T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Beytüllahim'e gidemedi

Filistin lideri Arafat, İsrail engeli yüzünden Beytüllahim'deki Noel ayinine katılamadı. Ayinde konuşan Patrik, "Filistinliler ne ölüm, ne de nefret istiyor. Onların istediği özgürlük" dedi.

Filistin lideri, İsrail'in engellemeleri nedeniyle Hz. İsa'nın doğduğu Beytüllahim'deki Noel ayinine katılamadı. Liderlerinin Beytüllahim'e gelişini bekleyen Filistinli Hristiyanlar, hayal kırıklığına uğradı.

Filistin televizyonunda Filistinli Hristiyanlara yönelik bir konuşan Arafat, "Kalbim, İsrail tank ve barikatlarının yanınızda olmamı engellemesinden dolayı üzüntüyle dolu" dedi. Filistin liderinin konuşması, Beytüllahim'in Manger Meydanı'nda liderlerini bekleyen Filistinli Hristiyanlar tarafından dinlendi. İsrail hükümetinin Arafat'ı engelleme kararı, İsrail basını tarafından da 'Filistin liderine uluslararası kamuoyunda sempati kazandırdığı' gerekçesiyle eleştirildi.

İsrail'e büyük öfke

Geceyarısı yapılan Noel ayininde de Hristiyan din adamları Arafat'a, "Şu an her zamankinden daha çok yanımızdasın" mesajı verdi. Filistin lideri, yedi yıldır Beytüllahim'deki Noel ayinine katılıyordu. Filistin liderinin ayine katılımı, Arafat'ın, hem Müslüman hem de Hristiyan Filistinlilerin lideri olduğunu sembolize ediyordu. İsrail ordu radyosu, Arafat'ın Beytüllahim'e gitmesine izin verilmeyeceğini, ancak telefonla yapacağı konuşmanın katedralden yayınlanmasının kabul edileceğini duyurmuştu.

Hıristiyanlar Filistin için yürüdü

Fransa ve ABD`den gelen birkaç yüz Hıristiyan, Batı Şeria'daki Beytüllahim yakınlarında Filistinliler'e destek gösterisi yaptı. Ellerinde Filistinliler'e destek mesajları yazılı pankartlar taşıyan ve slogan atan yüzlerce Hıristiyanın, İsrail ordusunun Beytüllahim yakınlarında kurduğu bir barikatın önünde toplandığı, bunlardan bazılarının İsrail askerlerine hakaret ettiği, bir ara arbede çıktığı, ancak yaralanan olmadığı belirtildi.

Basın Ariel Şaron'u suçladı

Arafat'ın katılamadığı Hz. İsa'nın doğum yeri Beytüllahim'deki ayinde konuşma yapan Latin Patriği Michel Sabbah, Arafat'ın yokluğuna rağmen, Filistinlilere her zamankinden daha yakın olduğunu söyledi. Barışın, İsrail işgalinin sona ermesine bağlı olduğunu belirten Sabbah, İsrail'i, Arafat'ın ayine katılmasına izin vermemesi nedeniyle eleştirdi ve bu ülkenin, barışa olan muhalefetini örtbas etmek için Filistinlileri terörizmle suçladığını kaydetti. Filistinli Katolik Patrik, "Filistinliler ne ölüm, ne de nefret istiyor. Onların istediği özgürlük" dedi.

İsrail basını ise, Arafat'ın Beytüllahim'e gitmesini engellemesini eleştirdi ve bu kararın İsrail'e zarar verdiğini yazdı. Yediot Ahronot, "Arafat, evinde kaldı ve uluslararası topluluğun sempatisini kazandı" başlığını attı. Gazeteye göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri de kararı "aptalca ve savunulması imkansız" olarak nitelendirdi. İsrail'in yasaklama kararı, Vatikan'ın tepkisini çekmişti. Noel için her yıl gittiği Beytüllahim'e gitmesi yasaklanan Arafat, Noel gecesini Ramallah'ta geçirdi.

 
Tora Bora'ya yeni saldırı
Bin Ladin'i yakalamak için bölgeye 500 kişilik ek birlik gönderen ABD, termobarik bombaların kullanılacağı yeni saldırı başlatıyor.
Doğu Türkistan'da alarm
Çinli yetkililer, Müslüman Uygur Türkleri'nin yaşadığı Doğu Türkistan'da (Xinjiang-Sincan eyaleti) operasyonlarını ve baskılarını artırdı.
Papa: Bu Noel endişeliyiz
Hıristiyanlık dinine göre Hazreti İsa'nın doğum günü olarak kabul edilen 24 Aralık akşamı dolayısıyla Vatikan'ın San Pietro kilisesinde Papa 2. Jean Paul'ün yönettiği büyük ayin düzenlendi. Geleneksel olarak düzenlenen ayini 47 ülkeden 65 televizyon canlı olarak yayınladı. San Pietro çevresindeki güvenlik önlemleri artırılırken, öğle saatlerinden itibaren San Pietro meydanına girenlerin üstleri ve çantaları polisler tarafından metal detektörlerle arandı. Ayine Vatikan'daki yabancı büyükelçilikler, İtalyan parlamenterler ve birçok tanınmış kişi katıldı. Yerel saatle gece yarısında başlayan ayinde Papa, "Bu Noel, dünyanın farklı yerlerinde devam eden savaştan, sosyal gerginlikten, insanların içinde bulunduğu sıkıntılar yüzünden yüreklerimiz endişeli ve huzursuz. Hepimiz, bize güven verecek bir cevap arıyoruz" dedi. Papa, "Karanlığın ve kötülüğün üstün geliyormuş gibi olduğu zamanlar, İsa bize tekrarlıyor: (Korkmayın) Onun gelişiyle kötülüğün gücü mağlup oldu, bizi ölümün boyunduruğundan kurtardı ve bize hayatın minnettarlığını tekrar sundu" diye konuştu.
26 Aralık 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED