T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Milliyetçilik kazandırdı!.

GERALDO RIVERA

Rivera, Amerikan kuvvetlerinin kendi askerlerinin ölümüne yol açan ateşine ilişkin haber yapınca milliyetçi CNN'den tepki aldı. Rivera, "Ateş sırasında biz de oradaydık. Gözlerimiz yandı. Amerikan askerleri için, kendi adamlarının attığı bombalarla vurulmak acı olmalı" demişti.

AARON BROWN

CNN'in, tetikçisi Brown, Rivera'yı hedef alarak, yalancılıkla suçladı. Brown, Rivera'nın ölmüş Amerikan askerlerini kullanarak kendine yarar sağlamaya çalıştığını iddia etti. Brown, Rivera'nın silah taşıdığını ve Ladin'i öldürmekten çekinmeyeceğini de ileri sürmüştü. ABD'de 11 Eylül saldırılarının da etkisiyle yükselen milliyetçilik akımını izleyen medya kuruluşlarının, bilinen birçok büyük Amerikan medya kuruluşunu içine alan liberal eğilimli medyayı reytinglerde geçmesi, iki grup arasındaki rekabeti alevlendirdi. ABD'nin Afganistan'daki operasyonuna ilişkin haberleriyle CNN televizyonunun reytinglerdeki rakipsiz üstünlüğünü belirgin biçimde kıran Fox News televizyonu, medya kritiklerinin gündeminde de birinci sıraya oturdu. Fox News'un "milliyetçi" olarak nitelenen yaklaşımının, halka daha fazla hitabettiği ve reytinglerde CNN'i geçmesini sağladığı yorumları yapılıyor. Reyting yarışında son olarak liberal eğilimli CNN televizyonu, tarihinde ilk kez doğrudan Fox News'u ve bu televizyon kanalının bir muhabirini hedef alan yayınıyla şaşırttı.

Gerekirsa Ladin'i bile öldürür

CNN'in, 11 Eylül'le ünlenen gazetecisi Aaron Brown, bir saatlik programında, Fox News'un Afganistan'daki muhabiri Geraldo Rivera'yı konu alarak, bu gazeteciyi yalancılıkla suçladı. Sansasyonel haberciliğiyle bilinen Rivera, Afganistan'da açılan ateşte, yayın sırasında "saçlarını ortadan ayıran" kurşunlu görüntülerinin yanı sıra yanında silah taşıdığı ve gerekirse, Ladin'i öldürmekten çekinmeyeceği gibi yaklaşımlarıyla dikkatleri toplamıştı.

Şimdi de Rivera'nın, 5 Aralık'ta Kandahar'ın kuzeyinde, Amerikan kuvvetlerinin yanlışlıkla kendi askerlerinin ölümüne yol açan ateşine ilişkin haberi olay yarattı. Rivera, Fox News'taki yayınında, "ABD kuvvetlerinin açtığı ateş sırasında biz de oradaydık. Ateşten gözlerimiz yandı. Kurtulmak için Tanrı'ya dua ettim. Karadaki ABD askerleri için, kendi adamlarının attığı bombalarla vurulmak çok acı olmalı" demişti.

Meğer yerleri karıştırmış

Baltimore Sun gazetesinin medya eleştirmeni David Folkenflik de, Rivera'nın, iddia ettiği gibi Kandahar'da değil, Tora Bora'da görüldüğünü ve aynı anda iki yerde birden olmasına imkan bulunmadığını gazetesinde yazdı. Daha sonra Fox televizyonu, Rivera'nın, "iki ayrı bombalamayı birbirine karıştırdığını" belirten bir açıklama yayınladı.

CNN'den Brown ise "bu gerçekten bir hata mı yoksa Rivera'nın kendisini yükseltmek için izleyiciyi yanıltma çabası mı?" sorusunu ortaya attı. Brown da, Rivera'nın son haberindeki sözleriyle hem Tanrı'ya dua edenleri, hem de ölmüş Amerikan askerlerini kullanarak kendine yarar sağlamaya çalıştığını savundu.

ABD medyasında, 11 ylül sonrasında, liberal ve milliyetçi basın ayrımının belirginleştiği gözleniyor. Liberal medya arasında CNN, New York Times, Washington Post, CBS ve ABC gibi kuruluşlar gelirken, milliyetçi olarak nitelenen medya arasında Wall Street Journal, Fox News, Weekly Standart, Washington Times bulunuyor. Liberal medyada, Ladin için "terörist" yerine, "Bay Bin Ladin" tercih edilirken, tarafsızlığa özen gösterilmeye çalışılıyor. Milliyetçi medyada ise televizyonda bazı gazetecilerin Amerikan bayrağı kravatı taktığı gözlenirken, Susan Sontag gibi liberal gazetecilerin, "Başımızda robot bir ABD Başkanı. Bize hala dimdik ayakta durduğumuzu söylüyor. Ben hiç de öyle hissetmiyorum" yolunda özgür yorumlar yapıyor.

 
11 EYLÜL MAĞDURUNDAN HAVAYOLU ŞİRKETİNE DAVA
WINDOWS XP YAMALI BOHÇA GİBİ!
Bilgisayar yazılım devi Microsoft, piyasaya yeni çıkardığı Windows XP işletim sisteminde korsanların kullanabileceği bir "gedik" bulunduğunu kabul etti ve kullanıcılardan bunu giderecek "yama"yı yüklemelerini istedi. Microsoft, "hacker"ların bilgisayarlara rahatça girmesini önleyebilmek amacıyla XP kullanıcılarının, şirketin internet sitesinden ücretsiz "yama" indirebileceklerini bildirdi ve bu işlemin ivedilikle yapılmasının yararlı olacağı uyarısında bulundu.
GREENPEACE GEMİSİ KÜRESEL UYARI İÇİN İSTANBUL'DA
Çevre örgütü Greenpeace'in gemisi "Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı)", petrol endüstrisinin yol açtığı küresel çevre ve iklim felaketlerine dikkati çekmek amacıyla Ataköy Marina'ya demir attı. Greenpeace Akdeniz Ofisi Enerji Kampanyası Sorumlusu Melda Keskin, düzenlediği basın toplantısında, petrol gibi fosil yakıtlara bağımlılığın çevre kirliliğine, iklim değişikliklerine ve savaşlara yol açan çıkmaz bir yol olduğunu söyledi. Boğazları tehdit eden tankerlerin alternatifinin hiçbir zaman iddia edildiği gibi petrol boru hatları olmadığı görüşünü öne süren Keskin, petrol endüstrisinin iklim değişikliklerine yol açan bir tehlike oluşturduğunu anlattı.


TAŞAR, TÜRKİYE'NİN II. DÖNEM DIŞ TANITIM TEZİNİ AÇIKLADI
Turizm Bakanı Mustafa Taşar, dış tanıtım kampanyasının 2. bölümünü Ocak ayında başlatacaklarını belirterek, tanıtımın ikinci bölümünde, İstanbul, Kapadokya, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Anadolu ve Trakya bölgeleri için ayrı birer kampanya yürüteceklerini bildirdi. Taşar, yaptığı açıklamada, dış tanıtımın sadece turizm açısından değil, Türkiye'nin tanıtımı ve imajı alanındaki handikaplarının aşılması açısından da önem taşıdığını bildirdi. Dış tanıtımda iki aşamalı bir tanıtım kampanyası düşündüklerini belirten Taşar, "İstanbul, Kapadokya, Ege, Akdeniz, Karadeniz, Anadolu ve Trakya için ayrı birer çalışma yapacağız. Yapacağımız bölgesel tanıtımın ardından, genel Türkiye tanıtımı sürecek" dedi.

22 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED