YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


KREDİ KARGAŞASI

Etibank'ın Bilgin Grubuna bağlı şirketlere dağıttığı krediler karşısında Medya Plaza'daki ipoteğinin 22. sırada, ATV Haber Ajansı'nın ipoteğinin ise birinci sırada olması dikkat çekti.

Hürriyet Grubuna bağlı Tempo dergisinde "Adım adım Mali 28 Şubat" başlıklı yazıda Etibank ve Dinç Bilgin hakkında 40 kadar soru sorularak cevaplandırıldı. Dergide yer alan habere göre Etibank'taki zararın 438 milyon dolar olduğu, Sabah grubunun tüm risklerinin 700 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor. Bankanın zararının kayda geçmeyen kredi ilişkileri, teminat mektupları ya da New York Offshore gibi bağlantılı kuruluşların yükümlülüklerindeki açıklarla daha da büyüyebileceği belirtiliyor. Haberde Etibank'ın Bilgin Grubu'na bağlı şirketlerle son derece karmaşık kredi ilişkileri bir bir masaya yatırıldı.

ATV ipoteği birinci, Etibank'ın 22. sırada

Etibank'tan yasal limitler aşılarak Sabah grubuna dağıtılan kredilerin usülsüz olarak verildiği kaydedilirken, Etibank ile paravan şirketler arasında 'back to back' olarak adlandırılan kredi ilişkilerine de dikkat çekiliyor. Haberde Grup şirketleriyle Etibank arasındaki ilişkilerin son derece karmaşık, içiçe geçmiş onlarca hissedardan ve tüzel kişilikten oluştuğu belirtildi. Sözkonusu karmaşıklığın kullanılan büyük çaptaki kredilerin yasal sorumluluğunu dağıtmak amacına yönelik olduğu kaydediliyor. Buna göre Etibank AŞ, Medya Holding , Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama dolaylı ya da doğrudan biçimde sahibi olduğu Medya Plaza için grup şirketlerince kullandırılan kredilerden dolayı çok sayıda ipotek yer alıyor. Bu gayrimenkulde Etibank'in sahip olduğu ipotek 22'nci sırada yer alırken, 1'nci sırada ATV Haber Ajansı AŞ var. ATV Haber Ajansı'nın ortakları arasında Ali Kırca'nın yanı sıra Önay Şevket Bilgin, M. Fatih Ediboğlu da var. Dikkat çekici bu ipoteklerin çözülmesi halinde 22. sırada yer alan Etibank, ATV AŞ'den başlayarak diğer alacaklıların alacaklarını tahsil etmesinden sonra, eğer geride bir şey kalırsa alacağını tahsil edebilecek. Bu durumda Etibank'ın eli boş kalacak.

Dinç Bilgin'in nakit 500 milyon doları masaya koymadıkça yapabileceği pek bir şey olmadığı belirtilirken, Bankacılık Üst Kurulu'nun borçları erteleme ya da belirli bir ödeme planına bağlama şansının bulunmadığı kaydediliyor. Hatta TMSF'nin soruşturmasının, eğer mal kaçırdıkları tespit edirse başka ortaklara da yayılması mümkün görülüyor. Etibank'da usülsüz olarak kullanılan kredilerin büyük bir bölümünün kamu bankalarının yurt dışı temsilcilikleri tarafından verilen harici teminat mektupları ile yabancı bankalardan alınan krediler olabileceği belirtiliyor. Bu durumda temanat mektubu veren kamu bankası zararı karşılamak zorunda kalıyor. Emlakbank Vakıfbank ve Halkbank tarafından Dinç Bilgin'in grup şirketlerine dolaylı yollardan sağladığı kredilerin 250 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Emlakbank'ın 200 milyon dolarının da yine grup şirketlerinde olduğu belirtiliyor.

Murakıp raporları görmezden gelindi

Murakıp raporlarında Etibank'daki usülsüzlüklerin iki yıl öncesinde tespit edildiği, ancak bu raporların siyasi etkilerle işleme konulmadığı ileri sürülüyor. Bilgin'in Etibanka' el konulacağını önceden bildiğine dair emarelerden söz ediliyor. Bu emareler arasında Etibank'ın satışında imzasi bulunan Devlet eski Bakanı Güneş Taner'in Etibank'a el konulmadan kısa bir süre önce Medya Holding Yönetim Kurulu'ndan ayrılması, Dinç Bilgin'in ise bankaya el konmadan kısa bir süre önce kişisel hisselerini ve Medya Holding'in sahibi olduğu Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama hisselerini ortaklığı bulunan Turgay Ciner'e satması gösterildi.

