabilirim?

  • Okuyucumuz, eğer vergi indiriminden yararlanıyorsa, 06.08.2003 tarihinde 6 yıldan fazla 9 yıldan az sigortalılık süresi bulunup III. derece sakatlığı olduğundan, 17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 günle özürlü emekliliğinden yararlanabilecektir. Bu durumda okuyucumuz, 2012 yılında ve kalan en az 1420 prim ödeme gününü tamamladıktan sonra SSK'dan özürlü emekliliği yöntemiyle emekliliğini isteyebilecektir.

    Metin BAŞARAN (ANKARA): 1)Toplu İş Sözleşmesi gereği yılda 6 gün ücretli sendika izni kullanımında, yıl içinde kullanılmayan sendikal izinleri, senelik izin gibi bir sonraki yıla devreder mi? 2)Hafta içinde komple izin kullanan bir işçi, ertesi pazartesi günü işbaşı yapmış olsa 5 günlük mü yoksa 6 günlük mü izin kullanmış olur; cumartesi günü de ilave edilir mi?

  • Sendikal izinler, yasal olarak yıllık ücretli izin kurallarına bağlı değildir. Toplu İş Sözleşmesindeki ilkelere göre kullanılır. Burada böyle bir düzenleme yoksa sendikal izinlerin ertesi yıla devri mümkün değildir. Zaten sendikal izinler, yıllık ücretli izinler gibi işçinin serbest kullanımına da müsait değildir. İkinci soruya gelince, niteliği belirtilmemekle beraber, kullanılan iznin, yıllık ücretli izin olduğu varsayımıyla cevap verecek olursak, 4857 sayılı İş Kanunu'nun yıllık ücretli izinlere ilişkin hükümlerine göre, cumartesi dahil edilerek, 6 günlük yıllık ücretli izin kullanılmış olur.

    Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi