YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Özelleştirme korkusu

Özelleştirmelere endeksli istikrar programı, aralarında medya patronlarının bulunduğu sermaye gruplarının pay kapma yarışı nedeniyle daha başında tehlikeye girdi.

Üç yıllık istikrar programı aralarında medya patronlarının da bulunduğu sermaye gruplarının ihalelerden pay alma kavgası nedeniyle daha ilk aylarında tehlikeye girdi. Programa göre, 2000 yılının ilk çeyreğinde yapılması gereken GSM ihaleleri yılın ikinci çeyreğine sarkarken, elektrik dağıtım ve işletme hakkı devrine ilişkin ihalelerden de henüz kaynak sağlanamadı. Enerji ihaleleri nedeniyle Dünya Bankası'nın da yapısal uyum kredileri tehlikeye girdi. Medya patronlarının ihalelerden pay kapma kavgası nedeniyle, 65 milyonun boşa kemer sıkmasından korkuluyor.

GSM ihaleleri ikinci çeyreğe kaldı

Hükümetin IMF'ye sunduğu niyet mektubunda, programın birinci yılı olan 2000'de 7.6 milyar dolarlık, 2001'de 6 milyar dolarlık, 2002'de de 4 milyar dolarlık özelleştirme yapılacağı belirtiliyor. 2000 yılında yapılacak olan 7.6 milyar dolarlık özelleştirmenin 2.6 milyar dolarının da yılın ilk çeyreğinde Hazine'ye aktarılması öngörülüyor. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, sözkonusu 2.6 milyar dolarlık kaynağın 1 milyar dolarlık kısmını sağlayacak olan 3. ve 4. GSM ihalelerinin teknik sorunlar nedeniyle ikinci çeyreğe sarktığını açıkladı. Ancak, GSM ihalelerinin sermaye gruplarının yoğun baskıları nedeniyle ertelendiği öğrenildi.

Kemerler boşa sıkılabilir

Özelleştirme ihalelerinde yaşanan kirizlerin kısa sürede çözümlenmemesi durumunda, programın tehlikeye gireceği belirtildi. Her bir özelleştirme ihalelesinin program için performans kriteri olduğuna dikkat çeken Hazine yetkilileri, istikrar programına göre 2000 yılında özelleştirilmesi gereken, POAŞ, THY, Telekom, Tüpraş, Petkim, Seka, Erdemir gibi dev KİT'lerin özelleştirme ihalelerinin da aksamasından korkuyor. İstikrar programına göre hükümetin üç yılda 17.6 milyar dolarlık özelleştirme yapması gerektiğini işaret eden yetkililer, özelleştirme ihalelerindeki aksamanın programı iptal edilmesine neden olabileceğini kaydettiler. Yetkililer hedefin tutturulamaması durumunda IMF'nin sağlayacağı 4 milyar dolar ve Dünya Bankası'nın 750 milyon dolarlık kredilerinin tehlikeye gireceğini söylediler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...