T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

20 MİLYON
VATANDAŞ İCRALIK

Nüfusun % 30'unun ya telefonu ya elektriği kesik ya da hacizle karşı karşıya

Arjantin gibi olamayız derken Türkiye'de şu anda 20 milyon insan hacizle karşı karşıya bulunuyor. Ekonomik kriz ortamında gelir seviyesinin düşmesi ve işsizliğin artması nedeniyle kredi kartı borçlarında da artış gözlendi. Türkiye'de 13 milyon kredi kartı bulunuyor ve bunun 8 milyonu aktif olarak kullanılıyor.

Borçların yükselmesinin yanı sıra banka kredi kartı faiz oranları ve temerrüt faizleri yüksekliği, kullanıcıları takip ve icraya kadar götürürken, kredi verenleri de geri ödenmeme riskiyle karşı karşıya bıraktı.

Arjantin gibi olmayız diyoruz ama şu anda 2002'ye girerken Türkiye nüfusunun yüzde 30'unun ya telefonu, ya elektriği kesik ya da icra ve hacizle karşı karşıya. 1 milyon ailenin elektriği, 2 milyon ailenin telefonu, memur, küçük esnaf, emekli ve ücretlilerden oluşan 2 milyon vatandaşın da kredi kartı borcundan dolayı ev ve işyerlerine haciz geliyor.

Kredi kartı borcundan dolayı 2 milyon insanın icra durumuna düşeceğini belirten Müstakil Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, bankalarla tüketicileri uzlaştırmak için bir kampanya başlattı.

Kampanyaya yoğun ilgi olduğunu belirten Deniz, yüzde 300 faizi hiçbir vatandaşın ödeyemeyeceğini ileri sürerek bankaların kredi kartı borçluları ile uzlaşmak zorunda olduğunu vurguladı. Bankalara enflasyon artı yüzde 50 teklif getirdiklerini, bu teklifin de kabul edilmesi gerektiğini ileri süren Deniz, Türkiye'de şu anda nüfusun yüzde 30'unun gerek elektrik gerek telefon gerekse kredi kartı borcu yüzünden son derece sıkıntılı günlür geçirdiğini söyledi.

Toplu davalar açılacak

Tüketiyi Koruma Derneği Genel başkanı Mehmet Sevim de, kredi kartı borcundaki asgari ödeme tutarının bir kere ödenmemesi durumunda kişinin temerrütle karşı karşıya kaldığını belirtirken, söz konusu şikayetlerin arttığını ve derneğin sadece bir şubesine günde ortalama 200 şikayetin geldiğini bildirdi.

2 milyon kişiden 500 bininin icrayla karşı karşıya kaldığına dikkati çeken Sevim, Şeker Bayramı'nın ardından temerrüt faizlerine karşı toplu dava organizasyonları başlatacaklarını kaydetti

KREDİ KARTI BORCU EV SATTIRIYOR

Kredi kartı mağdurlarının bir kısmı evlerinde para eden eşyalarını satılığa çıkarıp borçtan kurtulma yolunu tercih ederken 1 yıl önce tuhafiye dükkanı açan Turgut Nayir isimli vatandaş 9 milyara kadar çıkan kredi kartı borcunu ödemek için evini satılığa çıkardı. Tuhafiye dükkanı açarken bankaların düşük faizli kredilerine güvenerek mal alımlarını kartlarla yapan Nayir, ekonomik kriz yüzünden dükkanın işleri beklediği gibi gitmeyince borçlarını ödeyemedi. Borç miktarını azaltmak için yine kredi kartına müracaat eden esnaf Turgut Nayir'in kredi kartına olan borçları 1 yıl gibi kısa bir zamanda 9 milyara kadar ulaştı.

 
Sabancı: Arjantin krizi provokasyon olabilir
Arjantin'de Devlet Başkanı Fernando de la Rua tarafından ilan edilen 30 günlük sıkıyönetime rağmen, eylemler sürüyor.
TİM: Ecevit Bush'tan ticari pay talep etsin
Mafya panikte
Avrupada mafya ve suç örgütlerinin ellerindeki paraları euro veya dolar ile değiştirme paniği yaşadıkları belirtiliyor.
Borsa ve döviz Arjantin tedirginliğini atlattı
Arjantin'deki karışıklığın devam etmesi endeksi sıkıştırırken döviz piyasası ise dün sakin bir seyir izledi.
'Yılın Ödülü' muzcu Başkan Çelik'e
Anamur Belediye Başkanı ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Fahri Başkanı Süreyya Çelik'e 'Yılın Belediye Başkanı' Ödülü verildi. Akdeniz Gazeteciler Derneği (Associaton Of Mediterranean Journalists) tarafından 'Yılın Adamları' Ödülü, 'Yılın Belediye Başkanları' dalında yerli muza sahip çıkan Anamur Belediye Başkanı Süreyya Çelik'e verildi. 'Yılın Devlet Adamları' Ödülü'ne layık görülen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Devlet Bakanı Tunca Toskay, Turizm Bakanı Mustafa Taşar, Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın yanısıra çok sayıda siyaset adamı, işadamı ve gazetecinin katılacağı tören 27 Aralık 2001 tarihinde Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde yapılacak. Düzenlenen törende 'Yılın Devlet Adamı', 'Hoşgörü Ödülü', 'Yılın Bakanları', 'Yılın Siyaset Adamları', 'Yılın Hukukçuları', 'Yılın Rektörü' ve 'Yılın Gazetecileri' gibi toplam 16 dalda ödüller sahiplerini bulacak.
22 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED