YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


11 milyar marklık çatışma

Merkez Bankası'nın Frankfurt ve Berlin şubelerinin basılmasının arkasında, Türk bankaları arasında yaşanan 11 milyar marklık döviz çatışmasının yattığı iddia edildi.

Merkez Bankası'nın Frankfurt ve Berlin şubelerinin Alman Mali Polisi tarafından bir şikayet başvurusu üzerine basılmasıyla birlikte başlayan tartışmalar yeni boyut kazandı. Şikayetin kimler tarafından yapıldığı üzerindeki tartışmalar sürerken, baskının Türk bankaları arasında yaşanan 11 milyar marklık işçi dövizi çatışmasından kaynaklandığı iddia edildi.

Gözleri işçi gelirlerinde

Merkez Bankası'nın Almanya'daki şubelerine yapılan baskınların arkasında, uzun süredir sözkonusu bankanın yüksek faiz vermesi nedeniyle yurtdışında mevduat toplayamamaktan yakınan Türk bankalarının arasındaki çatışmanın olduğu bildirildi.

Alman makamlarına Merkez Bankası'nın Almanya'daki işçilerin paralarına verdiği faizin vergi dışı tutulduğu ihbarını yapan kişinin ise Merkez Bankası'nın bir dönem avukatlığını yapan ve görevden uzaklaştırılan Sedat Sezgin olduğu ileri sürüldü.

Şikayet ediyorlardı

Merkez Bankası'nın açıklamasına göre 22 milyar mark döviz rezervinin 11 milyar markı işçi döviz gelirlerinden oluşuyor. 1976 yılından beri Almanya'daki Türk işçilerin dövizlerini Türkiye'ye çekmek için özel bir uygulama başlatan Merkez Bankası, "Kredili Mektuplu Döviz Tadilat Hesabı" çerçevesinde diğer bankaların verdiği yüzde 3'lük düşük faizin iki katı faiz vermeye başladı.

Merkez Bankası tarafından 1994 yılında uygulamaya konan "Süper Döviz Hesabı" da Almanya'daki işçilerin birikimlerini yatırmaları için cazip bir uygulama sunuldu.

Yurtdışındaki Türk bankaları uzun süredir Merkez Bankası nedeniyle mevduat toplayamamaktan şikayet ederken, başta Ziraat Bankası ve İş Bankası olmak üzere yetersiz mevduat karşısında Merkez Bankası'nı suçluyordu.

NE OLMUŞTU?

Bir şikayet başvurusunu değerlendiren Frankfurt Savcılığı geçtiğimiz hafta içinde Merkez Bankası'nın Frankfurt ve Berlin şubeleri ile bu bankanın Almanya'daki işlemleri yapan Dresdner Bank'a baskın düzenledi. Frankfurt Savcılığı'na yazılan ihbar mektubunda, Merkez Bankası şubelerinin Almanya'daki işçilerin paralarına verdiği faizi vergi dışı tuttuğu, Merkez Bankası ve Dresdner Bank'ın Türk yatırımcılara doğru bilgi vermediği yer aldı.


 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...