YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


GSM ihalesinde indirim yok

Yüksek fiyat nedeniyle ikinci GSM 1800 ihalesinden çekilen dev şirketler yeni açılacak ihale için hazırlık yapıyor. Ulaştırma Bakanlığı konsorsiyumların ısrarlı taleplerine rağmen fiyatı aşağı çekmeyecek.

GSM 1800 lisansının 2.5 milyar dolarla hedeflerin üzerindeki bir rakamla satılması ve büyük grupların GSM ihalesine gösterdikleri ilgi, cep telefonu piyasasının giderek büyüyeceğini gözler önüne serdi. Bu nedenle piyasasındaki beklentileri gözönünde bulunduran Ulaştırma Bakanlığı, satamadığı ikinci GSM 1800 lisansı için kısa bir süre sonra tekrar ihaleye çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, 7-8 milyon abonesi olan Turkcell'in piyasa değerinin 16-17 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, yeni GSM operatörlerini bekleyen çok daha geniş bir piyasa olduğunu ve bu nedenle 2.5 milyar dolarlık rakamın aşağı çekilmesinin mümkün olmadığını söylediler.

2005'te 40 milyon abone

GSM pazarına giren şirketlerin çok büyük avantaj yakaladığına işaret eden bakanlık yetkilileri, yeni açılacak ihalede GSM 1800 lisansının satılacağına kesin gözüyle bakarken, bu iddialarına gerekçe olarak şunları gösterdiler: "Türkiye'deki cep telefonu abonesi 2005 yılına kadar 40 milyonu bulacak. Bu rakam eskiden 30 milyondu. Ancak gelişmeler beklentileri büyüttü. Ayrıca yeni GSM operatörleri Türkiye piyasasının yanısıra, Orta Asya Cumhuriyetleri ve komşu ülkelerde de faaliyet gösterebilecekler."

Türk Telekom-Hazine polemiği

Öte yandan Dördüncü GSM opetarörü konumundaki Türk Telekom'un, operatörlük için 2.5 milyar doları verip veremeyeceği Hazine ile Türk Telekom'u karşı karşıya getirdi. Devlet Bakanı Recep Önal, enflasyonla mücadele programı çerçevesinde Hazine'nin Telekom'a yardımda bulunamayacağını açıklarken, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün Hazine'den para alınacağına ilişkin açıklama yapması polemiklere neden oldu. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Türk Telekom'dan Hazine'ye vergi adı altında her yıl milyarlarca dolar aktarıldığına dikkat çekerek, Hazine'nin taksitlere bölerek borç olarak bu meblağı mutlaka vermesi gerektiğini söylediler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...