YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


GSM'de sancılı bekleyiş

İki yeni GSM ihalesi ile ilgili çalışmalar devam ederken, şartnameye aykırı olarak Koç Holding şirketlerinden Simko'nun Telsim'le ortak olması gözleri İhale Komisyonu'nun kararına çevirdi.

İhale Komisyonu'nun, dev şirketlerin teklif verdiği iki yeni GSM ihalesi ile ilgili çalışmaları devam ederken, ihale şartnamesine aykırı olarak "Telsim'in ortakları arasında yer alan Simko'da Koç Holding'in payının bulunduğunun" ortaya çıkması gözleri komisyonun vereceği karara çevirdi.

Telsim tarafından Ulaştırma Bakanlığı'na gönderilen uyarı mektubuyla ortaya çıkan olayın Koç Holding'in ihaleden çıkarılmasına neden olup olmayacağı merak edilirken, İhale Komisyonu'nun konuyu incelemeye aldığı ve kararını 12 Nisan'da açıklayacağı bildirildi.

12 Nisan bekleniyor

İhale şartnamesinde "Yeni ihale için teklif veren şirketlerin diğer GSM şirketleriyle ortaklık veya iştiraki tespit edilirse, kendilerine verilmiş olan lisanslar iptal edilir" ilkesi uyarınca ihale şartnamesine aykırı bir biçimde Koç Holding'in payı bulunan Simko'nun Telsim'le yüzde 2 oranında ortaklığının tespit edilmesi, Koç Holding'in ihaleye alınıp alınmayacağı sorusunu gündeme getirdi.

Komisyon incelemelere başladı

Bu arada, konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, iki yeni GSM ihalesine teklif veren şirketlerin oluşturulan İhale Komisyonu'nca idari ve teknik yönden incelenmeye başlanıldığına dikkat çekerek, Koç Holding'le ilgili uyarının da incelendiğini ve Koç Holding'in ihaleye alınıp alınmayacağının 12 Nisan'da açıklanacağını söylediler. İhale günü sadece şirketlerin verdiği tekliflerin şartnameye uyguluk için gereken belgeleri getirip getirmediklerine bakıldığını hatırlatan yetkililer, belgelerin kabul edilmesinin şirketlerin ihaleye alınacağı anlamına gelmediğini ifade ettiler.

Konunun muhatabı konumundaki Koç Holding yetkilileri ise, mali gruplarının konu üzerinde çalışmaya başladığını belirterek, çalışma bitene kadar konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını söylediler.

RTÜK'e aykırılık da inceleniyor

Öte yandan, Türkiye'deki bazı şirketlerin Sabancı Holding- Doğan Holding-Doğuş Holding konsorsiyumunda yer alan İspanyol Telefonica'ya RTÜK kanunun İngilizcesi'ni gönderdiği ve Doğan Holding'le aynı konsorsiyumda yer alarak GSM ihalesine teklif verme konusunda düşünmesi gerektiği konusunda yapılan uyarının, Ulaştırma Bakanlığı'na da gönderildiği öğrenildi.

Bakanlık yetkilileri, RTÜK yasasına aykırılık başta olmak üzere farklı yerlerden beyan edilen bir çok iddianın da bulunduğunu ve bunların da komisyonca incelendiğini söylediler. Şartnamede, ihaleye teklif veren konsorsiyumlarda bulunan yabancı şirketlerin 2 milyon abonesinin olma zorunluluğunun da olduğuna dikkat çekerek, bu konununda incelendiğini ifade ettiler.

4/2. MADDE ÇOK AÇIK

"Türkiye'de GSM 900 lisansı almış olan şirketlerin, bu şirketlerin ortaklarının, bu şirketlerin veya ortaklarının doğrudan doğruya veya dolaylı olarak hisse sahibi bulundukları veya başka yollarla kontrolleri altında bulundurdukları şirketlerin ve bu şirketlerin iştirakleri ile bunların tamamının yöneticileri ve birinci ve ikinci dereceden kan ve sıhri hısımları hangi suretle olursa olsun ihaleye katılmayacakları gibi, GSM 1800 lisansı alacak şirketlerle ortaklığı veya iştiraki tespit edildiği takdirde kendilerine verilmiş olan lisanslar iptal edilir"




Kağıda basmak için tıklayın.

Koç-SA turizmle başlayacak
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı'nın, Doğuş ve Koç Holding'e yönelik birleşme teklifi ile ilgili çalışmalar sürerken, Sabancı ile Koç Holding arasındaki ilk birleşme turizm alanında gerçekleştirilecek.
Borsada med-cezir
ANAYASA değişiklikliğinin ikinci tur görüşmelerine endekslenen borsada gözler TBMM'de yapılan görüşme ve oylamalara çevrildi
Borsada global yönetim devri
SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Muhsin Mengütürk Uluslararası Borsalar Federasyonu (FIBV) tarafından düzenlenen "Gelişen Global Borsalar Konferansı"nda yaptığı konuşmada, menkul kıymetler borsasının işleyişini düzenleyen geleneksel anlamdaki ulusal devlet kurumlarının yerlerini uluslararası düzenlemeler yapan global yönetimin aldığını söyledi. Mengütürk, günümüzde devletlerin içiçe girmiş bir global kontrol sistemine yöneldiklerini ve bunun da olumlu bir gelişme olduğunu dile getirdi. Devlet Bakanı Recep Önal da konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Refah seviyesinin yükseltilmesi için finans piyasalarımızın dünya piyasaları ile birleşerek güçlenmesi gereği ortadadır" dedi. Konferansa 63 ülkeden 600 delege ve 60 borsadan temsilcilerin katılıyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...