Hayali ihracaat kuşkusu

Etibank hakkında düzenlenen murakıp raporlarında usülsüz krediler dışında ihracatta kullanılan sahte döviz alım bodroları ile bazı hesapların kapatıldığı ve Katma Değer Vergisi iadesi alındığı şeklinde bulgulara rastlandığı ileri sürüldü. Gümrük Bakanlığı uzmanlarına göre, murakıplar tarafından saptanan hayali ihracaat bulgularının ivedilikle Gümrük Bakanlığı Müsteşarlığı'na intikal ettirilmesi gerekiyor. "Bu gibi hayali ihracaat işlemlerinde KDV Beyannamesi veriliyor. Vergi iadesi alınabilmesi için yurt dışından ihracat için döviz gelmesi gerekiyor, bunun için de sahte döviz satım belgesi düzenlenir. Bunun anlamı satış yapıldı, karşılığı döviz olarak geldi demektir. Gerçekte ise ihracat yoktur. Sahte belgelerle varmış gibi gösterilir" diyen uzmanlar, " Murakıplar hayali ihracata ilişkin bir bulgu tespit etmişlerse Gümrük Müsteşarlığı'na bildirirler" şeklinde konuştular.




Kağıda basmak için tıklayın.

Keçili'nin hesapları incelemede
Uzun yıllar THY'nın reklam ajansı olarak çalışan tutuklu bulunan Nail Keçili'nin sahibi oldğu Cenajans'ın hesapları masaya yatırılacak.
Berat'ı idrak ettik
İslam Alemi, mübarek üç aylar'ın önemli gecelerinden birisini daha geride bıraktı. Müminler geride kalan hayatlarını gözden geçirip günahlarının bağışlanması için dua ettiler.
Kanguru eti bile getirmişler
Buffalo çetesinin, Türkiye'ye Kanguru eti de getirdiği saptandı. Zanlılar ilk sorgularında Avustralya'dan temin ettikleri Kanguru etini yurda kaçak yollardan soktuklarını kabul ettiler.
Darbe bilimi küstürüyor
Askeri darbe dönemlerinde bilimsel çalışmaların önemli ölçüde düştüğü gözlendi. 1969-1982 yıllarında toplam 85 tez yapılabilirken, 1969-2000 yıllarında yapılan tez sayısı ise 78 bin civarında.
Fatih yasak listesini uzattı
Fatih Üniversitesi'nde uzun süreden beri uygulanan başörtüsü yasağının ardından, öğrencilerin derslere peruk, bandana, bone ve bere ile girmeleri de yasaklandı.
Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında keyfi olarak uygulanan başörtüsü yasağı sınır tanımıyor. Özel üniversitelere de sıçrayan yasak artık Fatih Üniversitesi'nde öğrenim gören başörtülü öğrenciler için de uygulanmaya başladı. Öğrenciler dün okul girişinde güvenlik görevlilerinin kendilerinden "isimlerini" yazmalarını istemeleri üzerine, uygulamayı kınayarak derslere girmediler. Öğrenciler, okul içine peruk, bandana, bone ve şapkayla dahi girmenin yasak olduğunu öğrendiklerinde, uygulamayı "gülünç ve üzücü" olarak değerlendirdiler.
Fatih Üniversitesi'nin değişik fakültelerinde öğrenim gören başörtülü öğrenciler, daha önce de kendilerine uzun zamandan beri hocalar ve yetkililer tarafından baskı uygulandığını, iç başörtülerine bile karışıldığını ve bunun sonucunda arkadaşları arasında uyarı ve kınama cezası alanların bulunduğunu anlattılar. Okulun kapısından girmeden önce bir kulübede başları açtırılan ve derslere başörtülü girmeleri halinde hocaların kendilerine rapor tutturmak istediklerini kaydeden öğrenciler, kendilerinin "fişlenerek" YÖK'e isimlerinin verilecek olmasından dolayı endişe duyuyorlar

Mağdurlara Özgür-Der desteği
Özgür-Der, bir aydır başörtüsü yasağı yaşanan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde eylem yapan öğrencilere destek verdi. İlahiyat Fakültesi'ne başörtülü oldukları gerekçesiyle alınmayan yaklaşık 150 öğrenci, okul önünde her gün gerçekleştirdikleri oturma eylemiyle yasağı protesto ediyorlar. İstanbul'dan gelerek başörtülü öğrencilere ziyarette bulunan Özgür-Der yöneticileri ve heyette bulunan avukatlar, amaçlarının bu keyfi ve hukuksuz uygulamaya karşı duran öğrencilere destek vermek ve hukuki mücadelelerine katkıda bulunmak olduğunu söylediler. Heyette yeralan Avukat Necip Kibar ve Avukat Macide Göç, yaptıkları konuşmalarda yasağa maruz kalan öğrencilere yalnız olmadıkları mesajı verdiler.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...